Review BenQ SW320 – Cel mai mare monitor din seria BenQ

După ce am pus mâna pe BenQ SW240 a sosit momentul să îl inlocuiesc temporar cu un BenQ SW320. În articolul acesta vom vorbi despre cel mai mare monitor din seria BenQ dedicată creativilor. De multe ori în fotografie diagonala monitorului conteaza, sunt oameni ca mine care consideră că un monitor de 24 inch ajunge, dar există și fotografi care nu concep să nu lucreze pe un 27 sau 32 inch. Acest articol se adresează celor care vor un monitor cu panou IPS pe 10 biți și diagonala mare. “

Utilizare

Asamblarea lui SW320 este ușor de făcut, dar trebuie atenție sporită datorită dimensiunilor panoului. Plasarea monitorului pe birou trebuie făcută cu grijă, monitorul fiind mult mai greu față de un 24/27 inch. Baza si standul cu care vine în cutie au dimensiuni mai generoase și sunt mult mai grele. La pachet cei de la BenQ includ și un parasolar de mari dimensiuni. SW320 poate fi folosit și în mod portret cu sau fără parasolar. Vine dotat cu două porturi USB 3.0 în partea stângă alături de un cititor de carduri SDXC. Porturile permit atașarea unui calibrator/hdd extern fără a mai fi nevoie să apelați la porturile USB din spatele unității.

Construcția monitorului este solidă, panoul are o carcasă rigidă din plastic dur cu suprafața mată. Baza și piciorul ajustabil sunt realizate din aliaj de magneziu și acoperite cu panouri de plastic. BenQ SW320 este un model cu o construcție solidă și posibilități de ajustare multiple. Standul permite mișcări de ajustare ample atât în modul landscape cât și în modul portret. Parasolarul din plastic este și el solid, dar atașarea este dificilă la inceput.

BenQ SW320 a fost utilizat în paralel cu SW2700PT, timp de câteva săptămâni. Am editat fotografii realizate cu Sony A7 III și Fujifilm X-T3 .  Editarea a fost realizată în Capture One Pro 12 pe SW320, ulterior verificând editările pe SW2700 ca referință. Diferențele afișate de SW320 sunt mari la redarea culorilor, gradienților datorită faptului că panoul IPS pe 10 biți de la interior face parte dintr-o gama superioară. Diagonala de 32 inch ajută la o afișare mai impresionantă a fotografiilor de mare rezoluție. Pentru cei care au nevoie de o suprafață mare de afișare pentru a edita în detaliu, SW320 este o alegere potrivită.

Calibrare

“Am calibrat monitorul cu un X-Rite i1 Studio, acest dispozitiv de calibrare fiind cel mai nou produs din seria X-rite. După calibrarea cu X-rite totul a revenit la normal și rezultatul imaginilor seamănă izbitor de mult cu SW2700PT/SW240 ( ambele calibrate cu aceelasi i1 Studio ). După calibrare SW320 a primit puțin mai mult contrast și a mai fost încălzit foarte subtil. Modificările după calibrare vor diferi de la model la model.

Concluzii

  • Ideal pentru fotografii care au un buget restrâns, dar au pretenții când vine vorba de redarea culorilor și a gradienților cât mai fini.
  • Panoul IPS are 10 biți nativ ( semnalul video pe 10 biți poate fi asigurat de o placă video  Nvidia Quadro/ Radeon Pro ).
  • Acoperă 100% din spațiul Adobe RGB, pentru cei mai pretențioși fotografi, arhitecți și graficieni.
  • Modul de afișare DCI-P3 permite utilizatorilor de MacBook Pro să își extindă spațiul de lucru cu un astfel de monitor.
  • Integrarea unui cititor de carduri SDXC si Hub USB 3.0 in monitor oferă un plus de valoare produsului.
  • Potențialul maxim al panoului este atins abia după calibrare cu o unealtă specializată.
  • Pe lângă construcția de top, BenQ oferă o ajustabilitate excelentă a panoului.

Tu ce produse BenQ folosești și recomanzi? Lasă-ne un comentariu!

Articol și fotografii de Alin Ștefan

 

 

 

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Buna ziua, as dori sa stiu daca la acest model mai exista probleme de uniformitate depistate la modelul Benq SW2700PT, ori aceste probleme au fost depasite. Adica vorbesc de light bleeding vizibil pe fond negru, pixeli morți/blocați, bleached edges in perimetrul ecranului. M-ar interesa acest lucru si pentru modelul SW271. Vă mulțumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.