Photoscape – program gratuit de editare foto și conversie RAW (II)

Postat de: F64 F64

Așa cum anunțam în articolul precedent dedicat Photoscape, astăzi continuăm prezentarea unuia dintre cele mai populare editoare foto gratuite cu detalii despre luminozitate, contrast și aspectul culorilor dintr-o imagine, efectele de strălucire/luminare a zonelor întunecate care se pot aplica, filtre și alte efecte, plus submeniurile Object, Crop și Tools.

Nu uita ca poți descărca softul gratuit, de aici.

Iar acum, să trecem la poveștile promise:

Luminozitatea, contrastul și aspectul culorilor dintr-o imagine

photoscape

Adesea, unei imagini rezultate din camera foto, dacă nu ii facem setări speciale pentru aspectele menționate în titlu (contrast, culori etc.), ni se va părea ușor fadă, astfel că ne vom dori cu siguranță ajustări de contrast, luminozitate și intensificare a culorilor.

La modul cel mai simplu, contrastul în fotografie se referă la diferențele dintre întuneric și lumină, însă lucrurile nu se termină aici. Pot exista de asemena contraste de culoare, textură, stare ș.a.m.d. În cazul de față însă, ne interesează primul aspect, al diferențelor dintre întuneric și lumină.

  • Deepen: va face ca tonurile dintr-o imagine să fie redate mai puternic.
  • Brighten: va face ca imaginea să apară mai luminoasă.
  • Darken: va face ca imaginea să apară mai întunecată.
  • Exposure: va ajusta expunerea dacă este cazul sau îl putem folosi și în situațiile în care ne dorim în mod intenționat o imagine ușor supra sau subexpusă.
  • Saturation: se referă la gradul de intensitate cromatică (nu luminoasă) a unei culori și este o caracteristică de bază a acesteia. Mișcând cursorul spre dreapta (pe plus) vom intensifica culorile, în timp ce în sens invers, spre stânga (pe minus), vom scădea intensitatea acestora.

! Saturarea pozitivă exagerată a unei imagini îi va conferi acesteia un aspect complet nenatural.

soft gratuit

! Saturarea negativă completă (desaturarea) va face ca o imagine color să se transforme într-una alb-negru.

photoscape
Desaturarea se poate obține și din submeniul Decolor, existând 10 trepte în care veți realiza asta, niciunul dintre niveluri însă netransformând imaginea complet în alb-negru.

White Balance: înlătură nuanțele de culoare nerealiste, astfel încât un obiect care este alb să fie redat alb. Este de preferat însă să avem o setare a balansului de alb cât mai bună încă din aparatul foto. (vezi capitolul Concepte și informații utile înainte de editare)

photoscape soft gratuit

Autolevel

soft gratuit
Se găsește de asemenea, în submeniul Home și se referă, indiferent de programul de editare folosit, la nivelurile de luminozitate dintr-o histogramă, contrast și tonuri, având posibilitatea de a ne ajuta în ajustarea tuturor acestor elemente.

Autocontrast
Ne va ajuta în ajustarea automată a contrastului dintr-o imagine, în baza unui algoritm predefinit.

Sharpen: se referă la îmbunătățirea clarității unei imagini. Trebuie să știi însă din start că problema unei imagini neclare nu poate fi corectată în totalitate.
Parametrii modificabili sunt:
Amount: ajustează intensitatea aplicării filtrului;
Radius: determină numărul de pixeli învecinați care vor fi afectați de efectul de claritate.
Photoscape oferă și posibilitatea de a regla claritatea automat, prin utilizarea butonului Default (sau prin apăsarea săgeții cu vârful în jos din dreapta butonului Sharpen), în 13 pași de intensitate. Dacă vom avea bifat Preview, vedem pe loc modificările operate și putem alege varianta care ne place cel mai mult din punct de vedere estetic.

editare foto

Efecte de strălucire/luminare a zonelor întunecate

Bloom

editor foto gratuit

Uneori, poate ne dorim mai multă lumină în fotografia noastră. Sau poate că subiectul pur și simplu se află în contra-lumină și nu avem cum să realizăm altfel acea imagine la momentul respectiv.

Atunci s-ar putea să ne dorim aplicarea efectului Bloom din PhotoScape, așa cum puteți observa în exemplul de mai jos.

Poți seta mărimea razei de acțiune pentru aplicarea efectului, contrastul, gradul de estompare al marginilor zonei pe care acționezi, luminozitatea. Efectul poate fi radial sau se poate aplica fie pe vertical, fie pe orizontală.

Backlight correction

soft gratuit editare foto

Efectul Backlight ne va ajuta de asemenea, în luminarea zonelor întunecate dintr-o imagine. Dacă apăsăm pe săgeata din dreapta butonului vom avea o serie de valori dintre care putem alege noi înșine una sau putem opta pentru simpla apăsare a butonului și aplicarea automată a efectului backlight, cu o valoare setată din oficiu de +/- 50%.

! Dacă valoarea afișată este marcată cu un (+), efectul va fi de luminare a zonelor întunecate cu procentul menționat.
Dacă valoarea afișată este marcată cu un (+/-), efectul va fi de luminare a zonelor întunecate și întunecare a zonelor prea luminoase din fotografie.

Filtre

Efectul de film foto

photoscape

Efectul de film foto face ca imaginile noastre digitale să pară a fi făcute pe diferite tipuri de film fotografic. Nunațele și contrastele se schimbă, fotografiile căpătând o notă aparte, specială.

Ai posibilitatea de a alege dintre șase tipuri de efecte, fiecare putând fi folosit cu intensitate scăzută, medie sau ridicată (low/middle/high).