10 sfaturi pentru îmbunătățirea fotografiei culinare

Să fotografiezi mâncarea poate fi uneori o adevărată provocare. Există multe lucruri la care trebuie să te gândești în același timp și în plus trebuie să te asiguri că mâncarea arată la fel de proaspătă ca atunci când ai pregătit-o. Iată 10 sfaturi pentru îmbunătățirea fotografiei culinare.

fotografie

1. Nu folosi blițul incorporat 

Blițul incorporat nu este de ajutor atunci când vorbim despre fotografia culinară. Folosind acest bliț puteți obține umbre ciudate și neatractive pe suprafața mâncării ori pe farfurie. Blițul camerei creează de obicei o lumină dură. De obicei, mâncarea arată cel mai bine într-o lumină blândă.

Interesat de blituri de studio? La F64 avem o gamă variată din care poți alege!

2. Fotografiază cu trepiedul

Este recomandat să te folosești și de trepied atunci când fotografiezi mâncarea, mai ales dacă nu folosești blițul incorporat.

3. Sau puteți folosi ISO ridicat în locul unui trepied 

Dacă din diverse motive nu puteți fotografia pe un trepied, atunci aveți opțiunea de a ridica setarea ISO pe cameră.

4. Puteți folosi elemente de decor – dar nu prea multe

Puteți observa pe multe bloguri culinare fotografii de mâncare într-o farfurie sau într-un bol, fără nimic altceva în imagine. Un fel de documentare a unui fel de mâncare, care nu spune neapărat o poveste. Pentru început, recuzita vă poate îmbunătăți dramatic fotografiile. Recuzita oferă alimentelor un sprijin vizual pentru a-l determina pe privitor să se uite la fotografie. Există un echilibru între cantitatea potrivită de elemente de decor și prea multă recuzită care distrage atenția.

Cu ajutorul recuzitei poți spune o poveste. Astfel, elementele de decor pe care le folosiți ar trebui să vă ajute să spuneți privitorilor cum trebuie să se uite la imagine.

Vă recomandăm:

5. Evitați să folosiți tipare îndrăznețe pe farfurii și texturi

După cum am menționat mai sus, recuzita ar trebui să te ajute să evidențiezi mâncarea, nu să distragi atenția de la aceasta. Dacă folosiți în decor modele îndrăznețe, ele vor atrage atenția privitorului în locul mâncării. Povestea ta nu este despre farfurie, ci despre mâncare.

Un model colorat poate fi excelent, atâta timp cât culoarea este complementară sau contrastantă cu cea a mâncării. Albul sau cremul vor face mereu ca mâncarea să iasă în evidență.

Aceleași reguli se aplică și fețelor de masă și țesăturilor.

Despre fotografia culinară, cum să faci poze la mâncare

6. Fotografiați vertical

De obicei fotografiem orizontal. Este mult mai confortabil să lucrezi astfel. Fotografierea pe verticală vă poate oferi o adâncime frumoasă într-o fotografie de la prim-plan la fundal.

7. Fotografiați și doar o parte din farfurie

Fotografiind atât farfuria întreagă cât și o parte din farfurie ( în imagini diferite), oferiți privitorilor o perspectivă complexă asupra poveștii pe care alegeți să o spuneți în imagini.

mirrorless

8. Folosiți-vă de back-up și zoom-in

Vă întrebați care este cel mai bun obiectiv pentru fotografia culinară? Puteți folosi obiective macro de 100mm ( atunci când vă concentrați atenția doar asupra mâncării), precum și obiectivele standard de 50 sau 35mm.

Cu cât unghiul obiectivului este mai larg, cu atât va fi mai greu să obțineți o adâncime de câmp mică.

9. Folosiți un număr mic al diafragmei pentru a obține adâncimea de câmp mică

Diafragma controlează deschiderea obiectivului și controlează cât de mult va fi focalizată imaginea. Cu cât este mai mic numărul diafragmei, cu atât este mai mică adâncimea de câmp, și invers, cu cât este mai mare, cu atât este mai mare adâncimea de câmp. Acest lucru vă oferă un control creativ al imaginilor. În cazul fotografiei culinare, este indicat să aveți o adâncime de câmp mică.

10. Păstrați aspectul proaspăt al mâncării

Pentru fotografii reușite este indicat să păstrați aspectul proaspăt al mâncării atunci când fotografiați. 

Sperăm că aceste sfaturi sunt de ajutor pentru a surprinde savoarea preparatelor culinare în fotografii inedite.

Suntem curioși, tu ce trucuri folosești în fotografia culinară? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.