(c) Vlad Grigore

Review Sigma 70-200mm f2.8 HG OS HSM Sport

La sfârșitul anului trecut, Sigma a lansat cel mai nou obiectiv tele, respectiv 70-200mm f/2.8 HG OS HSM Sport. Astăzi am primit și eu acest obiectiv din partea celor de la F64 în vederea testării și l-am pus la treabă.  Să fie oare cel mai bun 70-200 mm de pe piață la ora actuală? Vom vedea în cele ce urmează!

Pentru mulți fotografi, obiectivul 70-200 f2.8 este unul din cele mai importante din trusa foto. Este versatil în toate scenariile, fie că face fotografie sportivă, fie că este vorba de fotografie de nuntă, comercială, headshots și chiar fotografie de produs. Ultima versiune de 70-200 mm f/2.8 făcută de Sigma data din 2010, competitorii mari updatând deja obiectivul la cerințele actuale de piață. (Nikon 2016, Canon 2018, Tamron 2017 ). Obiectivul Sigma 70-200mm f/2.8 vine la pretul de 6.999 Lei, lucrul acesta îl poziționează ușor peste Tamron, dar cu mult sub prețul obiectivelor celor de la Nikon și Canon.

Specificații tehnice

  • Distanța focală: de la 70 mm la 200 mm
  • Diafragmă maximă: f/2.8
  • Diafragmă minimă: f/22
  • Compatibilitate Full Frame
  • Unghi de cuprindere: 34.4° până la 12.3°
  • Lentile:  24 elemente în 22 de grupuri
  • Diafragmă compusă din 11 elemente
  • Dimensiune: 94.2 x 202.9 mm
  • Greutate: 1.8 kg

La prima vedere, obiectivul nu pare atât de ”Sport” cum îi spune și numele. În clasa lui este cel mai greu, cel mai mare și cu o prindere de filtru de 82 mm diametru, dar construcția lui este de cea mai bună calitate. Îți conferă un sentiment de siguranță, iar materialele și finisajele sunt de cea mai bună calitate.  Când ții obiectivul în mână, ai siguranța că îl poți băga intr-o găleată cu apă, îl scoți si după poți să mergi să faci ședința foto. Chiar cu 2 zile înainte să scriu acest articol, într-o zi cu soare de vară, a apărut de nicăieri o furtuna torențială. Avantaj Sigma!

Fiind un obiectiv din categoria ”sport”,  este construit cu rezistență la umiditate, iar lentila frontală are un strat de protecție împotriva apei și a uleiurilor. Corpul de magneziu are un finish asemănător cu cel de la Nikon, o textură asemănătoare, ceea ce îți oferă o aderență superioară. Pare o textură și un finish nou folosit de Sigma și este diferit de cel folosit la obiectivul 60 – 600mm Sport.

Caracteristicile principale

Noul obiectiv 70-200 f/2.8mm Sport vine cu îmbunătățiri pe care le găsim și la alte obiective lansate anterior de Sigma. Două dintre cele mai notabile sunt parasolarul și inelul de prindere pe trepied.  Parasolarul are un buton pentru deblocare înainte de a efectua manevra de răsucire, acest buton ar trebui să asigure o mai bună blocare, dar totodată fiind doar un singur buton, ajungi de multe ori să îl cauți pe care parte a obiectivului este.

Noul 70-200 mm Sport vine cu un inel de prindere pe trepied tehnologie Arca – Swiss, o tehnologie pe care Sigma a început de curând să o implementeze pe obiectivele cu focale mari, precum 60 – 600mm Sport, dar si unele focale mici, dar grele (ca masă),  precum 105 mm f/1.4 Art. Tamron folosește deja de ceva timp prinderile tip Arca – Swiss pe obiectivele sale și e plăcut să vedem că și Sigma începe să le folosească.

Un nou update bine venit la acest obiectiv, este cel a celor două butoane de ”focus hold”, doar Nikon 70-200mm oferind acest feature (și Sony 70-200mm GM pentru aparatele tip mirroless ). Unul dintre butoane este amplasat pe partea stângă a obiectivului, iar celălalt deasupra. Sunt puncte cheie ce oferă o ergonomie foarte bună ele fiind amplaste perfect pentru apăsarea lor cu degetul mare de la mâna stângă, fie ca tragi in mod portret sau landscape.

Sigma decide să păstreze inelul de focus și cel de zoom în aceeași poziție ca și obiectivul anterior.  Inelul de zoom este amplasat în față iar cel de focus e amplasat la mijloc. Cursa inelului de zoom este relativ mică, avănd nevoie in jur de o mișcare 40° pentru a parcurge cursa de la 70 la 200 mm. Fiind obișnuit să lucrez cu Canon, de multe ori am avut tendința de a învârti obiectivul de focus în loc de cel de zoom, fiind o mișcare mai normală.  Dar sunt sigur că acest lucru se dezvață, fiind o chestiune de acomodare.

Pe partea stângă a obiectivului avem 4 butoane: Unul pentru focus ( Af/Mo/Mf ). Unul pentru limitarea punctului de focus ( de la 3m la infinit sau full ), unul pentru OS mode ( Off , 1, 2 ) și moduri Custom ( C2, C1, Off ) – ce pot fi setate cu software-ul Sigma și un dock USB. Butoanele sunt de calitate, usor de simțit și localizat cu un click sigur.

Șurubul de blocare a inelului Arca-Swiss este poziționat destul de ciudat, undeva în partea stângă. Aș fi preferat să facă parte din picior preucum celor de la Canon sau Tamron. Când este slăbit, inelul de prindere pe trepied, are zone de blocare la fiecare 90°. Unu lucru interesant mai ales cand folosesti obiectivul montat pe un trepied sau monopied.

Optică, perfromanțe și calitate

Cu 10 elemente LD (9 FLD și 1 SLD), Sigma ar trebui să furnizeze o calitate excelentă cu aberație cromatică scăzută, iar cu 11 lame de diafragmă, bokeh-ul ar trebui să fie frumos și neted. Lentila frontală de 82mm ar trebui să contribuie la minimizarea vignetării în majoritatea situațiilor.

Stabilizarea de imagine

Deși Sigma nu menționeză numarul de trepte (f-stops) compensate în cazul sistemului de stabilizare a obiectivului 70-200mm Sport, se simte la fel de bine, dacă nu chiar poate mai eficient ca Tamron G2, care are 5 stopuri. În ciuda mărimii și a greutății, am reușit să trag la un timp de expunere de 1/10, 1/15 Sec. și să obțin imagini clare. Nu veți face expuneri îndelungate din mână cu acest obiectiv, dar cu  timpi medii de expunere de până la 1/10 sec , cu siguranța veți scoate niște imagini clare, chiar și fără trepied.

Concluzie

Nu este un secret că mulți fotografi au așteptat noul obiectiv îmbunătățit de la Sigma, iar acum este în sfârșit disponibil. Deși am avut doar o scurtă perioadă de timp la dispoziție pentru a testa obiectivul, nu am nicio îndoială că acest obiectiv va fi un best buy. Cu un preț accesibil și o calitate excelentă a imaginii, Sigma a dat lovitura cu acest obiectiv, care nu ar trebui sa lipsească din trusa unui fotograf.

Articol și fotografii de Vlad Grigore

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.