Studio foto: Cum aleg echipamentele necesare?

Fie că vrei să păstrezi amintirile unor momente dragi sau ai nevoie de fotografii pentru afacerea ta, o ședință foto într-un studio profesional devine tot mai mult o necesitate.

Dacă ești fotograf profesionist și te hotărăști asupra deschiderii unui studio foto, trebuie să ai în vedere câteva aspecte esențiale care să te ghideze în a face investiția optimă. Acest articol îți va ghida primii pași necesari în amenajarea unui studio foto, astfel încât acesta să devină în timp o afacere profitabilă.

Studio foto: Întrebări esențiale

Pentru început, trebuie să-ți pui câteva întrebări esențiale:

 • De ce vreau să amenajez un studio foto? Are scop comercial sau doar personal?
 • Ce spațiu am la dispoziție și ce spațiu este necesar?
 • În ce domeniu al fotografiei de studio vreau să investesc și să excelez pe termen mediu?
 • Ce buget am la dispoziție pentru achiziționarea echipamentului de studio?
 • Ce aparatură foto am în dotare și/sau îmi doresc să achiziționez special pentru fotografia de studio?
 • Ce segment de clienți vreau să abordez cu fotografiile realizate în acest studio?
 • Cum voi promova noul studio astfel încât să am în mod constant clienți?

Studio-ul foto – amenajarea

Dacă ai răspuns la prima întrebare, atunci putem defini elementele minimale de care este nevoie pentru amenajarea viitorului studio foto:

Spațiul:

Poți începe cu o încăpere cu lățime de minim 3 metri (să încapă un fundal mare, clasic, de carton 2.78 x 11m) și cu o lungime de minim 4 metri (ca să ai loc să poți fotografia grupuri de câteva persoane sau să poți folosi un obiectiv cu o lungime focală de 50mm, 85mm. Aceasta ar fi o suprafață necesară pentru început și un apartament de dimensiuni medii poate reprezenta primul pas.
Atenție: Poziționarea studioului într-o zonă centrală, cu acces facil și loc de parcare pentru clienți, este mult mai importantă decât un spațiu cu o suprafață generoasă de la marginea orașului.

Echipamentele din studio

Aparatul foto:
Pornim de la ideea că nu discutăm aici despre un anumit aparat foto. Îl voi numi generic aparat foto DSLR, dar putem folosi cu ușurință și un mirrorless. Specificații precum viteza de rafală sau sensibilitatea ISO nu sunt relevante în cazul fotografiei în studio. Ceea ce contează este mărimea senzorlui, dar și rezoluția.

studio-ul foto

Sursele de lumină:

Ce ne interesează în acest moment sunt echipamentele de iluminare, dar și modificatorii de lumină sau alte accesorii ce ne vor ajuta să manipulăm lumina. Ne punem întrebarea ce să alegem: lumină continuă sau lumină tip flash? Puteți porni cu un kit de lumină continuă: două stative, două lămpi cu becuri fluorescente (VL-9099). Este un kit minimal de tip buget, care generează rezultate interesante dacă înveți să-l “exploatezi” la maxim. Se pretează foarte bine la fotografia de produs și chiar pentru fotografierea copiilor mici, nou-născuți. Dar după o perioadă o să-ți dorești lămpi mai complexe, de tip flash. Și atunci va trebui să pui la bătaie un buget mai mare, dar care generează alte satisfacții. Și în acest caz va trebui să alegem între un pachet “de buget”, cu utilizarea unor flashuri de o putere redusă (<400W), sau pachetul “pro”, ce presupune folosirea monoblocurilor cu puteri mai mari de 500W și cu viteze de sincronizare de până la 1/8000s . În acest al doilea caz, producatorii oferă o gamă largă de monoblocuri, de la 4.000 și putând depăși 10.000 ron pentru un set de 2 lămpi flash. Nu discutăm deocamdată în contextul acestui articol de lămpile premium, ce presupun bugete de câteva mii de euro.

