(c) Adrian Simonescu

Cu Fujifilm 18-135mm X-Mount OIS WR la competiții de automobilsm

După ce am testat obiectivele Fujifilm 50-140 2.8  R LM WR OIS XF și Fujifilm 55-200mm F3.5-4.8 R LM OIS XF în competiții de automobilism sportiv și portret, am ales să testez și un obiectiv neobișnuit pentru astfel de test, un obiectiv all around, Fujifilm 18-135 F3.5-5.6 R LM WR OIS XF.

Având două evenimente într-un singur weekend am preferat să merg pe o variantă de obiectiv all around, așa că am ales Fujifilm 18-135mm WR.

Deja din primele teste, mi-am dat seama că nu e tocmai cea mai bună opțiune, însă a trebuit să mă descurc cu el. Nu îl pot compara cu 50-140 sau 55-200, acestea fiind teleobiective dedicate, cu viteză mai bună de autofocus și focus mai precis.

În prima zi, la evenimentul “Super Rally Bucuresti”, am folosit obiectivul în condiții normale, cu lumină suficientă și s-a descurcat foarte bine, având în vedere că traseul ales de organizator este unul mai mult tehnic decât de viteză.

În a doua zi, în partea de dimineață am avut parte de ceață foarte deasă, mașinile apărând rapid și aici obiectivul s-a descurcat ceva mai slab, ratând cateva cadre din rafală, însă atunci când au fost focalizate corect, imaginile au avut o calitate foarte bună, culori bune, contrast și claritate bune.

Ținând cont că Fujifilm X-T2, aparatul folosit pentru a testa obiectivul, are doua sloturi de card, am ales ca pe unul să salvez RAW, iar pe celălalt JPG. Foarte multe cadre pe care le-am realizat, au fost alese dintre cele JPG, culorile captate de senzorul aparatului fiind foarte placute.

Avantajul unui obiectiv all around este acela că o să poți fotografia cam tot ce iți dorești, de la unghi larg, până la cadre strânse, datorita zoom-ului de până la 135mm.

Fujifilm 18-135mm WR OIS este un obiectiv construit foarte bine, fiind practic un obiectiv de kit, însă mai bun față de orice obiectiv 18-135mm de la alți producători.

Obiectivul beneficiază și de stabilizare de imagine, foarte eficient pentru momentele în care alegi să folosești o focala mai lungă, un timp de expunere ceva mai lung sau atunci când filmezi.

Specificațiile tehnice cheie

  • focală 18-135 (echivalent 28-200 in format full frame)
  • diafragmă f/3.5 la 5.6
  • diafragmă minimă f22
  • montură Fujifilm X
  • unghi de cuprindere 76.5° to 12°
  • distantă minimă de focalizare 45cm
  • optică: 16 elemente in 12 grupuri
  • 7 lamele de diafragmă, rotunjite
  • stabilizare de imagine
  • filet filtru 67mm
  • greutate 490g

Denumirea completă fiind:  FUJIFILM XF 18-135mm f/3.5-5.6 R LM OIS WR avem tot ce e mai bun de la Fujifilm:

  • R indică faptul că diafragma poate fi modificată și cu ajutorul inelul de pe corpul obiectivului
  • LM face referire la motorul liniar al obiectivului
  • OIS stabilizare de imagine, foarte eficientă și silențioasă
  • WR rezistență la vreme nefavorabilă, praf și picături de ploaie
  • XF indică faptul că face parte din gama de obiective cu o calitate superioară obiectivelor XC.

Fujifilm 18-135 are o optică bună, însă nu este unul dintre cele mai sharp obiective de la Fujifilm, fiind ceva mai slab optic față de 18-55 sau 55-200.

Autofocusul este destul de rapid, însă mai lent față de 55-200 și mult mai lent față de 50-140 2.8 și în general și mai puțin precis, ratând cadre sau prezentând probleme de focalizare.

Aberațiile cromatice sunt prezente și ele, în zone cu contrast puternic, însă pot fi înlaturate în post-procesare.

Vignetare și distorsiuni apar, însă nu deranjante și de asemenea pot fi corectate.

Motorul de autofocus este liniar, este intern și foarte silentios, ideal pentru cei care folosesc autofocus pe video.

Produce un bokeh placut, vizibil în special incepand cu 85mm în sus.

Este un obiectiv recomandat în general celor care călătoresc, care nu doresc o trusă foto foarte grea și voluminoasă, dar cu mici ajustari si fără foarte mari așteptări, poate fi folosit și pentru evenimente sportive.

In concluzie, dacă doriți un singur obiectiv care să se descurce aproape pentru orice tip de fotografie, rezistent la ploaie și praf, Fujifilm 18-135 este un obiectiv foarte potrivit, fiind de altfel și singurul obiectiv Fujifilm care oferă această focală.


Articol și fotografii de Adrian Simonescu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.