5 lucruri ce trebuie făcute când ți s-au furat fotografiile

Postat de: F64 F64

Ai avut vreodată surpriza plăcută (pentru că ți-au apreciat munca suficient încât să o fure) și neplăcută în acelaști timp, fiindcă nu ai fost notificat sau chiar mai rău, website-ul, blogul, persoana, contul etc. spune că îi aparțin imaginile tale? Deși cu toții știm că doar pentru că ceva este online, nu înseamnă că este gratuit, reglementarea furtului online, mai ales în România, încă nu este foarte bine pusă la punct. Cu alte cuvinte, dacă în SUA există sancțiuni clare cu privire la downloadarea filmelor de pe internet de exemplu, la noi, poți încă lejer să îți descarci zeci/sute de gb fără măcar să fii nevoit să te gândești că faci ceva greșit.

În acest context, să iei și câteva fotografii e ca o joacă de copii, așa că ne-am gândit să-ți prezentăm pe blogul F64 5 lucruri ce trebuie făcute, atunci când descoperi că fotografiile tale au fost luate de altcineva, pentru a putea dovedi fără probleme că munca îți aparține.

fotografiile

5 lucruri ce trebuie făcute când ți s-au furat fotografiile

#1 Fă un screenshot

Da, e primul pas. Poate părea foarte evident, însă ai fi uimit câți nu fac asta. De ce? Pentru că te gândești că e munca ta și din moment ce tu nu ai greșit cu nimic, n-ar trebui să fii nevoit să surprinzi fiecare pas în parte. Însă linkurile pot fi scoase și imaginile șterse, așadar, pentru a preveni asta, ar trebui să faci un screenshot.

De asemenea, asigură-te că în momentul în care faci screenshot-ul, surprinzi cât mai mult din pagina unde ai găsit fotografia, pentru a nu exista loc de discuții cu privire la autenticitatea screenshot-ului. Mai mult de atât, capturând ecranul, în exif-ul imaginii va aparea data si ora la care a fost făcută captura de ecran, fapt care îți va fi de folos.

fotografiile

#2 Folosește Wayback Machine

Wayback Machine este o aplicație digitală care conține o arhivă de website-uri care-ți permit să vezi cum arăta un anumit site, într-o anumită perioadă din trecut. În plus, este gratuită. Dacă știi URL-ul unde ți-ai găsit fotografia folosită fără acord, tot ce trebuie să faci este să îi dai paste în căsuța dedicată și să aștepți rezultatele. Astfel, ai șansa de a găsi momentul când imaginea ta a fost publicată acolo, chiar dacă între-timp a fost scoasă. Și s-ar putea să-ți dai seama că era acolo deja de ceva timp înainte să o găsești.

Totuși, mai este un lucru legat de Wayback Machine care trebuie luat în considerare, fiindcă este o precauție care-ți va fi utilă. Dacă website-ul nu a mai fost arhivat înainte, rezultatele nu-ți vor fi de ajutor, însă ceea ce poți face, este să-l arhivezi chiar tu, în momentul în care descoperi imaginea furată. Există o secțiune care se numește “Save Page Now” (vezi imaginea de mai sus). În felul acesta, dacă persoana care ți-a furat imaginea o va șterge în speranța de a spune că de fapt nu a fost acolo niciodată, tu nu numai că vei avea un screenshot, însă vei avea și arhiva paginii din momentul în care ai descoperit fotografia.