Pentru început, poti achiziționa un kit clasic cu două lumini, dar îți recomand să te gândești și la o a treia lampă, ce te va ajuta în a realiza scheme de iluminare mai complexe și cu un efect deosebit.

Transmițătoare pentru sursele de lumină de tip flash:

Acestea pot permite sincronizarea manuală a flash-ului de până la 1/250s sau pot fi unele lămpi, respectiv transmițătoare ce permit sincronizarea cu aparatul foto de până la 1/8000s.

Modificatorii:

Complementari surselor de lumină sunt modificatorii. Principalii modificatori pot fi împărțiți în 3 clase:

 • de difuzie
 • de reflexie
 • de orientare a luminii

Modificatorii de difuzie pot fi: umbrele de difuzie, softboxuri de tip stripe-uri, pătrate, octogonale, alte forme

Modificatorii de reflexie pot fi: umbrele de reflexie, beauty dish, blende etc.

Modificatori metalici ce permit orientarea luminii pot fi: reflectoare, voleți, snoot-uri și altele

Stativele:

Acestea, la început, pot fi ușoare și se pot extinde la înălțimi de până la 2,6m. În timp, într-un studio înalt sau la exterior, stativele grele ce pot depăși 4m înălțime se pot dovedi extrem de utile.
Încă de la început, stativul de tip boom arm, cu braț mobil, permite o bună poziționare a luminii chiar deasupra subiectului sau deasupra produsului.

Fundalurile:

Pentru început, este suficient să pornești cu un kit minimal de 3 fundaluri de carton 2.72 x 11m (alb, negru, gri). Acestea pot fi prinse într-un suport de perete sau putem folosi un sistem de fundaluri portabile. Desigur, poți achiziționa și alte fundaluri, inclusiv un fundal chroma (Verde sau albastru) pentru a putea decupa în procesare persoanele fotografiate, produsele etc.
Pe parcurs vei descoperi alte tipuri de fundaluri de hârtie, pânză sau de PVC, pe care le vei dori în funcție de temele abordate.

fundaluri studio

Idei de utilizare ale diverselor accesorii de studio

În rândurile următoare, voi încerca să îți ofer câteva idei de accesorii ce pot fi utilizate în diferite situații în studio:

Pentru fotografia de produs:

studio-ul foto

Dacă te decizi să realizezi și astfel de fotografii, ai nevoie de o masă de produs sau în anumite situații, un cort de difuzie. Filtru de polarizare și obiectivul macro sunt alte accesorii ce nu ar trebui să lipsească din studio pentru o astfel de ședință foto.

Pentru fotografia de nou-născuți sau copii mici:

Dacă acest tip de fotografie te determină să pornești studioul foto, ai nevoie de accesorii specifice, de la o masă de produs, beanbag (o pernă mare umplută, pe care se pozează bebelușul), wrap-uri diverse, păturici, coșuri, cutii, bentițe și până la diverse costume haioase.

Pentru fotografia de portret și familie:

studio foto

Îți recomand să ai câteva accesorii deosebite de tip ochelari, pălării, flori și alte props-uri ce te pot ajuta să menții o atmosferă veselă, dar și să păstrezi interesul copiilor mici ce se plictisesc foarte repede.

Pe lângă accesorii specializate, va recomand să aveți în studio:

 • un scaun de tip bar
 • un scaun clasic, eventual cu aspect vintage
 • o scară, pentru a putea realiza cadre de la înălțime, dar și pentru manipularea fundalurilor sau alte manevre în studio
 • cutii sau rafturi pentru depozitarea accesoriilor
 • o zonă minimală de primire a invitaților, dotată cu un aparat de cafea și frigider

Dacă toate cele de mai sus te-au ajutat să-ți clarifici cele mai importante aspecte legate de amenajarea unui studio foto, pornește la drum! Totul se va învăța prin experimentare și exercițiu.

Un articol de Iulian Căpătoiu.

Fotografii: Iulian Căpătoiu și Shutterstock.

Produse recomandate

Stative lumini/ blitz-uri

Fundaluri foto