(c) Rares Irimia

Cu Nikon D850 prin Brașov și Valea Prahovei

Rareș Irimia a testat aparatul Nikon D850 într-o călătorie pe Valea Prahovei și în Brașov. În acest articol, ne prezintă particularitățile acestui aparat și motivele pentru care îl consideră un aparat potrivit pentru vacanțe și fotografia de peisaj.

Da ,cunosc, internetul este plin de multe review-uri cu D850, poate cuvintele spuse mai jos nu sună așa interesant, dar, eu zic să lăsăm aparatul sa ne povestească. Tot prin această modalitate le mulțumesc celor de la F64 care au fost dornici și m-au sprijinit cu echipamentul necesar pentru acest review.

(c) Rares Irimia

Pe partea de detalii tehnice D850 vine la pachet cu un senzor full-frame care nu se rușinează de ai săi 45.7MP ,cu un numar de 153 de puncte de focus, dar și cu un ISO cuprins între 64 – 25600 (extins la 32-102400). Nici pe partea de video nu se lasă mai prejos, unde oferă posibilitatea de filmare 4K la 3840 x 2160p 23.98/25/29.97 fps (H.264),dar si Full HD 1920 x 1080p 23.98/25/29.97/50/59.94/120 fps (H.264).

Unde este locul potrivit să pui la încercare cei aproape 46MP ai lui D850 în afara de,ați ghicit,pe teren. Cum nu puteam să ratez o așa ocazie, pregătesc echipamentul și plec într-o mini excursie pe Valea Prahovei pentru a scoate tot ce are mai bun D850.

Drumul nostru începe de la primele ore ale zilei în Sinaia. Pe o zi care se arată bună din punct de vedere al luminii încep să îmi croiesc traseul spre Castelul Peleș prin pădurea abia trezită de primele raze ale soarelui. Printre crengile copacilor adormiți începe să se arate Castelul, care era îmbrățișat de săgețile calde ale soarelui. Nu am avut norocul să nimeresc într-o zi în care să fie deschis, dar lucrurile acestea nu m-au descurajat și m-au făcut să profit de fiecare moment pentru a imortaliza cadrele.

(c) Rares Irimia
(c) Rares Irimia
(c) Rares Irimia
(c) Rares Irimia

De lăudat faptul că Nikon a adus sistemul Multi-CAM 20K cu un numar total de 153 de puncte de focus de pe modelele D5 și D500, care livrează rezultate superioare pe parte de autofocus combinat cu procesorul EXPEED 5. Ca putere de procesare avem un buffer cu un total de 170 de RAW-uri 12-bit și un total de 51 de RAW-uri 14-bit. Este o schimbare substanțială comparată cu Nikon D810 care avea buffer-ul limitat între 47 și 28 de RAW-uri consecutive.

În expediția mea am avut ca obiective un NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED si un Nikon AF-P Nikkor 70-300mm F4.5-5.6E ED VR FX. Revenind la obiectivul de test NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED care poate să fie utilizat în multe tipuri de situații precum cadre wide-angle, panorame, peisaje, dar si evenimente. Focala de 24-70 este una versatilă și cu o diafragmă contantă de F/2.8. Din punct de vedere optic ne oferă o perfomanță superba cu fotografii sharp și cu un contrast echilibrat. Desigur are si defectele ei cand vine vorba de efectul de vignette, dar si distorsiuniele. Construcția este una solidă, metalică, care are poziționat inelul de focus in partea frontala, fapt ce îl face și ușor de utilizat. Atunci cand se rotește inelul de focus și limitele sunt depăsite începe să opună putină rezistentă ca majoritatea obiectivelor de la Nikon. Zoom-ul este unul smooth, dar rigid când se face zoom-out spre 24mm.Recomandarea personală când vine vorba de transport este să fie ținut la 50mm pentru a preveni orice urme de praf care pot pătrunde în interior.

Suficient cu date tehnice pentru câteva momente și să revenim la călătoria noastră. Ajungem la Bușteni unde nu stau foarte mult pentru că trenul care mă duce spre ultima locație ajunge într-o oră. Cum timpul nu îmi permite foarte multe ma duc spre Castelul Cantazuzino.Într-un mod indirect pot să zic că a fost ziua castelelor. Timpul nu mi-a permis să realizez foarte multe fotografii, dar le las să vorbească de la sine.

Îmi strâng echipamentul și mă îndrept spre gara de unde am de prins un tren. Locația finală de astăzi este orașul Brasov, un loc încarcat de multe oportunități cu posibilitatea de surprindere a unor cadre bune. De aici o să ma rezum la imagini și la final să vin cu concluzile.

Când vine vorba de construcție, D850 este un aparat solid cu o ergonomie care să se plieze pe preferințele fotogafilor. Butoanele sunt asezate inteligent încât să faciliteze comenzile. Meniul este usor de utilizat tipic Nikon, dar și accesibil. D850 vine cu o baterie mult mai eficientă EN-EL15a care permite până la 1840 de cadre.Pot să zic ca după o zi plină de fotografiat am reușit să consum doar jumătate din baterie, lucru care și determină eficiența acumulatorului EN-EL15a.

Într-o lume în care oglinzile dispar, D850 își găsește locul?

Este o întrebare dificilă care poate să fie abordată în multe moduri. Achiziția unui D850 este destinată persoanelor a căror fotografii o să fie printate sau dispuse pe suprafețe mari. Chiar și într-o lume în care sistemele de AF ale mirrorless-urilor au ajuns la performanțe remarcabile, fiecare tip de aparat este pentru un anumit segment.Consider ca topicul mirrorless / DSLR este echivalentul din zilele noastre al mașinilor electrice vs. mașini cu motor pe combustie, un subiect în care fiecare alege ce consideră că este mai bun pentru sine.

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.