DACIA50 – Bucharest Story, la F64!

Marți, 30 octombrie, începând cu ora 19 te așteptăm în sala expozițională F64 (Bulevardul Unirii 45) pentru o prezentare a albumului foto „DACIA50 – Autoturismul”.

Este un fotoalbum documentar pe care un tânăr în vârstă de 30 de ani și-a dorit să îl realizeze despre:

„Ea, mașina, care își merită povestea spusă până la capăt, pentru că există oamenii care dedică mult timp acestui macro-univers numit Dacia. Această primă carte este începutul unei trilogii de Dacia.”

Albert Adrian Vrăbiuță, originar din Brăila caută și fotografiază Daciile istorice din București și află poveștile din spatele „primului strat de vopsea”, mașinile  devenite „vehicul istoric” de colecție și celelalte mici obiecte care compun lumea „autoturismului copilăriei” multor români și nu numai.  

În perioada 2016-2018, Albert a realizat o arhivă care conține peste 150 de imagini de ansamblu și detaliu cu autoturisme Dacia staționate pe termen lung pe domeniul public, pe diferite străzi din București. Editorul acestui album, Cristian Bassa, a selectat din această arhivă fotografii reprezentative pentru un număr de 26 de autoturisme Dacia, cele dintre coperțile acestui album pe care îl vor prezenta pe 30 octombrie la F64.

În acest volum sunt prezentate fotografii ale unor autoturisme din diferite generații, purtătoare ale unei mari varietăți de culori, mai mult sau mai puțin apropiate de paletele de culori Dacia. Culorile și nuanțele acumulate pe caroseriile mașinilor sunt datorate trecerii timpului, staționării îndelungate în spații deschise, dar și straturilor de vopsea artizanal adăugate, de cele mai multe ori, de către proprietari. Împreună cu Cristina Irian, Adrian s-a întors pe teren la începutul anului 2018, pentru a descoperi poveștile din spatele celor 26 de autoturisme Dacia selectate, dar și pentru a observa evoluția acestora pe domeniul public. Valentin Maier s-a alăturat acestui demers cu o documentare din arhivele anilor 1970 despre povestea uzinei și a autoturismului Dacia. Cercetarea vizuală împreună cu notele de teren și un studiu introductiv despre istoricul autoturismului și a contextului istoric alcătuiesc acest album documentar. Albumul este publicat de Editura Omnia Photo.

OMNIA PHOTO este o asociație culturală și de formare dedicată fotografiei și imaginii contemporane. Cristian Bassa, membru fondator al Omnia Photo este designer și editor de volume de fotografie. Valerin Maier este doctor în istorie și are  ca domenii de interes istoria și geografia economică, istoria comunismului. Cristina Irian, membru fondator Omnia Photo, a studiat antropologie vizuală și este  doctorand în cadrul UNARTE, Istoria şi Teoria Artei, cu o lucrare de cercetare în domeniul muzeologiei, arhive de fotografie.

Despre evenimentul DACIA50 – Bucharest Story

Este un eveniment dedicat atât fotografilor cât și pasionaților de autoturismul copilăriei care își propune să pună în lumină modul de abordare al proiectului foto documentar „DACIA50- Autoturismul”.

În cadrul întâlnirii vom discuta despre modul în care am gândit structura  proiectului, modalitatea în care au fost făcute fotografiile din cadrul albumului (date tehnice), cum a fost realizată cercetarea pe teren, tipuri de dialog  întâlnite pe teren, dar și dificultățile pe care le-am întâmpinat în timpul celor 3 ani de documentare.

Sesiunea va fi moderată de Albert Vrăbiuță și Cristina Irian.

Hai și tu alături de noi pe 30 octombrie pentru a descoperi poveștile interesante despre Dacia.

Poți achiziționa albumul foto aici.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.