Tara ceaiului vazuta prin Olympus Zuiko 8mm F1.8 fisheye

Se pare ca inainte de ceai, cafeaua era principalul produs al Ceylonulului, insula care azi poarta denumirea de Sri Lanka, pana cand o boala a distrus plantatiile de cafea in jurul anilor 1860. Atunci, din nevoia de diversificare, s-a introdus cultura de ceai, ajungand ca in prezent numele Ceylon sa fie sinonim cu ceaiul, iar Sri Lanka sa fie cel mai mare exportator de ceai din lume.
Am plecat in calatoria spre Ceylon cu gandul mai mult la relaxare si din acest motiv, in urma multor cautari dupa cele mai bune plaje, am ales ca destinatie Unawatuna, o statiune cocheta din sudul insulei, la 6 km de orasul Galle, in ideea ca de acolo voi face scurte calatorii de o zi de-a lungul coastei. Desi nu am avut astfel ocazia sa vizitez principalele obiective turistice renumite din aceasta tara, am avut totusi parte de multe descoperiri frumoase si inedite, de locuri superbe, cu oameni si trairi unice. Poate ca nu intamplator, cuvantul serendipity are legatura cu aceasta tara.  Un termen cel putin ciudat, dar pe care incepi sa-l intelegi mai bine atunci cand il si simti. Conform dictionarului, serendipity desemneaza abilitatea de a descoperi din intamplare lucruri neasteptat de placute in timp ce cauti un alt lucru, iar originea lui este legata de povestea persana “Cei trei printi din Serendip”, ale carei personaje aveau darul de a face asemenea descoperiri. Serendip este de fapt vechiul nume in limba persana al insulei, nume care se trage din arabicul Sarandib, ce deriva la randul lui din sanscritul Simhaladvipa, adica “Insula Sălaşul Leilor”.
Urmatorul pas dupa gasirea destinatiei a fost pregatirea echipamentului foto. Am ales trei obiective Olympus Zuiko de prima clasa pentru aparatul meu Olympus OM-D E-M1 8mm F1.8 fisheye PRO, 12-40mm F2.8 PRO si 75mm F1.8. Toate aceste obiective mi-au fost puse cu generozitate la dispozitie prin bunavointa MGT Educational, distribuitorul exclusiv al marcii Olympus in Romania.
Desi initial planuisem sa folosesc mai mult zoom-ul profesional standard 12-40mm, pe parcursul calatoriei am fost tot mai mult atras de versatilitatea obiectivului de 8mm din gama Pro. Chiar daca este un obiectiv de tip fisheye, am fost placut surprins atat de calitatea imaginilor, cat si de perspectiva inedita pe care o ofera. Am inceput sa fiu fascinat de distorsiunea cadrelor ca element creativ si inedit, motiv pentru care am folosit acest obiectiv aproape peste tot: in tuk-tuk, la piata de peste, in scene de strada, de noapte, apus si rasarit sau in safari.
Din punct de vedere tehnic, obiectivul M.Zuiko Digital ED 8mm f/1.8 Fisheye Pro  este un obiectiv din gama profesionala care ofera o focala de 16mm in echivalent 35mm si un unghi de cuprindere de 180°. Este rezistent la intemperii (praf si stropi), fiind compus din 17 elemente in 15 grupuri, incluzand un element asferic. Are o constructie robusta, din metal, cu finisaje premium, cantarind  putin peste 300g, dar dimensiunile reduse il fac foarte compact si confortabil la utilizare. Pentru protectie, dispune de un parasolar fix sub forma de petala. Focalizarea este rapida si silentioasa, realizandu-se complet in interior. Nu am avut deloc parte de focus hunting, nici macar pe lumina slaba. Inelul de focalizare este generos, usor de manuit si foarte precis.
In ce priveste calitatea, imaginile sunt foarte clare in centrul imaginii inca de la deschiderea maxima a diafragmei f1.8. iar pana la f8 rezultatele sunt excelente inclusiv pe margini.
Pe langa performantele tehnice de top, cel putin la fel de impresionat am fost de rezultatele artistice ale obiectivului, iar in cele ce urmeaza va invit la o selectie de fotografii din timpul calatoriei.

micro four thirds
Dimineata devreme, cu tuk-tuk-ul in drum spre Mirissa pentru a observa balenele albastre in larg.

Olympus
Apus de soare la Unawatuna. Stabilizarea excelenta din body mi-a permis sa trag din mana cu timp lung de expunere.

fisheye
Apus de soare cu templul budist de pe plaja din Unawatuna

Olympus fisheye PRO
In port, asteptand imbarcarea.

obiective mirrorless
Pe stradutele Fortului din Galle, construit de portughezi la sfarsitul sec. XVI, apoi cucerit si fortificat de olandezi in cursul sec. XVII.

Olympus

In Galle, in fata Asociatiei Culturale Musulmane.

8mm fisheye
Zidurile Fortului din Galle pot fi folosite si pentru sarituri in apa.

Olympus

In piata de peste, obiectivul s-a simtit ca… pestele in apa.

Sri Lanka
O clipa de odihna langa Fortul din Galle.

O vedere de ansamblu…
O vedere de ansamblu…

…si una in detaliu din piata de peste
…si una in detaliu din piata de peste

8mm fisheye
Pasari langa piata de peste.

O clipa de odihna langa Fortul din Galle

PB291594
fotografia de calatorie
Pe lacul Koggala, unde se macina scortisoara chiar sub ochii tai.

Olympus
Dimineata, in drum spre port.

Olympus
Am fotografiat inclusiv licurici (aici sub forma de mici dare luminoase).

Olympus mirrorless
Datorita rezistentei la intemperii, nu mi-am facut griji atunci cand stropii ajungeau pana la obiectiv…

In drum spre Jungle Beach, o plaja izolata, dar fermecatoare
In drum spre Jungle Beach, o plaja izolata, dar fermecatoare.

Cateva concluzii:
Sri Lanka este cu certitudine o destinatie exotica care merita vizitata, de la plajele intinse pana la parcurile si rezervatiile naturale in care inca se mai pot intalni animale salbatice in mediul lor. Cu toate acestea, pentru fotografiere mi s-au parut mai interesante locurile mai putin turistice care ofera cadre din cele mai surprinzatoare atat de peisaj, cat si de strada. Iar atunci cand ai la dispozitie un obiectiv precum Zuiko 8mm F1.8 fisheye PRO satisfactia fotografica este garantata.
Un articol si fotografii de Ionut Maga.
[products ids=125007680,125018352,125009223,125012929]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Felicitari Ionut pentru articol, frumoasele imagini si procesarea lor. Obiectivul de 8mm e genial dar si pretul e maricel 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.