(c) Vlad Ionescu

În Delta Dunării cu Sigma 150 – 600mm F5-6.3 DG HSM OS Contemporary

Acum câţiva ani am fost pentru prima dată în Deltă cu caiacul şi m-am îndrăgostit instant de canalele înguste şi sălbatice şi  de lacurile mici dar pline de păsări unde bărcile cu motor nu pot ajunge. Din păcate eram singurul fotograf din grup şi nu am reuşit să mă mişc în ritmul meu, aşa că am ratat multe cadre faine.

În primăvară m-am decis să îmi iau revanşa. Am pornit într-o tură dedicată exclusiv fotografierii din caiac, explorând nu doar zonele sălbatice, dar şi ce presupune din punct de vedere tehnic şi logistic o astfel de expediţie.

Obiectivul Sigma 150 – 600 F5-6.3 DG HSM OS Contemporary mi se pare ideal pentru o astfel de aventură. Cum nu îl deţin în trusa foto, le multumesc pe această cale celor de la f64 pentru amabilitatea de a mi-l împrumuta pentru o săptămână.

Sigma produce două obiective cu plaja 150 – 600 mm, varianta Sport, care este mai scumpă şi se diferenţiază printr-o construcţie mai robustă, cu corp metalic, pentru a satisface nevoile unui fotograf profesionist. Varianta Contemporary este mai ieftină. Se bucură de aceeaşi optică, dar corpul este din plastic. Aceasta este şi versiunea din acest review, am ales-o datorită greutăţii reduse şi a preţului mai mic.

Specificaţii Sigma 150 – 600 mm Contemporary

  • Monturi disponibile: Canon, Nikon și Sigma
  • Distanța focală: 150-600mm
  • Diafragma maximă: f/5-6.3
  • Număr lamele diafragmă: 9
  • Diametru filtru: 95mm
  • Distanţă minimă de focus: 2.8m
  • Tip focus: HSM (Hyper Sonic Motor)
  • Greutate: 1930 g

Cele trei imagini sunt exemple cu luna la focalele 150 mm, 300 mm şi 600 mm.

Construcția

Corpul obiectivului este din plastic. Încep să apreciez tot mai mult obiectivele din plastic. Mi se pare că producătorii încep să lucreze cu materiale tot mai bune, fapt ce se întâmplă şi cu acest Sigma. Nu pare un produs ieftin, textura este plăcută, asigurând un contact ferm la atingere. Este de apreciat că acest plastic îl face cu aproape 1Kg mai uşor decât fratele său Sport.

Inelul de zoom este şi el reuşit, cauciucul este gros, cu canale late care pot fi curăţate uşor. Inelul se mişcă destul de greu însă, dar este bine că poate fi utilizat şi push – pull. Montura este metalică şi are o garnitură de cauciuc pentru protecţia împotriva umezelii şi prafului. Sigma îl laudă ca fiind rezistent la intemperii, dar nu ne arată o diagramă exactă cu poziţionarea garniturilor interne cum face la varianta Sport, aşa că nu aş abuza de el cum mi-aş permite cu seria L de la Canon.

Inelul de focus nu este chiar aşa de reuşit, este foarte îngust, parcă l-au pus numai să fie acolo.

Butoanele sunt pozitionate OK, dar nu par aşa durabile.

Inelul de trepied este inclus (nici nu se poate fără el), chit că am tras doar din mână m-a ajutat să îl ţin mai bine.

Parasolarul se montează destul de greu, dar odată montat stă foarte bine pe obiectiv.

Calitatea imaginilor

Sharpness

Este sharp pe toată plaja focală pe al meu Canon 6d cu senzorul de 20 M pixeli,  nu mă pot pronunţa pentru rezoluţii mai mari. Majoritatea timpului l-am folosit la 600 mm şi pe multe imagini am făcut şi crop.

L-am pus pentru câteva teste si pe un 80D cu senzor crop, aici lucrurile se schimbă, se vede o degradare a imaginii spre capătul lung, dar să nu uităm că cei 600 mm devin aici 960 mm.

