Ce este o rama naturala?
Poate ai auzit adesea, atunci când vine vorba de compoziție, de termenul „ramă naturală”. De asemenea, poate ți s-a întâmplat să fotografiezi o persoană sau un obiect stând în ușă, geam etc. sau, stând în natură, să observi un fel de scenă în scenă. Astfel, tocul ușii/al geamului s-a transformat într-o „ramă naturală”, ajutând la direcționarea atenției privitorului către subiect.
În mod normal, ramele naturale ar trebui să fie clar vizibile și ușor separabile de restul imaginii. Când sunt utilizate în mod adecvat, oferă cadrului o anume integralitate și o anumită adâncime. Atractivitatea acestor imagini se datorează parțial compoziției, la un nivel mai profund având legătură cu percepția, privitorul uitându-se practic dintr-un plan într-altul, dintr-o poveste într-alta.
Cum să te folosești de rama naturală?
#1 Ține minte că obiectele/lucrurile aparent comune pot fi folosite pentru a încadra o imagine în mod natural . Cele mai frecvente astfel de elemente sunt copacii și ramurile pentru peisaje , ferestrele și căile de acces, ori tunelurile sau chiar un cort deschis șamd.
#2 Nu uita să utilizezi cadrul pentru a transmite adâncime în imaginea ta. Există două modalități principale de a face acest lucru: culoarea și profunzimea de câmp. Cele mai frecvente (deși nu numai) moduri de a folosi culoarea pentru a transmite adâncimea este de a avea cadrul în silueta (sau oricum, mult mai întunecat decât obiectul principal al imaginii). Acest lucru înseamnă că vei avea nevoie să expui pentru fundal sau obiectul principal al imaginii.
#3 Cu ajutorul unei rame naturale ai ocazia de a atrage ochiul publicului către elementul principal al fotografiei. Ramele nu e musai să fie complete, pot ocupa doar o porțiune din prim plan. Experimentează și alege pe post de ramă acele elemente care funcționează mai bine pentru imaginile tale.
Alte exemple de rame naturale:
Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.
Galerie cititori
[products ids= 125013349]