Editare video gratis: cele mai bune 12 softuri pentru editarea clipurilor
Astăzi este mai simplu ca niciodată sa fii creator de conținut video, având la dispoziție o sumă întreagă de tool-uri intuitive, pe care le poți utiliza în mod gratuit, plus o sumedenie de camere video profesionale, ce îți permit să filmezi mai PRO decât un cameraman de meserie.
Despre cele mai bune softuri free pentru editare video, vorbim chiar acum!
1. VSDC Free Video Editor
Foarte multi creatori de conținut consideră că VSDC Free Video Editor este unul dintre cele mai bune softuri gratuite pentru procesarea clipurilor. Libertatea de mișcare, în cadrul acestui program de editare video, se bazează pe multitudinea de opțiuni și tool-uri disponibile (număr surprinzător de mare, avand în vedere faptul că VSDC este un soft pe care îl poți utiliza free).
Partea mai puțin plăcută este ca poate părea greu de utilizat, mai ales pentru cei care nu au extrem de multă experiență în editarea clipurilor video. Așadar, răbdarea este o virtute, în procesul de învățare al acestui program, însa dacă ajungi să înțelegi modul în care funcționează VSDC Free Video Editor, vei fi surprins de ce poate oferi.
Acest program de editare video free funcționează și fără adware, deci apasă NU, de fiecare dată când ți se cere să instalezi și alte programe de publicitate, în timpul instalării sale.
2. VDM ( VirtualDubMood)
VirtualDubMod este un soft pentru editare video de tip open source. Pentru un soft gratuit de procesare a clipurilor video, VDM este cât se poate de versatil: îți permite să tai anumite bucăți din filmulețele pe care le faci, să extragi doar partea audio dintr-un clip, să te joci așa cum vrei cu rezoluțile video, dar și să aplici filtre / efecte, pentru producțiile tale.
Partea mai puțin frumoasă, în legătură cu VDM (VirtualDubMod) este că acest program de editare video gratis nu a mai fost actualizat de foarte mult timp. Așadar, nu trebuie decât să te mulțumești cu niște elemente de editare basic, pe care le poți întâlni, de altfel, la mai toate softurile free ale acestui clasament.
3. Avidemux
Dacă ai nevoie de un soft de editare video cu care sa înveți lucruri basic – tăiere, unire, filtrare, codare video – Avidemux este unul dintre cele mai bune programe pentru nevoia ta. Este un tool super-flexibil, compatibil cu o mulțime de formate video: AVI, MPEG, MP4, DVD, ASF.
Chiar și celor care nu au mai editat până acum clipuri video, le va extrem de ușor să folosească acest program de procesare a clipurilor gratuit. Avidemux vine la pachet și cu o serie de filtre pe care le poți personaliza așa cum vrei. Acest soft pentru editare a filmulețelor are mai codecurile incluse, așadar, nu trebuie să pierzi timpul căutându-le pe net.
4. VideoPad Video Editor
VideoPad este un soft pentru editare cât se poate de intuitiv. Permite o mulțime de acțiuni simplu de realizat, precum: tăierea anumitor bucăți dintr-un clip, unirea unor părți separate prin efecte de tranziție, înregistrarea vocii în fișiere video (această opțiune îți va extrem de utilă, în cazul în care vrei să înregistrezi tutoriale). Aceste program video pentru editare gratis vine cu o interfață simplu de utilizat, este compatibil cu (aproape) toate formatele audio/video, permițând totodată capturi de la camere video și webcam-uri, care apoi sunt urcate instant în proiect.
5. AVS Video Editor
Dacă vrei să te apuci serios de treabă, însă nu vrei să arunci banii pe un soft de editare video prea scump, AVS Video Editor este fix ceea ce căutai. Din păcate, nu este gratuit decât pentru o perioadă de 30 de zile, însă în această prima lună, te bucuri de un număr nelimitat de accesări. Este un tool extrem de complex, care îți permite o libertate de editare absolut uimitoare.
Cu AVS Video Editor, poți realiza tutoriale exact asa cum vrei, acoperind absolut toată gama de instrumente și opțiuni de bază ale unui program gratuit de editat video. Este compatibil cu majoritatea formatelor video de intrare/ieșire: HD VIdeo (inc. Blu-Ray video, AVCHD, MPEG-2 HD și WMH HD), AVI (DivX, Xvid etc), DV AVI, MP4, 3GP, MPG, DVD etc.
