Expoziție foto – Péter Korniss: Memorie continuă
Joi, 22 martie Muzeul Național de Artă al României și Institutul Maghiar Balassi din Bucureşti, te invită la o expoziție inedită, începând cu ora 18, în Sălile Kretzulescu. Înainte de începerea vernisajului însă, va avea loc o conferință de presă, începând cu ora 11. Conferința de presă va avea loc în prezența artistului Korniss Péter, a curatoarei Kovács Krisztina și a domnului Kósa András Laszló, directorul Institutului Maghiar Balassi. Expoziția va putea fi vizitată până pe 7 mai 2018, iar o parte din fotografiile realizate de artist vor fi expuse și la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti între 21 martie și 10 aprilie 2018.
Presa interesată de acest eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la adresa comunicare@art.museum.ro.
Korniss Péter (n. Cluj, 1937) este o personalitate marcantă a artei fotografice maghiare, având unul dintre cele mai bogate portofolii de opere fotografice din Ungaria. Korniss este recunoscut internațional ca artist fotograf documentarist, imortalizând cu precădere viaţa şi cultura ţărănească din Europa de Est, tema care predomină de altfel, asupra întregii sale opere.
Primele sale fotografii au fost făcute în anul 1967 la Casa dansului (táncház) şi până la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, Korniss nu s-a limitat la un singur spaţiu geografic. El a imortalizat în imagini și alte colţuri ale lumii, de la America de Nord şi de Sud, Yemenul de Sud până la Siberia. Începând din anul 1978 vreme de un deceniu, Korniss Péter a surprins scene din viaţa navetiştilor, seria de fotografii Muncitorul navetist (1988) constituind un reper important pentru arta fotografică maghiară. Artistul este de altfel primul fotograf maghiar în viaţă căruia Galeria Națională Ungară i-a consacrat în 2017 o expoziţie aniversară de anvergură, semn al recunoașterii unei opere deosebit de valoroase.
Expoziţia Korniss Péter: Memorie continuă prezintă o selecție de treizeci și șapte de fotografii realizate începând din anii 1960-1970 în satele româneşti, slovace şi maghiare, până la cea mai recentă serie reprezentând femeile din Sic (jud. Cluj). Expoziţia cuprinde şase serii de fotografii care spun poveştile a patru personaje diferite: a fetei care întoarce fânul, a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna şi a lui Ioan, în imagini care lasă să se întrevadă legătura profundă, personală dezvoltată de artist cu subiectul de-a lungul întregii sale creații artistice. După expoziţia personală de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din 1999, Korniss Péter revine în acest an la Bucureşti cu o amplă selecție de lucrări ce pot fi vizionate la Muzeul Național de Artă al României în cadrul expoziției deschise în perioada
Citește și articolul despre Peter Korniss scris de Cristian Munteanu.