Cum fotografia poate influența protejarea naturii (eveniment live)

Te așteptăm joi, 27 mai, de la ora 20:00, LIVE pe pagina de Facebook și canalul de Youtube F64 alături de Horia Bogdan, Dan Dinu, Laszlo Potozky, Nicoleta Marin și Helmnut Ignat să descoperim cum poate influența fotografia protejarea naturii. 

Vom afla împreună alături de invitații noștri:
  • care sunt rolul zonelor naturale și peri-urbane
  • ce fel de floră și faună se pot regăsi în aceste zone
  • de ce sunt ele importante
  • ce fel de activități se pot face în aceste zone naturale (care nu implică distrugerea lor)
  • vom discuta de importanța conservării acestor zone.
  • Invitații noștri ne vor vorbi despre proiectele lor și despre cum asociațiile pe care le-au fondat contribuie la conservarea naturii: Forona (Dan Dinu, Horia Bogdan, Helmut Ignat), Asociația Parcul Natural Văcărești (Helmut Ignat și Nicoleta Marin) și Fundația pentru Parteneriat (László Potozky). 

Completează acest formular, iar noi te anunțăm imediat ce intrăm LIVE! Astfel nu vei rata ocazia să intri în dialog cu invitații noștri si să le adresezi live întrebările tale!

 

În cele ce urmează, vom afla împreună mai multe despre invitații noștri:

Horia Bogdan

Iată ce ne povestește Horia Bogdan despre pasiunea lui pentru fotografie și conservarea naturii:

Am fost mereu extrem de pasionat de natură. Exact din acest motiv am și decis demult să mă fac biolog, iar mai apoi să mă specializez pe un grup de animale pe care nu toată lumea le îndrăgește – reptilele și amfibienii – fiindcă și ele au uneori nevoie de un avocat sau de un om de PR. După 13 ani de studii și lucru efectiv cu animalele, m-am gândit să iau o pauză. Nu voiam să mă rup nicidecum de natură, așa că m-am mutat 5-6 luni pe an în Tromso, Norvegia – peste Cercul Polar – unde lucrez ca ghid local și organizez tururi pentru aurora boreală și vizitarea fiordurilor. Când nu călătoresc, merg pe munte, mă uit diligent la marile premii de MotoGP și Formula 1 sau planific următoarele explorări ale naturii din alte colțuri ale lumii.

Dan Dinu - Președinte FORONA

Am fost pasionat de natură și animale de când mă știu. Cartea mea preferată din copilărie era atlasul zoologic, pe care l-am citit de zeci de ori din scoarță în scoarță, cu toate denumirile științifice și cuvintele pe care nu le înțelegeam. Între acele coperți a început pasiunea pentru lumea care ne înconjoară, iar în scurt timp a venit și pasiunea pentru călătorie, pentru că îmi doream să văd animalele și locurile despre care citeam. Era însă imposibil să îmi urmez această pasiune la vremea respectivă. Călătoream doar imaginar, cu ajutorul cărților, ba chiar îmi editam propria revistă, scrisă de mână și ilustrată cu imagini decupate de pe unde puteam. Acolo, în acele momente, s-a născut un vis… cel pe care îl trăiesc astăzi.

Mi-a plăcut mereu să găsesc colaborări între fotografii de la noi și am admirat de fiecare dată proiectele care au reușit să treacă dincolo de orgolii și să vadă imaginea de ansamblu, așa că undeva prin 2012 s-a născut ideea organizării fotografilor de natură din România într-o asociație. Lucrurile au avansat destul de greu, însă la început de 2015 am înființat Forona (Organizația fotografilor de natură din România), alături de alți 7 fotografi.
 
A urmat o altă perioadă lungă de organizare în care am înaintat cu pași mici, însă lucrurile s-au pus în mișcare, iar Forona are acum mult mai mulți membri care deja lucrează la proiecte comune. Sunt planuri pentru dezvoltarea unui festival și a unui concurs național de fotografie, iar lucrurile se îndreaptă către viziunea pe care am avut-o la început.