6. ffDiaporama
Dacă vrei să adaugi muzică pe fundalul clipurilor pe care le editezi, ffDiaporama este exact softul de care ai nevoie. Este un program de editare video pe care îl vei găsi extrem de simplu de utilizat, dar foarte complex, din punct de vedere al numărului de opțiuni disponibile. ffDiaporama este un soft gratuit pentru editarea clipurilor ce îți permite să realizezi proiecte uimitoare, pline de efecte video, pe care pe poți adăuga cu doar câteva click-uri.
7. WonderShare Video Editor
Iată încă un exemplu de editare video extrem de intuitiv. Wondershare Video Editor este compatibil cu majoritatea formatelor video. Le permite utilizatorilor un acces facil la principalele sale funcții, printr-o interfață user-friendly.
Acest soft pentru editarea clipurilor include filtre de tranziție, animații de tipul “picture in picture”, precum și funcții de lipire și decupare a anumitor cadre din clip. Clipurile editate cu Wondershare Video Editor se pot converti ulterior în diferite device-uri, fiind disponibil atât pentru Android, cât și pentru iOS. Din păcate, acest tool este gratuit doar pentru o perioadă de 30 de zile.
8. Free Video Dub
Acest program pentru editarea clipurilor îți permite să elimini rapid cadrele nedorite dintr-un videoclip. Acest soft salvează doar părțile pe care vrei să le păstrezi, la calitatea originală a filmării. Lucrul cu Free Video Dub este cât se poate de simplu: încarcă în soft fișierul video, selectează cu exactitate începutul și finalul părții pe care vrei să o elimini din clip, șterge-o și apoi click pe “Save Video”.
Poate părea o versiune rudimentară a mult mai complexelor Avidemux și VDM, însă este programul de editare video perfect pentru cei care nu doresc altceva decât să “taie” părți din clipuri, fără prea multe bătăi de cap.
9. Free Video Joiner
Chiar dacă nu este un soft pentru editare în adevăratul sens al cuvântului, acest program îți permite să unești două sau mai multe clipuri, în același fișier. Mai mult decât atât, fișierele video pe care vrei să le lipești pot avea rezoluții și chiar formate diferite.
Dacă tot am adus în discuție formatele, află că programul de editare video Free Video Joiner este compatibil cu AVI (Divx, XviD, MPEG4), WMV, MPEG (MPEG1 și MPEG2), MP4, MOV, DVD, VCD. Este un tool de editare a videoclipurilor simplu de utilizat, pentru cei care vor să facă operațiuni simple, nu proiecte de migală.
10. Wax
Este un soft de editare video free, care permite adăugarea efectelor 3D în clipuri: texte dinamice, simularea unor fenomene meteorologice (vânt, ploaie, ninsoare), operațiuni de morphing și warping, efecte chroma key etc. Wax poate fi utilizat ca plugin pentru programe de editat video profesionale, precum Adobe Premiere sau Sony Vegas.
Spre deosebire de alte programe despre care am vorbit astăzi, Wax nu este un soft de editare video cu care începătorii să se poată acomoda ușor. Complexitatea acestuia impune un anumit nivel de cunoștințe, iar tutorialele de pe net te pot familiariza, pas cu pas, cu tot ce are acest soft mai bun de oferit.
11. GLMixer
Este tot un program de editare a clipurilor de tipul open source. GLMixer îți permite să mixexi mai multe clipuri video în timp real, în același spațiu de lucru. Din păcate, pentru că se concentrează mai mult pe calitate video, acest soft pentru editare nu punctează la fel de bine și la partea audio.
De aceea, îți recomandăm să rulezi în paralel și un soft audio separat, pentru ca în timpul procesului de editare video, mixarea audio nu va fi sincronizată. Este un program de video editing free, care funcționează în timp real. De aceea, trebuie să ai o placă video foarte bună, care să susțină acest demers (pe device-uri mai vechi, rata de cadre pe secundă poate fi cu mult sub 25 fps).
12. Machete Video Editor Lite
Aceste program de editare video îți permite să tai, să mixezi, să muți și să copiezi videoclipuri, simplu și rapid. Iată un simplu exemplu: Machete Video Editor Lite îți permite să elimini reclamele dintr-un film, pe care l-ai înregistrat de la televizor.
Cu doar un simplu click, poți salva rapid cadre din video, în formate BMP, PNG, JPEG. Spre deosebire de alte softuri de editare video, despre care am vorbit în acest articol, Machete Video Editor Lite suportă doar fișiere în format AVI (DivX și XviD) și WMV.
Tu ce soft pentru editarea clipurilor folosești? Lasă-ne un comentariu!
S-ar putea să te intereseze și:
Vlogging Tips – 5 sfaturi utile pentru a avea vizibilitate pe Youtube
29 Comments
Un program bun pentru montaje tv?
