5 lucruri ce trebuie făcute când ți s-au furat fotografiile

Postat de: F64 F64

Ai avut vreodată surpriza plăcută (pentru că ți-au apreciat munca suficient încât să o fure) și neplăcută în acelaști timp, fiindcă nu ai fost notificat sau chiar mai rău, website-ul, blogul, persoana, contul etc. spune că îi aparțin imaginile tale? Deși cu toții știm că doar pentru că ceva este online, nu înseamnă că este gratuit, reglementarea furtului online, mai ales în România, încă nu este foarte bine pusă la punct. Cu alte cuvinte, dacă în SUA există sancțiuni clare cu privire la downloadarea filmelor de pe internet de exemplu, la noi, poți încă lejer să îți descarci zeci/sute de gb fără măcar să fii nevoit să te gândești că faci ceva greșit.

În acest context, să iei și câteva fotografii e ca o joacă de copii, așa că ne-am gândit să-ți prezentăm pe blogul F64 5 lucruri ce trebuie făcute, atunci când descoperi că fotografiile tale au fost luate de altcineva, pentru a putea dovedi fără probleme că munca îți aparține.

fotografiile

5 lucruri ce trebuie făcute când ți s-au furat fotografiile

#1 Fă un screenshot

Da, e primul pas. Poate părea foarte evident, însă ai fi uimit câți nu fac asta. De ce? Pentru că te gândești că e munca ta și din moment ce tu nu ai greșit cu nimic, n-ar trebui să fii nevoit să surprinzi fiecare pas în parte. Însă linkurile pot fi scoase și imaginile șterse, așadar, pentru a preveni asta, ar trebui să faci un screenshot.

De asemenea, asigură-te că în momentul în care faci screenshot-ul, surprinzi cât mai mult din pagina unde ai găsit fotografia, pentru a nu exista loc de discuții cu privire la autenticitatea screenshot-ului. Mai mult de atât, capturând ecranul, în exif-ul imaginii va aparea data si ora la care a fost făcută captura de ecran, fapt care îți va fi de folos.

fotografiile

#2 Folosește Wayback Machine

Wayback Machine este o aplicație digitală care conține o arhivă de website-uri care-ți permit să vezi cum arăta un anumit site, într-o anumită perioadă din trecut. În plus, este gratuită. Dacă știi URL-ul unde ți-ai găsit fotografia folosită fără acord, tot ce trebuie să faci este să îi dai paste în căsuța dedicată și să aștepți rezultatele. Astfel, ai șansa de a găsi momentul când imaginea ta a fost publicată acolo, chiar dacă între-timp a fost scoasă. Și s-ar putea să-ți dai seama că era acolo deja de ceva timp înainte să o găsești.

Totuși, mai este un lucru legat de Wayback Machine care trebuie luat în considerare, fiindcă este o precauție care-ți va fi utilă. Dacă website-ul nu a mai fost arhivat înainte, rezultatele nu-ți vor fi de ajutor, însă ceea ce poți face, este să-l arhivezi chiar tu, în momentul în care descoperi imaginea furată. Există o secțiune care se numește “Save Page Now” (vezi imaginea de mai sus). În felul acesta, dacă persoana care ți-a furat imaginea o va șterge în speranța de a spune că de fapt nu a fost acolo niciodată, tu nu numai că vei avea un screenshot, însă vei avea și arhiva paginii din momentul în care ai descoperit fotografia.

#3 Inspectează imaginea

Te afli în pagina unde fotografia ta a fost publicată fără acord, fie cu numele tău, fie însușită de altă persoană. Cum poți inspecta imaginea? Click dreapta pe imagine și apoi selectează inspect. De acolo vei obține câteva informații despre ea, precum:

 • URL-ul de unde a fost uploadată, adică s-ar putea să descoperi serverul persoanei care a furat imaginea. Și în acest caz este util să faci un screenshot.
 • O altă posibilitate în acest caz este să descoperi că deși fotografia apare pe un website fără acordul tău, este stocată la tine. Acest lucru se numește hotlinking, care este destul de convenient pentru cei care fură imagini, fiindcă nu îi costă nimic. N-ai însă de ce să îți faci probleme nici în acest caz, fiindcă poți vedea link-ul unde a fost publicată imaginea de la tine și face un alt screenshot.
 • De asemenea, poți vedea de cât timp este imaginea online acolo. După ce dai click pe inspect, deschide imaginea într-un nou tab, selectează din nou inspect și alege secțiunea Network. Apoi, dă refresh și ar trebui sa îți apară mesajul: “if-modified-since” care îți spune dacă imaginea a fost modificată de când a fost uploadată. În acest mod poți vedea data când fotografia ta a fost folosită fără acord. Și în acest caz este util să faci un screenshot, însă ține minte că acest lucru nu va fi valabil dacă imaginea a fost furată prin hotlinking. 

(cum pentru acest articol am folosit o imagine de test care nu a fost furată, mesajul “if-modified-since” nu apare)

#4 Găsește un martor

Nu păstra furtul fotografiei doar pentru tine. Spune cuiva, de preferat cuiva care poate să și vadă exact, cu atât mai bine dacă este cu tine atunci când faci screenshot-uri. Sau măcar trimite martorului toate dovezile pe care le-ai strâns tu.

#5 Găsește hoțul

Ca să lupți eficient împotriva furtului de forografii, dovezile nu vor fi suficiente, va trebui să afli și cine ți-a furat munca. Așadar, după ce ai adunat ce am menționat mai sus, fă puțin research/documentează-te, caută un nume, o adresă fizică sau de email. Uită-te atent la informațiile de contact ale website-ului care ți-a publicat fotografia fără acord, la about, la termeni și condiții, etc. Cu cât îți faci o idee mai bine conturată a locului unde ai găsit fotografia, cu atât îți va fi mai ușor să găsești persoana din spate.

Sigur că sunt multe locuri unde nu prea vei avea ce informație să găsești, fiindcă rămâne anonimă, dar asta nu înseamnă că nu poți căuta pe facebook persoana, dacă vorbim de publicarea unei imagini fără acord pe un blog personal, de exemplu.

De asemenea, caută informații despre site-ul respectiv și expunerea pe care o are: date despre trafic, vizitatorii unici și alte lucruri similare.

Și, pentru că știm că internetul este tare încâlcit, îți lăsăm și o mică listă de tool-uri care s-ar putea să-ți fie utile:

 • whois.com – poți vedea cine deține și în ce termeni deține domeniul site-ului pe care ai găsit fotografia.
 • website.informer.com – este o aplicație care adună informații detaliate despre website-uri, precum informații de contact și administratorii acestora.
 • godaddy.com – are mai mult de 73 de milioane de domenii din toată lumea.
 • hunter.io – un plugin pentru chrome care te ajută să găsești toate adresele de email care sunt legate de un anumit site.
 • anymailfinder.com – similar cu  hunter.io
 • similarweb.com – poți afla informații despre traficul pe site, vizitatori unici și alte date relevante

Tu ce metode folosești pentru a-ți salva fotografiile de la furt? Spune-ne și nouă, lasă un comentariu!

S-ar putea să te intereseze și:
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
 • Dată
 • Raspunsuri
 • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top