Cum sa creezi un sistem de backup pentru fotografiile digitale

Backup-ul. Cu siguranță nu este cea mai antrenantă activitate din domeniul foto. Oricare dintre noi ar prefera să facă efectiv fotografii, să calătorească în locuri deosebite sau să participe la cursuri unde să-și dezvolte cunoștintele pasiunii lor. În era digitală însă, și mai ales în ultimii câțiva ani, backup-ul a devenit un “must” și este necesară chiar o strategie în ceea ce îl privește. Extrapolând o zicală din jurnalism, putem spune că “dacă o imagine nu este salvată în cel puțin 3 locuri, aceasta nu există”.

Lucrurile au evoluat și continuă să o facă într-un ritm din ce în ce mai alert. Începând cu 2008-2009, când au apărut pe piață primele aparate foto dSLR care filmau,  mulți fotografi au început să și filmeze, iar asta, raportându-ne la topicul de față, a facut să avem o cantitate mult mai mare de informație pe care trebuie să o salvăm. Rezoluția video a crescut și ea, standardul de Full HD începe să fie înlocuit rapid de 4K, iar numărul cadrelor pe secundă a ajuns să fie cât mai mare. Din ce în ce mai mulți utilizatori de tool-uri media doresc, pe lângă imagini, să încarce material video pe blog, pe rețele de socializare, Youtube, Vimeo și site-uri personale. Rezoluțiile senzorilor aparatelor foto de top, mai ales dacă dorim să salvam tot ce facem în RAW + Jpeg fine, ocupă acum mult mai mult spațiu.

Chiar și un utilizator amator care nu folosește rezoluții foarte mari sau nu creează foarte multe videoclipuri trebuie să se gândescă la un sistem bun de backup. Aceștia pot avea amintiri prețioase pe care le pot pierde pentru totdeauna. Lucru destul de trist în multe cazuri.

Metode de backup

Sunt mai multe metode de backup, unele mai sigure, unele mai rapide, dar trebuie în primul rând, să prevenim și de aceea recomand ca device-ul pe care îl folosești să fie protejat de orice posibil atac din exterior cu ajutorul unor anti-viruși. Printre cele mai cunoscute și accesibile sunt Avast! și AVG.

Metoda de prevenire poate fi aleasă de oricine în funcție de buget sau de device, dar ideea importantă este ca aceasta să nu fie ignorată.

Revenind la backup, foarte multi utilizatori folosesc strategia “3-2-1”:

  • Să ai 3 copii ale datelor;

  • Să le ții în cel puțin 2 locuri separate;

  • Cel puțin 1 loc să fie offline.

Poate suna puțin prea mult la început, dar foarte multe persoane, inclusiv eu, am pierdut mii de poze și filme din arhiva personală sau paid jobs încât merită 100% să investim puțin timp și bani pentru a nu mai trece prin așa ceva. Odată ce se trece de prima fază de organizare, workflow-ul pe care o să îl creezi pentru tine va fi unul rapid și te va ajuta să fii mai liniștit.

Opțiuni de backup:

#1 Harduri externe

Fiecare calculator este dotat cu un hard intern care funcționează de obicei cu viteză de 5400-7200 rotații pe minut și s-au dovedit a fi primul și cel mai accesibil mediu de stocare. Totuși, nu de puține ori s-au dovedit pasibile la a ceda, iar recuperarea datelor să fie extrem de anevoioasă.

Acum, cea mai rapidă metodă este aceea de a face o clonă la toate fotografiile și videoclipurile pe care le ai și să le salvezi – ai ghicit – pe un alt hard, extern de data aceasta. Acestea se pot găsi la prețuri accesibile. Recomandabil ar fi ceva de cel puțin 1Tb dacă nu mai mult pentru a nu fi nevoit să investești în fiecare an într-un alt hard extern.

Marii producători vin în ajutorul tău atunci când dorești să faci o copie a ceea ce ai pe hard-ul intern sau dacă dorești să salvezi în timp ce lucrezi fotografiile pe care le doresti. Apple vine cu Time Machine, iar Microsoft cu Back and Restore. Ambele funcționează foarte bine, însă nu uita că totul este pe hardul tau extern și trebuie să ai grijă fizic de el. Spre exemplu, dacă este “împrumutat” de cineva pe o perioadă nedefinită de timp ar fi foarte bine ca datele tale să fie criptate. Time Machine îți permite așa ceva printr-un singur click, iar Back and Restore are o opțiune care se numește BitLocker și face același lucru.

Recomandarea ar fi să achizitionezi un hard care să fie cel puțin de două ori mai mare decât cel intern. Astfel poti accesa informatii care fuseseră deja sterse după acesta, dar salvate pe extern.

#2 Cloud

backup

Să ne luăm o harpă și să ne așezăm pe cloud – poate una din cele mai interesante opțiuni de backup și accesibilă aproape de oriunde. Un cloud este un spațiu de stocare unde poti trimite toate informațiile tale online și este găzduit de un anumit provider care are un site specializat pentru acest tip de servicii.  

Cele mai cunoscute, în special pentru videografi și fotografi, sunt: Google Photos care îți permite să adaugi un număr nelimitat de fotografii în format Jpeg de maxim 16 megapixeli care pot fi accesate de oriunde te poți loga în contul tau Google. Fiind la bază un motor de căutare, cu această aplicație a lui Google poți căuta prin pozele tale după un anumit cuvânt. Spre exemplu, doream să îmi vând mașina și aveam nevoie de poze așa ca doar am scris “black car” în căutare. Au apărut toate mașinile de acest gen pe care le fotografiasem sau poți scrie “câine” și apar toți, dar dacă dorești să apară doar bulldog-ul francez tastezi asta în căutare.

Amazon de asemenea are free storage pentru clienții Prime, iar Flickr oferă 1TB gratuit. Servicii ca Dropbox, OneDrive sau Apple Cloud oferă servicii care se pot achita lunar sau anual.

Toate aceste sisteme de cloud funcționează foarte bine deci nu prea poți face o alegere gresită când vine vorba de backup. Poți citi dacă vrei termenii și condițiile în cazul celor care îți oferă gratuit serviciile pentru a știi exact ce se poate întâmpla cu imaginile tale.

#3 Alte medii de stocare

Cardurile de memorie pot fi la rândul lor folosite pentru așa ceva, la fel ca și stick-urile de memorieAmbele au ajuns să aibă capacitate destul de mare, dar și costurile sunt mai ridicate față de cele ale hardurilor externe. Pot fi mult mai ușor de transportat, dar pe de altă parte se pot pierde tot ușor, iar rezistența fizică poate lăsa de dorit în anumite cazuri. Producătorii de renume oferă pentru cardurile lor și un program de recovery gratuit, care poate salva imaginile în cazul unei ștergeri accidentale a acestora.

Niciuna dintre aceste alternative de stocare nu o exclude pe cealaltă. Amintiți-vă doar de strategia 3-2-1.

Voi ce produse folosiți pentru backup? Care sunt cele mai bune soluții ca siguranță și viteză?

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Eu am următorul plan:
    1) Ajung acasă de la eveniment, descarc cardurile în calculator. Nu șterg cardurile până fotografiile nu au fost urcate pe cel puțin încă un mediu.
    2) Din calculator se urcă automat în cloud. Recomand Backblaze care îți oferă spațiu nelimitat pentru $5/lună. Mai am de asemenea și Spideroak, pentru lucruri mai sensibile, deoarece oferă o soluție de criptare care face imposibilă decriptarea chiar de angajații lor.
    3) O dată pe lună fac un backup pe un HDD extern.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.