Salutare, pentru montaje TV, Avid Media Composer reprezintă unul dintre cele mai folosite programe în industria filmului și televiziunii.
Programul dispune de o gamă largă de opțiuni ce facilitează procesul de editare a montajelor tv.
Pentru cei care vor mai mult recomand versiunea gratuita Da Vinci Resolve. Un program avansat, cu un “learning curve” semnificativ, dar care merita incercat si invatat.
Aceste aplicații sunt foarte convenabile de utilizat
Pentru cei care vor mai mult recomand versiunea gratuita Da Vinci Resolve. Un program avansat, cu un “learning curve” semnificativ, dar care merita incercat si invatat….
Multumesc. Sunt foarte bine prezentate programele si informatiile sunt utile pentru cei care au nevoie de editor video. Am si eu o varianta de care sunt foarte multumit, https://flixier.com/?fpr=daniel31, chiar daca nu e gratis, este foarte versatil.
Pentru cei care vor mai mult recomand versiunea gratuita Da Vinci Resolve. Un program avansat, cu un “learning curve” semnificativ, dar care merita incercat si invatat. 🙂 🙂
Salut eu folosesc Powerdirector 🙂
Un editor video free destul de bun este Kdenlive
Cred ca stim cu toti ca Adobe Premiere Pro CC este masa de lucru si After Effects cu Videocopilot orneaza calitatea. Red giant, Trapcode Particular ,mocha, s.a fac deliciul miscarii.
Suita Adobe nu e gratis. Aici era vorba de programe gratis. DaVinci resolve e Gratis si e mult peste Adobe Premiere Pro CC.
Davinci Resolve, dupa parerea mea, este cel mai bun software gratis pentru editare. Ma surprinde ca nu apare in top.
Eu folosesc Corel Video Studio. Un program puternic, cu multe posibilitati, daca cumperi varianta Ultimate pentru 80 de euro, primesti in plus fx-uri. Dupa mai multi ani de utilizare, l-am cumparat legal.
Pentru cei care vor mai mult recomand versiunea gratuita Da Vinci Resolve. Un program avansat, cu un “learning curve” semnificativ, dar care merita incercat si invatat.
Pentru cei care vor mai mult recomand versiunea gratuita Da Vinci Resolve. Un program avansat, cu un “learning curve” semnificativ, dar care merita incercat si invatat.
Mai nou folosesc DaVinci Resolve16, un soft mai profesional, care are și el variantă gratuită foarte bună și complexă. Nu e chiar pt începători, e un soft folosit pt efecte speciale și de către profesioniști, la varianta Pro cu plată fără limitări. Cine vrea complexitate și calitate la preț zero, gratuit, poate învăța să utilizeze softul acesta. Și varianta Pro nu este așa scumpă ca altele. E făcut de cei de la Blackmagicdesign, care vând scule profesionale de filmare și studiouri de editare. Are inclus în el și editare audio, ceea ce este minunat. 🙂 Varianta cu plată: DaVinci Resolve Studio 17 Includes everything in the free version plus DaVinci Neural Engine, stereoscopic 3D tools, dozens of extra Resolve FX filters and Fairlight FX audio plugins plus advanced HDR grading and HDR scopes. $295 E cea mai bună variantă pt nivel avansat și profesional, cred eu, la un preț f bun.
Vă mulțumim pentru partajarea bună.
Îmi place wondershare filmora dar la varianta Free îți baga acel watermark în partea de jos a ecranului. Ma interesa alt program care în varianta Free nu are watermark. Am instalat și altele dar toate aveau.
Eu folosesc Wondershare Filmora si Adobe Premiere Pro,si sunt foaaarte bune.
Eu folosesc momentan AVS video editor. Astept sugestii.
Și cum ți se pare ?
Un editor video free destul de bun este Kdenlive
Salut eu folosesc Powerdirector
Eu foloses premiere elements 11
Pentru cei care vor mai mult recomand versiunea gratuita Da Vinci Resolve. Un program avansat, cu un “learning curve” semnificativ, dar care merita incercat si invatat.
Eu folosesc VSDC Free Video Editor, un editor gratuit foarte bun si complex, OBS Studio (tot gratuit) care permite sa faci si tutoriale si emisii live, si Creator.me – soft de design online pt imagini si text de tip drag and drop foarte usor de utilizat, cu care se pot crea si imagini .svg cu fundal transparent pt videouri.
Acest program pune și watermark automat in filmări, ca alte programe gratuite?
VSDC nu pune watermark
Eu folosesc Sony Vegas Pro….