(c) Péter Korniss

Expoziție foto – Péter Korniss: Memorie continuă

Joi, 22 martie Muzeul Național de Artă al României și Institutul Maghiar Balassi din Bucureşti, te invită la o expoziție inedită, începând cu ora 18, în Sălile Kretzulescu.  Înainte de începerea vernisajului însă, va avea loc o conferință de presă, începând cu ora 11.  Conferința de presă va avea loc în prezența artistului Korniss Péter, a curatoarei Kovács Krisztina și a domnului Kósa András Laszló, directorul Institutului Maghiar Balassi. Expoziția va putea fi vizitată până pe 7 mai 2018, iar o parte din fotografiile realizate de artist vor fi expuse și la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti între 21 martie și 10 aprilie 2018.

korniss

Presa interesată de acest eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la adresa comunicare@art.museum.ro.

Korniss Péter (n. Cluj, 1937) este o personalitate marcantă a artei fotografice maghiare, având unul dintre cele mai bogate portofolii de opere fotografice din Ungaria. Korniss este recunoscut internațional ca artist fotograf documentarist, imortalizând cu precădere viaţa şi cultura ţărănească din Europa de Est, tema care predomină de altfel, asupra întregii sale opere.

Primele sale fotografii au fost făcute în anul 1967 la Casa dansului (táncház) şi până la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, Korniss nu s-a limitat la un singur spaţiu geografic. El a imortalizat în imagini și alte colţuri ale lumii, de la America de Nord şi de Sud, Yemenul de Sud până la Siberia. Începând din anul 1978 vreme de un deceniu, Korniss Péter a surprins scene din viaţa navetiştilor, seria de fotografii Muncitorul navetist (1988) constituind un reper important pentru arta fotografică maghiară. Artistul este de altfel primul fotograf maghiar în viaţă căruia Galeria Națională Ungară i-a consacrat în 2017 o expoziţie aniversară de anvergură, semn al recunoașterii unei opere deosebit de valoroase.

Expoziţia Korniss Péter: Memorie continuă prezintă o selecție de treizeci și șapte de fotografii realizate începând din anii 1960-1970 în satele româneşti, slovace şi maghiare, până la cea mai recentă serie reprezentând femeile din Sic (jud. Cluj). Expoziţia cuprinde şase serii de fotografii care spun poveştile a patru personaje diferite: a fetei care întoarce fânul, a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna şi a lui Ioan, în imagini care lasă să se întrevadă legătura profundă, personală dezvoltată de artist cu subiectul de-a lungul întregii sale creații artistice. După expoziţia personală de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din 1999, Korniss Péter revine în acest an la Bucureşti cu o amplă selecție de lucrări ce pot fi vizionate la Muzeul Național de Artă al României în cadrul expoziției deschise în perioada 

Citește și articolul despre Peter Korniss scris de Cristian Munteanu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.