Obiectivele organizației FORONA

  •  Realizarea de fotografii de natură, care să contribuie la promovarea și conservarea zonelor naturale și a anumitor specii de plante și animale. Imaginile pot ilustra atât o viziune artistică, cât și o valoare documentară deosebită.
  • Atragerea cât mai multor oameni către domeniul fotografiei de natură și implicarea lor în activitățile asociației, prin facilitarea unei bune comunicări între toți cei interesați de acest domeniu.
  • Promovarea unui cod etic în rândul fotografilor de natură, care să ajute la o mai bună înțelegere a acestui domeniu, și stabilirea unor reguli ce trebuie respectate.
  • ​​​Susținerea activităților științifice și a proiectelor de cercetare sau conservare a naturii, prin implicare directă alături de specialiști în domeniu.
  • Promovarea României ca destinație fotografică, atât în rândul fotografilor autohtoni, dar mai ales în rândul fotografilor străini și înlesnirea schimburilor de experiență cu aceștia.
  • Căutarea permanentă de noi obiective și activități care să ajute la dezvoltarea organizației, dar și adaptarea permanentă la schimbările care intervin în acest domeniu.

László Potozky - Fondatorul Fundației Pentru Parteneriat

László Potozky este fondatorul și directorul Fundației pentru Parteneriat, o fundație finanțatoare care sprijină îmbunătăţirea mediului și dezvoltarea comunităţilor din România. În cei 21 de ani de existență fundația a finanțat peste 1270 de proiecte în valoare de peste 65 de milioane de lei, implementate de ONG-uri de mediu și de dezvoltare comunitară. Cel puțin jumătate dintre aceste proiecte au fost legate de conservarea naturii. Laszló este activ și în mișcarea internațională de mediu, a făcut sau face parte și acum din peste 15 board-uri de ONG naționale și internaționale. Are o pasiune aparte pentru natura, pentru biodiversitate și în special pentru păsări. Consideră că a avut și are marele noroc, ca profesia pe care o exercită este legată organic de protecția acestora și astfel a avut ocazia să vadă o mulțime din minunile naturii, atât în țară cât și în diverse alte zone ale planetei. La un moment dat a simțit nevoia să prezinte și altora acest patrimoniu inestimabil, în ideea de ai face pe semenii noștri să-i cunoască mai bine, să observe imensa lor frumusețe și diversitate, iar apoi să le și protejeze. Asta l-a determinat ca fotografia de natură să-i devină principalul hobby pe lângă cel de birdwatching.

Nicoleta Marin și Helmut Ignat - Asociația Parcul Natural Văcărești

Nicoleta Marin lucrează în echipa Asociației Parcul Natural Văcărești în proiecte de informare, educație și implicare a comunității și este interesată de moduri în care natura poate fi adusă mai aproape de oameni pentru a crea armonie în coabitare.

Helmut Ignat este membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești și al FORONA. Fotografiile sale, publicate de National Geographic Romania, au constituit baza susținerii publice pentru înființarea Parcului Natural Văcărești.

Parcul Natural Văcărești este primul parc natural urban al țării. Înființat la inițiativa societății civile, Văcărești a devenit un simbol al Bucureștiului și o sursă de liniște, recreere și bunăstare fizică, mentală și emoțională a orășenilor. Pornind de la acest exemplu, Asociația Parcul Natural Văcărești și partenerii săi și-au propus ca, în următorii doi ani, să mobilizeze comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în marile orașe ale țării și alte 5 în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului. Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane este un proiect pentru oameni și natură, construit în jurul nevoii de implicare și mobilizare civică pentru a îmbunătăți calitatea vieții în orașe prin protejarea și conservarea biodiversității urbane. Avînd experiența din Văcărești, echipa de proiect e convinsă că fotografii de natură vor avea un rol esențial în promovarea și conservarea naturii în mediul urban.

Ești curios să afli cum poate influența fotografia conservarea naturii? Completează acest formular, iar noi te anunțăm imediat ce intrăm LIVE! Astfel nu vei rata ocazia să intri în dialog cu invitații noștri si să le adresezi în direct întrebările tale!

Te așteptăm cu drag la eveniment, pentru a învăța lucruri noi despre natură, despre importanța conservării acesteia și despre proiectele în care ne putem implica!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.