Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art, cu Mihai Paraschiv
Odată cu lansarea seriei Art, Sigma a continuat să scoată obiective tot mai bune. După ce au lansat o serie de obiective fixe cu f/1.4 , și-a făcut în scurt timp apariția și o „fiară” cu f/1.8, respectiv Sigma 135mm f/1.8 Art, un obiectiv impresionant atât prin calitatea construcției, cât și a opticii, așa cum de altfel acest producător ne-a obișnuit.
Sigma a venit ca o gură de aer proaspăt, Canon având deja un obiectiv 135mm de referință, iar modelul Nikon 135mm f/2D AF DC este deja de generație veche și nici pe departe la fel de calitativ precum rivalii săi. 135mm este o focală râvnită atât de fotografii de portret, cât și de fotografii de eveniment sau de sport.
Deși mulți potențiali utilizatori au fost suspicioși în privința calității optice, fapt datorat numărului mare de elemente incluse (13 elemente în 10 grupuri), aspect nespecific obiectivelor fixe, Sigma 135mm f/1.8 este, fără îndoială, foarte bine corectat datorită celor două elemente „Super Low Dispersion”, la care se adaugă încă două elemente „Fluorite Low Dispersion”.
Noua optică implementată de Sigma nu doar că oferă utilizatorilor sharpness incredibil chiar și la diafragme foarte deschise, dar combate în același timp aberațiile cromatice cu succes, o problemă des întâlnită în cazul obiectivelor foarte luminoase, mai ales utilizate la diafragmă deschisă, dar nu numai.
Un pic mai ușor (cu aproximativ 200gr) decât modelul 85mm f/1.4 Art, 135-ul nu este atât de mare pe cât pare, odată ce îi demontezi parasolarul.
Ca fotograf de eveniment și pasionat de portret, mi-am pus câteva întrebări de bază în ceea ce îl privește. Precizie? – Avem!, Calitate optică? – Avem! , Viteză? – Avem!, Contrast/Culori vii? – Avem? Bokeh? – Avem!
Separarea subiectului de fundal este plăcută, iar bokeh-ul este abundent și cremos. Dacă acesta este unul dintre criteriile pentru care alegi un obiectiv, atunci cu siguranță Sigma 135mm f/1.8 este una dintre cele mai bune opțiuni.
Punând cap la cap caracteristicile acestui obiectiv am ajuns la concluzia că stabilizarea de imagine este singurul minus pe care l-am găsit.
Pe langă o serie de cadre statice am încercat obiectivul și pentru cateva fotografii din mișcare. Focusul este rapid si precis, însă odată setat să focalizeze în intervalul 1.5m-infinit acesta este instant. Aceeași funcție permite obiectivului să focalizeze în intervalul 0.875 (distanța minimă de focus)-1.5m, funcție ce facilitează viteza focusului în cazul portretelor. Deși această funcție este utilă atunci când nu avem nevoie de toată plaja de focalizare, în condiții normale de utilizare obiectivul nu face hunting.
Concluzii
În concluzie, Sigma 135mm f/1.8 Art mi-a lăsat o impresie bună, ba chiar mi-a depășit așteptările, motiv pentru care nu ezit să îl recomand, în special fotografilor de portret, eveniment dar și celor care preferă fotografia de sport.
Plusuri | Minusuri |
foarte sharp | destul de greu |
bokeh grozav | nu dispune de stabilizare de imagine |
contrast/culori vii | |
focus rapid și precis |
Text și fotografii de: Mihai Paraschiv.
[products ids=125033770,125033771]