(c) Bogdan Pop

Echipamentul ideal pentru fotografia aeriană

Fotografia aeriană. În trecut obiectivele cu focale lungi și aparatele foto DSLR sau mirrorless performante erau cam singura soluție care ne permitea să fotografiem ceva la înalțime, fie ca suprindeam subiectul de jos sau din alt obiect aerian.

În prezent însă, dronele acaparează tot mai mult piața ușurând astfel munca multor pasionați de foto-video. Astăzi, despre cele mai recomandate drone vom vorbi, fără să uităm însă, că se mai afșă printre noi și pasionați care preferă să nu pună deoparte aparatul foto. Totuși, despre fotografia aeriană fără dronă vom scrie mai spre finalul articolului.

Până atunci însă, hai să citim câteva sfaturi pentru fotografia aeriană folosind o dronă și să vedem care sunt cele mai faine modele.

Sfaturi utile în fotografia cu drone:

  1. Fotografiază mereu în format RAW
  2. Cel mai comun format este 3:2, însă poți fotografia liniștit în 16:9 și 4:3.
  3. Folosește-te de Bracketing!
  4. Folosește modul manual
  5. Un ISO cat mai mic îți va fi de folos
  6. Filtrele foto îți vor fi de ajutor
  7. Procesarea cadrelor obținute nu trebuie ignorată
  8. Încearcă și expuneri lungi și diverse unghiuri atipice
fotografia aeriana
(c) Alex Tudose

Sfaturi referitoare la zbor: 

  • Calibrează busola dronei când ajungi în locație,
  • Verifică senzorul busolei după ce l-ai calibrat.
  • Nu porni cu viteză mare imediat ce vrei să ridici drona de la sol, a
  • Fii atent la viețuitoarele zburătoare
  • Nu uita să-ți downloadezi tot contentul de pe cardul SD după ce termini de zburat. Nu poți prezice ce va apărea la următoarea ridicare de la sol!

Recomandări de drone

Drone DJI

  • DJI Phantom 4 Pro V2.0, – Modelul Phantom 4 Pro V2.0 este prevăzut cu un sistem anti-coliziune mult mai eficient. În acest sens, senzorii anteriori și posteriori sunt capabili să detecteze obstacole aflate pe o rază de 30 de metri – în loc de 10 metri, cum era cazul modelului Phantom 4 Pro.
  • DJI Mavic 2 Pro Drona 20MP 1” CMOS 10-Bit 4K HDR, – Noul model Mavic 2 Pro de la DJI îmbină calitatea renumitelor camere Hasselblad, cu un zoom de înaltă performanță.
  • DJI Mavic 2 Zoom, – Mavic 2 Zoom oferă performanțe de zbor și funcționalitate pentru explorare nelimitată. Captează toate aventurile tale în detalii uimitoare cu Mavic 2 Zoom de la DJI. Dispune de o cameră cu un senzor CMOS de 1/2,3″ care captează fotografii la Super Rezolutie 48MP și video FHD cu zoom 4x (lossless).  Are o autonomie de până la 31 minute și o arie de acoperire a transmisiei de până la 8 k
  • DJI Inspire 2 – Inspire 2 duce la un nou nivel calitățile impresionante ale quadcopter-ului Inspire 1. Un nou sistem de procesare al imaginilor înregistrează la rezoluții de până la 5.2K la calitate CinemaDNG RAW, Apple ProRes și multe altele. Ajunge de la viteză 0 la 50mph (80kph) în doar 4 secunde și atinge o viteza maximă de 67mph(107kph), plus o viteză maximă de coborâre de 9m/s, nemaîntâlnită până acum la un dispozitiv cu aceste dimensiuni. Un sistem dual de acumulatori prelungește durata de zbor până la 27 de minute cu tehnologie de auto-încalzire ce îi permite să zboare chiar și la temperaturi scăzute.
  • DJI Tello – Efectuează cascadorii în zbor, filmează clipuri video rapide cu EZ Shots și află despre cadrele cu codificare.

Drone Parrot

  • Parrot Mambo Fly – Minidrona, Bluetooth – Descoperă Parrot MAMBO, o dronă robustă și ușoară din gama de minidrone Parrot. Considerată una dintre cele mai stabile minidrone de pe piață grație funcției de auto-pilotare, nu vei avea probleme să o controlezi pentru a interacționa cu prietenii și chiar să captezi imagini din zbor.

Era o perioadă când fotografia aeriana era exact ce părea: “Să te urci într-un avion şi să fotografiezi tot felul de locuri frumoase.” și are la rândul ei un set de particularități:

  • Trebuie să fii foarte sigur pe ceea ce faci când te urci în avion, fiindcă riști să ți se facă rău.
  • Trebuie să fii foarte rapid căci unghiul de fotografiere se schimbă de la secundă la secundă.
  • Este util să fotografiezi cu un timp foarte scurt de expunere, precum 1/4000, să închizi diafragma pe la f/11-16 pentru o mai mare profunzime a câmpului și  să foloseşti un filtru de polarizare.

Urmărește acest clip cu Dragoș Asaftei, sigur îți va fi util.

Și dacă vrei să afli mai multe despre fotografia aeriană cu sau fără dronă, descoperă materialele educaționale de mai jos:

Tu ce tip de echipament foto preferi pentru fotografia aeriană? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.