Fluxul de editare video: pașii de urmat

Editarea video este un proces important care alternează între construcție și deconstrucție. Scopul editării este realizarea unui videoclip care să nască emoții, reacții. Cel mai simplu mod de a facilita o editare bună este să utilizezi un flux de lucru care are ca start filmarea brută și conduce la o operă de artă.

Ce să ai în vedere pentru început

Începutul fluxului de lucru de editare video capătă adesea aspectul unei sarcini descurajante. Este un exercițiu de haos controlat pentru un editor care se confruntă cu un munte de filmări și o listă de note de producție. Respectarea unui plan simplu poate fi de real ajutor. Tot ce trebuie să faci este să descompui procesul editării în sarcini ușor de gestionat.

Înainte de a te ocupa de cronologie, aranjarea clipului și tăieturile necesare, asigură-te că ești pregătit organizând proiectul. Cel mai bine este să etichetezi și sortezi clipurile în foldere. Acest lucru va facilita identificarea și localizarea rapidă a fiecărei bucati de filmare.

Decuparea brută

Decuparea brută este pasul de bază pentru asamblarea unei scene și este esențială în fluxul tău de editare video. În acest pas dezvolți și stabilești structura de bază și secvența editării în cronologie. Este mult de muncă, dar este și locul în care povestea prinde contur.

Decuparea brută începe cu scenariul. În cazul unui documentar sau al unui interviu, ar trebui să utilizezi notele de producție și transcrierea pe hârtie a filmului. Scenariul a fost scris ca un ghid pentru a stabili povestea care va fi prezentată prin intermediul videoclipului. Din notele de scenariu și de producție, poți începe să selectezi clipurile corespunzătoare, plasându-le în ordine.

Decuparea brută începe ca un proces aditiv. Dacă întâmpini dificultăți în a alege între două variante ale aceleiași secvențe, este bine să le plasezi una lângă cealaltă în timeline. Selecția ar putea deveni mai ușoară prin vizualizarea clipurilor în contextul editării. Apoi, poți elimina variantele redundante care se potrivesc mai puțin în editarea generală.

Odată ce acest prim pas de asamblare a clipurilor în secvențe este finalizat, urmărește rezultatul de mai multe ori. În primul rând, asigură-te că totul are sens. În al doilea rând, caută să vezi dacă există erori de continuitate și dacă vreo secvență nu este așezată unde trebuie.

În acest moment al editării brute, ar trebui să știi ce perioade trebuie să umpli și ce momente au nevoie de sprijin din materiale vizuale ilustrative. În timpul editării brute, poți aduce aceste elemente în timeline.

Odată ce ai asamblat versiunea brută, ar trebui să poți urmări editarea împreună cu clientul și să înțelegeți fluxul și structura poveștii. Cu toate acestea, încă nu ai ajuns la videoclipul final, dar ai comunicat mesajul cheie al conținutului. Ce trebuie să reții despre editarea brută este că ar trebui să fie o asamblare ordonată a secvențelor care vor fi folosite în final.

Editarea fină

Editarea fină începe după ce editarea brută este finalizată și aprobată. Scopul acesteia este de a plasa cu precizie fiecare secvență și tăietură la locul ei. Ritmul editării ar trebui să seteze impactul emoțional adecvat al scenei.

Aici intervine finețea în proces și iei decizii la nivel de cadru. În timpul editării fine, cronometrezi secvența astfel încât dialogul să pară natural și conversația să curgă. De asemenea, acțiunea și mișcările vizuale din clipuri ar trebui temporizate.

Rezultatul editării fine ar trebui să fie o cronologie cu fiecare secvență la locul său potrivit. Fluxul și sincronizarea frecvențelor ar trebui să se potrivească cu ceea ce publicul va vedea la final. 

Blocarea imaginii

Când editarea fină este aprobată, ai ajuns la blocarea imaginii. În acest moment, sincronizarea clipurilor și a editărilor din cadrul secvenței nu se va schimba și nici nu va fi adăugată sau înlăturată vreo înregistrare. Ceea ce se întâmplă în timpul blocării imaginii este procesul pentru finisare. Trebuie să te asiguri că nu există nicio secvență rătăcită pe care nu o dorești în rezultatul final. 

