(c) Vlad Ionescu

În Delta Dunării cu Sigma 150 – 600mm F5-6.3 DG HSM OS Contemporary

Acum câţiva ani am fost pentru prima dată în Deltă cu caiacul şi m-am îndrăgostit instant de canalele înguste şi sălbatice şi  de lacurile mici dar pline de păsări unde bărcile cu motor nu pot ajunge. Din păcate eram singurul fotograf din grup şi nu am reuşit să mă mişc în ritmul meu, aşa că am ratat multe cadre faine.

În primăvară m-am decis să îmi iau revanşa. Am pornit într-o tură dedicată exclusiv fotografierii din caiac, explorând nu doar zonele sălbatice, dar şi ce presupune din punct de vedere tehnic şi logistic o astfel de expediţie.

Obiectivul Sigma 150 – 600 F5-6.3 DG HSM OS Contemporary mi se pare ideal pentru o astfel de aventură. Cum nu îl deţin în trusa foto, le multumesc pe această cale celor de la f64 pentru amabilitatea de a mi-l împrumuta pentru o săptămână.

Sigma produce două obiective cu plaja 150 – 600 mm, varianta Sport, care este mai scumpă şi se diferenţiază printr-o construcţie mai robustă, cu corp metalic, pentru a satisface nevoile unui fotograf profesionist. Varianta Contemporary este mai ieftină. Se bucură de aceeaşi optică, dar corpul este din plastic. Aceasta este şi versiunea din acest review, am ales-o datorită greutăţii reduse şi a preţului mai mic.

Specificaţii Sigma 150 – 600 mm Contemporary

  • Monturi disponibile: Canon, Nikon și Sigma
  • Distanța focală: 150-600mm
  • Diafragma maximă: f/5-6.3
  • Număr lamele diafragmă: 9
  • Diametru filtru: 95mm
  • Distanţă minimă de focus: 2.8m
  • Tip focus: HSM (Hyper Sonic Motor)
  • Greutate: 1930 g

Cele trei imagini sunt exemple cu luna la focalele 150 mm, 300 mm şi 600 mm.

Construcția

Corpul obiectivului este din plastic. Încep să apreciez tot mai mult obiectivele din plastic. Mi se pare că producătorii încep să lucreze cu materiale tot mai bune, fapt ce se întâmplă şi cu acest Sigma. Nu pare un produs ieftin, textura este plăcută, asigurând un contact ferm la atingere. Este de apreciat că acest plastic îl face cu aproape 1Kg mai uşor decât fratele său Sport.

Inelul de zoom este şi el reuşit, cauciucul este gros, cu canale late care pot fi curăţate uşor. Inelul se mişcă destul de greu însă, dar este bine că poate fi utilizat şi push – pull. Montura este metalică şi are o garnitură de cauciuc pentru protecţia împotriva umezelii şi prafului. Sigma îl laudă ca fiind rezistent la intemperii, dar nu ne arată o diagramă exactă cu poziţionarea garniturilor interne cum face la varianta Sport, aşa că nu aş abuza de el cum mi-aş permite cu seria L de la Canon.

Inelul de focus nu este chiar aşa de reuşit, este foarte îngust, parcă l-au pus numai să fie acolo.

Butoanele sunt pozitionate OK, dar nu par aşa durabile.

Inelul de trepied este inclus (nici nu se poate fără el), chit că am tras doar din mână m-a ajutat să îl ţin mai bine.

Parasolarul se montează destul de greu, dar odată montat stă foarte bine pe obiectiv.

Calitatea imaginilor

Sharpness

Este sharp pe toată plaja focală pe al meu Canon 6d cu senzorul de 20 M pixeli,  nu mă pot pronunţa pentru rezoluţii mai mari. Majoritatea timpului l-am folosit la 600 mm şi pe multe imagini am făcut şi crop.

L-am pus pentru câteva teste si pe un 80D cu senzor crop, aici lucrurile se schimbă, se vede o degradare a imaginii spre capătul lung, dar să nu uităm că cei 600 mm devin aici 960 mm.

Culorile

Culorile sunt neutre, iar contrastul este doar acceptabil. Prelucrarea ulterioară a imaginilor ajută mult.

Vignetare și distorsiuni

Vignetează puţin pe toată plaja focală. Evident, se accentuează spre capătul tele. Dacă închidem diafragma efectul se ameliorează, dar adevărul e că nu prea mai avem de unde să o închidem.

Distorsiunile nu sunt mari, dar nici nu am fotografiat ziduri de cărămidă să le scot în evidenţă.

Aberaţiile cromatice nu sunt pronunţate, şi am fotografiat înspre soare fără să apară flare supărător.