Culorile

Culorile sunt neutre, iar contrastul este doar acceptabil. Prelucrarea ulterioară a imaginilor ajută mult.

Vignetare și distorsiuni

Vignetează puţin pe toată plaja focală. Evident, se accentuează spre capătul tele. Dacă închidem diafragma efectul se ameliorează, dar adevărul e că nu prea mai avem de unde să o închidem.

Distorsiunile nu sunt mari, dar nici nu am fotografiat ziduri de cărămidă să le scot în evidenţă.

Aberaţiile cromatice nu sunt pronunţate, şi am fotografiat înspre soare fără să apară flare supărător.

Bokeh

Este plăcut, mai ales când subiectul este până în 10m şi fundalul îndepărtat.

Tehnologia

Mi se pare extraordinar cât de customizabil este acest obiectiv. Cu ajutorul doc-ului USB poate fi modificat după preferinţe cum lucrează stabilizarea, limitatorul de focus care are 3 poziţii, chiar şi sensibilitatea inelului de focus.Împreună cu cei de la rental am făcut update la ultima versiune de firmware şi am verificat ca totul să fie pe default . Modurile C1 şi C2 ne permit să salvăm două seturi diferite de preferinţe. Ar fi excelent dacă cei de la Sigma ar face o aplicaţie compatibilă Android/iOS pentru a face modificări pe teren, fară a avea nevoie de un calculator.

Tot cu ajutorul dock-ului se pot face ajustările de focus la 4 distanţe diferite. Mulţi se plâng că este complicat. Da, vă va lua o zi întreagă, dar puteţi duce la perfecţiune focusul exploatând astfel la maxim optica obiectivului.

Stabilizarea este de 4 stopuri, are şi modul pentru panning. Părerea mea e că işi face bine treaba şi pot să mă laud aici că am stresat-o la maxim având în vedere că am tras din mână din caiac.

Focusul este silenţios, rapid şi foarte precis, dar dacă îl folosiţi cum trebuie, mă refer la limitator în special. Trebuie să vă aduc aminte că l-am folosit pe 6D care are un sistem de focus extrem de slab. Practic se poate folosi punctul central, iar tracking-ul este o glumă în special pe subiecte mici cum sunt păsările. Am ratat multe cadre din această cauză şi sunt convins că obiectivul poate mult mai mult.

Puncte forte

  • Sharp
  • Focus rapid şi precis
  • Customizabil cu ajutorul dock-ului Sigma
  • Uşor pentru această focală
  • Preţul decent

Puncte slabe

  • Inelul de zoom destul de rigid
  • Inelul de focus este foarte îngust
  • Panoul cu butoane pare firav
  • Filtru de 95 mm

Concluzia

Am evitat mult timp obiectivele third party. Dar mi se pare că aceste firme au avut cel mai mare progres în ultimii ani.

Posibilitatea de a calibra obiectivele cu dock-urile USB mi se pare un mare avantaj.

Sigma şi Tamron cu ale lor 150 – 600 mm ne-au oferit posibilitatea de a folosi nişte obiective cu focale la care doar visam înainte datorită preţurilor exorbitante. E drept, nu sunt foarte luminoase, dar să nu uităm că şi senzorii au evoluat. La ISO 3200 – 6400 poţi scoate fotografii perfect  utilizabile iar body-urile mai noi merg şi mai sus.

Pentru pasionaţii de wildlife este excelent. Pentru fotografia de sport, unde este nevoie de focale mari, cum ar fi surf-ul. Chiar şi pentru fotografia de peisaj  poate scoate nişte perspective inedite, dar personal în acest caz aş recomanda mai degrabă un 100 – 400 mm datorită dimensiunilor reduse şi a faptului că la 500 – 600 mm avem probleme cu claritatea atmosferei.

Personal m-am bucurat că l-am putut folosi cu succes din caiac. Iniţial m-am cam speriat de dimensiuni şi de cât de greu era să încadrez din mână la 600 mm din caiacul în continuă mişcare, dar după o zi m-am obişnuit cu el.

Articol și fotografii de Vlad Ionescu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.