Organizarea pieselor audio în timpul blocării imaginii este o modalitate eficientă de pregătire pentru post-producția audio de succes. Poți grupa secvențele cu sunet similar în aceleași secvențe. Acum este și momentul să repari efectele sonore cu acuratețe.

Finalul

La final, transformi editarea blocată cu imaginea în videoclipul pe care publicul îl va vedea. Există mai multe moduri diferite de abordare a finisării și adesea depind de fluxul de lucru post-producție. În unele situații, procesul este liniar. Alteori, mai mulți specialiști se vor ocupa de procesul de finisare, lucrând simultan pe propria lor responsabilitate specifică în editare.

Partea audio

Post-producția audio este un pas important în finisare. Piesele audio din videoclip sunt amestecate cu efecte sonore. Un inginer audio calificat poate influența un videoclip general, creând sunetul pentru a avea același – sau chiar mai mare – impact emoțional ca partea vizuală. Desigur, pentru editorii “one-man show”, procesul de editare audio cade tot in sarcina lor, de aceea trebuie sa te asiguri ca folosesti o aplicatie dedicata in acest sens, precum Adobe Audition, Audacity sau alte softuri specializate, al caror nivel de precizie si dificultate este proportional cu nivelul de exigenta al clipului final.

Efectele vizuale

În continuare, poți adăuga efecte vizuale videoclipului. Poți opta pentru efecte vizuale simple sau complexe. Aici intra atat grafica statica sau animta, efectele CGI, eventualele cadre filmate pe chroma, orice nu este compus doar din inregistrare video.

Culoarea

Corecția și gradarea culorii au loc în timpul finisării. În timp ce au și anumite asemănări, cele două sunt procese diferite. Corectarea culorii ar trebui să aibă loc mai întâi, reparând orice problemă de culoare și luminanță din materialul brut, creând, în același timp, un echilibru de culoare consistent în întreaga scenă. Aici vorbim si despre reglarea contrastului, a temperaturii de culoare, a tuturor elementelor ce din de aspectul imaginii, in functie de impactul emotional pe care filmul trebuie sa il aiba Evaluarea culorilor este procesul de utilizare a tehnicilor de colorare pentru a influența vocea și tonul videoclipului.

Textul

Textul și grafica sunt adesea ultimele elemente adăugate în timpul finisării. Nu toate videoclipurile vor folosi un pachet grafic, dar este ceva necesar pentru a finaliza multe proiecte.In aplicatii precum Adobe Premiere sau Final Cut Pro, exista optiuni variate de adauga si anima textul, asa cum este nevoie pentru a desavarsi mesajul. Fontul, culoarea, pozitionarea si dinamica textului sunt foarte importante, ele trebuie sincronizate cu felul in care “curge’ filmul, atat vizual cat si auditiv.

Gata de livrare

Acesta este un flux de lucru simplificat de editare video. Când împarți post-producția în pași mai mici, totul devine mult mai ușor de urmărit. Fiecare editor își va găsi propriul drum, adaptând ceea ce învață de la alții la nevoile pe care le are. Indiferent de aceasta nevoie, există câțiva pași universali care te vor ajuta să ajungi de la dosarul de filmări la proiectul final.

În procesul de editare, există instrumente hardware și software care îți pot face munca mai ușoară, iată o selecție:

De ce să te înscrii la acest curs?

Cursanții înscriși la acest curs beneficiază de:

  • acces permanent la 38 de episoade filmate care oferă informații esentiale cu privire la toate temele importante ale cursului
  • 20 de materiale tiparite (rezumat tip cheats – fișe grafice care sintetizează informatiile de la curs)
  • 20 filme tehnice care exemplifică conceptele și tehnicile prezentate la curs

Cursul are în vedere și 3 studii de caz concrete: realizarea unui videoclip, documentarul ilustrativ, documentarul de eveniment.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Ce înseamnă streaming: Tot ce trebuie să știi
Vlog sau podcast: Cum știi că ai ales cea mai bună direcție pentru tine?
TOP 12 Cele mai cumpărate echipamente pentru vlogging în 2021

Ce parte a editării video consideri că este cea mai importantă? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Vă mulțumesc că ați împărtășit cu mine un articol foarte bun.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.