(c) Daniel Mîrlea

Review Sony FE 90mm F2.8 Macro 1:1 OSS G

Fotografia de natură curpinde atâtea ramuri încât, orice subiect ai alege, nu ai cum să dai greș. Ai o multitudine de posibilități, iar eu cred cu tărie că, pentru a evolua și a deveni un fotograf mai bun, trebuie să experiementezi, să încerci noi perspective. Această perioadă cred că poate fi numită și sezonul florilor, fie că mergi prin pădure, pe pajiști sau pășuni alpine, aproape în orice loc o să găsești flori de diferite culori și mărimi. Dorind să surprind o parte din frumusețea lor și să experimentez, în același timp, forme și siluate, am decis să apelez la F64 pentru a testa obiectivul Sony FE 90mm F2.8 Macro 1:1 OSS G și a mă bucura de culorile primăverii.

A fost ceva nou și o aventură fotografică pe cinste, dat fiind faptul că nu am mai folosit un obiectiv macro până acum; pot spune că a fost ceva aparte și am încercat să experimentez cât mai mult. Rândurile de mai jos vor fi mai mult dintr-o perspectivă a utilizării în teren și a felului în care răspunde acesta la nevoile fotografului. Așadar, nu o să mă axez în mod special pe detaliile tehnice, deoarece acestea sunt la îndemâna oricui.

Introducere

Caracteristicile de bază a obiectivelor macro sunt factorul de mărime și distanța minimă de focalizare. Astfel, cu asemenea obiective ne putem apropia foarte mult de subiect și să reproducem subiectul la mărime maximă pe senzorul de imagine al camerei.

Sony FE 90mm F2.8 Macro 1:1 OSS G este primul teleobiectiv macro cu montură E, acesta fiind destinat aparatelor Sony mirrorless, el putând fi folosit atât pe aparatele cu senzori Full-Frame cât și pe cele cu senzori APS-C. Este un obiectiv versatil, acesta putând fi folosit de la fotografia de macro, la portret, peisaj sau chiar fotografia de sport. Timp de două săptămâni, eu l-am folosit în fotografia de macro împreună cu body-ul A7R II, iar în toată această perioadă am încercat să îi găsesc, atât avantajele, cât și dezavantajele, precum și crearea unei păreri obiective despre utilizarea acestuia în teren.

Specificații Sony FE 90mm F2.8 Macro 1:1 OSS G

  • Montură: Sony FE
  • Compatibil Full Frame: da
  • Distanță focală: 90 mm
  • Plajă diafragme: f/2.8 max – f/22 min
  • Tip focalizare: autofocus
  • Distanță minimă de focus: 28cm
  • Stabilizare imagine: da
  • Greutate: 602g
  • Raport mărire: 1/1

Construcție

Construcția acestui obiectiv este una excepțională, materialul din care este realizat denotă calitate premium – o bucurie să îl folosești. Body-ul obiectivului este din metal și rezistă la intemperii precum praf sau umiditate. La cele 602g, acesta se balansează foarte bine pe body-ul A7R II, este plăcut la atingere, iar inelul de focus are o suprafață metalică texturată pentru a avea o aderență cât mai bună. Personal, consider că este unul dintre obiectivele cu cea mai bună calitate a construcției. La capitolul butoante, acesta are unul de blocare a focusului, unul pentru a porni/opri stabilizarea optică, un buton pentru seta distanța de focus, acesta având trei trepte: 0.28-0.50m, 0.5m – infinit și full. Iar, de departe cel mai practic element de pe acest obiectiv este inelul de focus care are și rolul de autofocus/manual focus printr-o împingere în față/spate. Nu am mai testat nici un obiectiv care să aibă acest mecanism de schimbare a modului de focus, mi se pare facinant și mi-ar plăcea ca tot mai multe obiective să adopte același stil. Un alt element care mi-a atras atenția la acest obiectiv, este faptul că are o scalare a focusului manual pentru a îți spune exact distanța minimă de focus și factorul de mărime. Personal, mi se pare foarte utilă această funcție, este foarte la îndemână și îți ușurează munca atunci când ești în teren.

Referitor la utilizarea în teren, dat fiind faptul că este compact, îmi este foarte ușor să îl transport în rucsac, acesta ocupă foarte puțin spațiu și încape în cele mai mici buzunare ale acestuia. Faptul că este rezistent la praf și umiditate, îl face să fie un obiectiv în care îți pui baza, mai ales că în fotografia de natură cele mai bune condiții de fotografiat sunt atunci când ai condiții meteo dinamice către extreme.

