(c) Cosmin Lăutar

Sigma 50mm și 70mm, cu Cosmin Lăutar

Cosmin Lăutar a testat obiectivele Sigma Art 50mm f/1.4 DG HSM și  Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ART și apoi a scris despre ele. Pentru ce sunt ideale? La ce capitole nu stau la fel de bine, plus fotografii interesante! Pe toate acestea le găsești mai jos, în așa fel încât să vezi dacă ți se potrivește vreunul dintre aceste obiective.

Sigma
(c) Cosmin Lăutar

Despre Sigma 50mm f/1.4 ART

  • Distanța minimă de focus: 40 cm
  • Construcție: 13 elemente în 8 grupuri
  • Unghi de cuprindere: 46.8°
  • Greutate: 815 g
  • Număr lamele diafragmă: 9 rotunjite

Sigma 50mm  este un obiectiv reproiectat pentru a stabili un nou standard pentru linia Art. Este compatibil full-frame și cu aparatele foto pe montura Sony E. Datorită deschiderii maxime f/1.4, obiectivul cu distața focala fixă de 50mm oferă performanțe de top pentru vaste aplicații foto. Aș putea generaliza afirmând că oferă performanțe de top pentru orice aplicație foto, de la fotografia de portret și studio, pâna la peisaje, fotojurnalism sau fotografie de stradă.

Este la îndemână?

Voi încerca sa răspund întrebarii mai sus prin experiența proprie cu Sigma 50mm f/1.4 Art. Acest tip de focală este cel preferat de mine în realizarea fotografiei de eveniment, de produs ori portret. Înainte de toate, obiectivul este disponibil de o perioadă mai îndelungată de timp, însa este lansat de curând pentru Sony E, ceea ce este într-adevar un serviciu în favoarea utilizatorilor de aparate Sony, întrucât vor avea acces la o gamă largă de obiective cu montură directa de înalta calitate, la un preț accesibil.

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru mine este caracterul obiectivului. Sigma 50mm f/1.4 Art este solid, voluminos (probabil cel mai mare 50mm de pe piață) datorita construcției din materiale de calitate – metal, și a opticii bune. Claritatea este excelentă. Contrastul și culoarea sunt bune. Focalizarea automată este incredibil de silențioasă și a funcționat neașteptat de bine  (rata de succes a fost de aproape 100% în condiții de iluminare bună). În condiții de iluminare slabă, acuratețea focalizării nu a fost însă chiar atât de precisă.

Recomand utilizarea obiectivului împreună cu un grip, pentru o prindere și un echilibu mult mai bun. Obiectivul a fost testat pe body-ul Sony A7 II.

Per ansamblu sunt foarte mulțumit. Este lesne de înțeles faptul că livrează imagini de o calitate superioară, ceea ce cred că se poate remarca în fotografiile din acest artico. Menționez că toate fotografiile au fost realizate la diafragmă deschisă pentru a putea miza mai mult pe bokeh și sharp, în așa fel încât să se vadă și calitatea impresionantă a acestora.

Pe scurt, da, este un obiectiv la îndemâna, caruia îmi este dificil sa îi găsesc puncte slabe sau nu pot spune că punctele sale slabe mă împiedică din a mă bucura de fiecare declanșare cu el.

Despre Sigma 70mm f/2.8 macro Art

  • Unghiul de vedere: 34,3 °
  • Distanța minimă de focalizare: 25,8 cm
  • Plajă diafragme: f/2.8 – f/22
  • Construcție: 13 elemente în 10 grupuri
  • Raportul maxim de reproducere: 1:1
  • Diafragmă cu 9 lamele rotunjite

Obiectivul Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ART este cel mai nou obiectiv și primul obiectiv macro din seria ART.

Sigma și-a construit o reputație pentru crearea obiectivelor cu design elegant, iar acesta nu face excepție. Este ușor, compact și fără îndoială, primul lucru pe care îl vei observa atunci când îl folosești pentru prima dată. L-am folosit cu mult entuziasm deoarece nu am avut ocazia să fac foarte multe fotografii macro până acum. Am fost surprins și atras de calitatea excelentă a imaginilor, obiectivul oferă rezultate foarte sharp. M-a impresionat foarte mult și bokeh-ul neted care nu-ți distrage atenția în mod excesiv.

Am încercat să fotografiez subiecți de dimensiuni cât mai mici, așa că am fost nevoit să-l folosesc în modul manual deoarece autofocusul este destul de lent în aceste condiții. Aceasta nu este o problemă deosebit de mare, deoarece nu am găsit niciodată obiective macro care să fie extrem de rapide.

Sigma
(c) Cosmin Lăutar

Concluzie

Ambele obiective își au pe bună dreptate locul în trusa unui fotograf. Sigma 50mm ART, vine cu o focală destul de “universală”, iar împreună cu diafragma luminoasă îl fac un obiectiv foarte versatil, ideal pentru situații multiple de fotografiere, iar Sigma 70mm macro ART, ar fi o soluție pentru cei pasionați de acest gen de fotografie. Ambele livrează imagini de o calitate excelentă însă, poate, pe viitor producătorul va reuși să le facă mai rapide.

Articol și fotografii de Cosmin Lăutar.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.