(c) Sorin Voicu

Review Venus Optics – Laowa 7.5mm f/2, cu Sorin Voicu

Laowa 7.5mm f/2 a fost anunțat de producătorul chinez în septembrie 2016. Venus Optics a lansat atunci două obiective aș putea spune similare, unul pentru full frame (Laowa 15mm f/2 FE Zero-D) și altul pentru MFT (Laowa 7.5mm f/2). Producătorul chinez a catalogat obiectivele ca fiind din gama premiu, având specificații „extreme”. Prima impresie despre Laowa 7.5mm f/2 confirmă extrem de aproape ca făcând parte din gama premium, dacă nu ar fi implementarea oarecum nefericită a parasolarului. Personal cred că 7,5mm f/2 este mai prietenos cu utilizatorul decât 15mm f/2 varianta pe full frame. Decisiv este faptul că la MFT setezi diafragma la f/5,6 și puțin sub infinit și ai cam totul clar, fără a îți mai bate capul cu punerea la punct manuală. La 15mm lucrurile stau altfel, având de a face cu un full frame, unde punerea la punct este mai pretențioasă. În plus, una este să faci clarul prin vizorul optic, fie el și unul mare și luminos, alta printr-un vizor electronic, cu posibilitatea de mărire a imaginii sau focus peaking.

Pot spune că totul la obiectivul Laowa este… diferit. Începând de la cutie și până la capac. Cutia îmi aduce aminte de cea pentru telefoanele mobile, numai că este pătrată. Nu este sigilată (în zilele noastre nu prea mai găsești cutii sigilate în domeniul foto), se închide simplu cu ajutorul a doi magneți.

În cutie găsim următoarele: un mic pătrat din carton scris în chineză și engleză, pe post de certificat de calitate, datat în cazul meu 31.07.2017; o cartelă de garanție, scris de asemenea în chineză și engleză, unde seria este trecută de mână, cu pixul (nice touch); manual de utilizare, de asemenea în chineză și engleză. Surpriza a venit din partea obiectivului, mai bine zis modul său de ambalare: în vid! M-a lăsat paf! L-am întors pe toate fețele, să îmi dau seama cum este mai bine să îl scot din plastic. Până la urmă am luat forfecuța briceagului și m-am apucat de treabă.

Construcție – Laowa 7.5mm

Este una deosebită. Indiferent din ce unghi privești. Parasolarul „minuscul” pare că face parte din corp (sincer, aș fi preferat varianta asta!). Dar atenție: capacul din față este mai „mare”, nu poți scoate sau monta parasolarul dacă capacul este pe obiectiv, indiferent în ce poziție. Parasolarul în sine, în afară de faptul că este minuscul, din metal cu interior „căptușit” cu plastic, nu se prinde foarte ferm pe obiectiv, îi lipsește „clicul” de blocare. Eu unul nu l-am folosit, să nu îl pierd. Din fericire capacul se prinde și se scoate ușor. Odată pus pe obiectiv, nu are cum să cadă, stă suficient de bine „înfipt”.

Ambele inele (punere la punct și diafragmă) sunt manuale. În partea din față avem un filet pentru filtre de 46mm, o dimensiune comună multor obiective MFT.

Montura metalică nu are garnitură de etanșare pentru protecție la praf sau stropi de apă. Unii ar putea spune că este păcat, fiind un obiectiv pur mecanic nu ar păți mai nimic la o mică „stropire”, ceea ce nu se poate spune despre aparat dacă nu există acea garnitură la montura obiectivului.
Laowa 7.5mm are un sistem de punere la punct cu mișcare a blocului optic înapoi, astfel că nu își modifică dimensiunile exterioare (focalizare internă). Inelul de punere la punct are o mișcare de 100 de grade între distanța minimă de focalizare și infinit.

Inelul de diafragmă îngust este poziționat spre corpul aparatului foto, alegerea diafragmei neridicând probleme, fiecare stop remarcându-se printr-un ușor „clic” de blocare. Fiind poziționat cât mai aproape de aparatul foto, riscul de a fi mișcat involuntar este minim, în ciuda dimensiunilor compacte.

Inelul de punere la punct este mai generos ca dimensiune, ore o scală de distanță (atât în ft cât și în m), imediat sub acesta găsindu-se și o scală care indică profunzimea de câmp, scală care este perfect utilizabilă. Ce la obiectivele destinate aparatelor analog, de pe vremuri.

Toate cifrele sunt „pictate”, nu „gravate”, astfel că poate în timp se vor șterge (doar un eventual risc, până acum nu existe date concrete în acest sens, a nu se înțelege greșit).

Caracteristici optice

Cu un unghi de cuprindere de 110 grade se poate spune că este poate cel mai superangular și rectiliniu obiectiv pentru montura MFT. Cine se gândește la Olympus M.Zuiko Digital Ed 8mm 1:1.8 Fisheye PRO… cum spune și numele, este un obiectiv ochi de pește (unghi de cuprindere 180 de grade), nu superangular.

În ciuda dimensiunilor compacte, Laowa 7.5mm încorporează 13 elemente aranjate în 9 grupuri, incluzând-se aici două elemente asferice și trei elemente din sticlă cu dispersie extrem de redusă. Elementul frontal are un strat special hidrofug: Frog Eye Coating.

Diafragma are șapte lamele, iar distanța minimă de punere la punct este de doar 12cm.

Impresii în urma utilizării