Optică și tehnologii

Specific lentilelor G, acest obiectiv are o calitate optică foarte înaltă, indifierent de distanța de focalizare, imaginea rezultată este una foarte clară. Întotdeauna obiectivele fixe (macro sau nu) tind să aibă o calitate foarte bună a imaginii, acest lucru m-a făcut să fiu foarte curios de capabilitățile acestuia. Nu m-a dezămăgit, el fiind foarte clar chiar de la f/2.8, pot spune că în centrul imaginii nu prea sunt diferențe între diafragma maximă și alte valori mult mai închise.
Referitor la sistemul de focus, acesta este foarte rapid. Găsesc foarte practic butonul de comutare a distanței de focus, după cum spuneam și mai sus, acesta având 3 trepte: 0.28-0.50m, 0.5m – infinit și full. De fiecare dată când am fotografiat un subiect de îndeaproape, am folosit prima treaptă: 0.28-0.50, astfel evitând situațiile în care focusul să facă hunting sau să îmi focuseze pe un alt element. Un alt avantaj este faptul că focusarea se face intern, astfel lungimea totală a obiectivului rămâne aceeași.

Datorită diafragmei f/2.8, câmpul de profunzime este unul foarte mic, astfel te ajută să devii mai creativ și să încerci noi abordări asupra unor subiecte foarte comune. De asemenea, bookeh-ul este unul foarte pronunțat și îți crează un fundal foarte fin, plăcut ochiului și care ajută să îți scoată subiectul în evidență.
Acest obiectiv are integrată stabilizare, iar împreună cu sistemul IBIS, poți să tragi din mână fără să fi nevoit să folosești un trepied, ceea ce este foarte util în special în fotografia macro. Ce-i drept, în toată această perioadă, nu am folosit un trepied și nici un am simțit nevoia acestuia.

Concluzii din teren

Consider că este foarte importantă testarea în teren, nu întotdeauna informațiile oferite de producător sau testele în laboratoare, unde ai un mediu controlat, sunt valabile și în viața reală. Contează oarecum și simbioza pe care o ai cu un obiectiv, nu doar capabilitățile tehnice.

Acest obiectiv te face să vrei să îl folosești de la prima atingere, finisajul fin, metalic, crează o senzație foarte plăcută în timpul utilizării. În același timp, inelul de focus manual este absolut superb, pe lângă textura ce o are acesta și îți oferă o priză foarte bună, el funcționează foarte fin, iar cu ajutorul focus peaking, este foarte comod să focalizezi manual. Stabilizarea obiectivul împreună cu sistemul IBIS sunt complementare, așadar mi-a fost foarte ușor să fotografiez fără trepied, acest avantaj îți permite să fii mai rapid, să încerci noi compoziții și, nu în ultimul rând, rucsacul îți este mult mai ușor. Optica este excepțională, obiectivul fiind foarte sharp, contrastul este și el în aceeași notă iar culorile sunt foarte vibrante. Focusul este rapid, aici te ajută foarte mult treptele de focus de pe lateralul obiectivului. Pot spune că se echilibrează foarte bine cu body-ul, astfel că în tot felul de poziții de fotografiere mai dificile, mâinile nu îți obosesc și poți să-l manevrezi cu ușurință.

Ca aspect negativ, pot spune că în timpul focalizării face un bâzâit electronic, chiar dacă comut pe modul manual, cât timp folosești inelul de focus, acest bâzâit persistă. Nu este o problemă foarte mare dar, atunci când ești singur în natură și totul este foarte silențios, acest obiectiv preturbă oarecum liniștea. Un alt dezavantaj pot spune că este utilizarea acestui obiectiv pe timp de iarnă, dat fiind faptul că este construit din metal, o să fie foarte alunecos, iar dacă îl folosești fără mănuși, o să-ți înghețe degetele pe el.

Este prima mea experiență cu un obiectiv macro, dar pot spune că m-a cucerit foarte repede. Este un obiectiv ce îl consider foarte util fiecărui fotograf de natură și nu ar trebui să lipsească din rucsac.

Aspecte pro Sony FE 90mm F2.8 Macro 1:1 OSS G

  • Calitate optică excelentă
  • Construcție solidă și rezistentă la intemperii
  • Distanța minimă de focalizare 0.28 cm
  • Inelul de focus are rol de manual/autofocus

Aspecte contra Sony FE 90mm F2.8 Macro 1:1 OSS G

  • Zgomot în timpul focalizării (chiar și manuale)
  • Preț ridicat de achiziție

Articol și fotografii de Daniel Mîrlea

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.