Cum aleg primul speedlight?

Postat de: Oana Georgescu Oana Georgescu

Atunci când lumina devine insuficientă, iar fotografiile nu ne mai ies așa cum ne dorim, apare inevitabil nevoia de a folosi blițul. Deși majoritatea camerelor DSLR vin cu un bliț integrat, acesta este făcut sa servească mai mult ca lumină de umplere, reușind de cele mai multe ori să lumineze corect doar subiectul cel mai apropiat de obiectivul aparatului, în timp ce fundalul va rămâne întunecat, subexpus.

Pentru aceste situații au apărut blițurile de tip “speedlight” ce aduc în plus putere și autonomie, funcționând cu acumulatori separați, dar îți oferă în plus posibilitatea de a modela lumina.

Încă două avantaje importante ar fi capul pivotant, care dacă este orientat către un perete va reuși să scoată efectul de ochi roșii, dar și umbrele care s-ar fi format la o declanșare directă și posibilitatea de a-l monta si în alte locuri, în afară de patina aparatului și a-l declanșa de la distanță.

Astfel, pe lângă iluminarea corectă a fotografiei, se pot obține și alte efecte speciale, cum ar fi un portret contre-jour, înghețarea picăturilor sau înghețarea unei acțiuni, folosind modul “strobo”.

Acum că am stabilit utilitatea blițului extern, rămâne doar alegerea modelului potrivit. În oferta F64 există o gamă largă de branduri ce produc de la cele mai simple modele, doar cu sincron central, până la blițuri cu receptoare și transmițătoare radio integrate.