8 sfaturi pentru fotografii reușite cu artificii

Postat de: F64 F64

Focurile de artificii generează de cele mai multe ori emoții puternice, fiind foarte spectaculoase și interesante de urmărit. În plus, în general sunt asociate cu momente și sărbători importante din viața fiecăruia (nuntă, aniversări importante, ziua națională, trecerea dintre ani etc.). Acum că 2016 bate la ușă, piețele orașelor din lumea întreagă vor răsuna la miez de noapte de la bubuiturile provocate de artificii iar lumina generată de ele va scălda milioane de chipuri zâmbitoare.

Ne-am gândit astfel că o serie de sfaturi pentru fotografierea cât mai reușită a focurilor de artificii se vor dovedi utile, și am alcătuit o scurtă listă:

#1 Folosiți echipamentul adecvat

Pentru a obține imagini clare, veți avea nevoie de un TREPIED întrucât, așa cum urmează să vedem mai jos, timpii de expunere folosiți vor fi mai lungi decât în cazul altor fotografii. Astfel, va fi necesară eliminarea mișcărilor camerei.

Tot pentru a vă asigura că aparatul foto stă complet nemișcat în timp ce fotografiați artificiile, ar fi indicată utilizarea unui declanșator flexibil, fie el cu fir sau wireless. Acestea variază de la o cameră la alta, dar majoritatea aparatelor foto au accesorii de acest gen, create special pentru ele. Dacă l-ați uitat acasă sau nu ați apucat să achiziționați încă unul, puteți folosi cu încredere și auto-declanșatorul, singura problemă fiind faptul că va trebui să anticipați foarte bine momentul declanșării, artificiile fiind o chestiune de secunde.

Nu uitați nici de cardurile de memorie, veți avea nevoie de mai mult spațiu ca de obicei. De asemenea, pentru nopțile geroase de iarnă, în speță și de Revelion, pregătiți și o baterie de rezervă, pe care nu uitați să o țineți la căldură în buzunarul de la blugi sau în buzunarul interior al hainei etc.

#2 Cunoașteți-vă camera

E important să îți cunoști camera foto. Unele aparate au un mod special pentru artificii, pe care dacă îl utilizați veți economisi din timpul acordat experimentării și testării setărilor adecvate.
Sunt însă și persoane care preferă să nu folosească acest mod sau nu îl au, astfel că pentru voi va fi necesară testarea în prealabil a setărilor, pentru a găsi combinația potrivită. Practica e cea care ne învață cel mai bine, așa că nu ezitați să vedeți ce poate aparatul vostru.

foto artificii

#3 ISO

Este recomandată utilizarea unor valori ISO mici, de exemplu ISO 100 sau 200. În primul rând pentru că valorile ISO ridicate vor aduce cu sine și un zgomot de imagine pronunțat. Și expunerile lungi au tedința de a încărca imagine cu zgomot, așa că dacă vreți instantanee cât mai curate cu putință, țineți minte acest sfat.

#4 Nu utilizați Live view!

Acest lucru nu va face decât să consume mult mai rapid bateria, mai ales că și expunerile lungi sunt mai solicitante pentru acesta decât cadrele pe care le realizațiîn mod obișnuit. Așadar, uită-te prin vizor când încadrezi/recadrezi.

#5 Setarea aparatului

Așa cum am spus mai devreme, e important să experimentați și să testați o serie de setări, pentru a obține cadrele dorite.
Este recomandată utilizarea aparatului în modul Manual, cu o diafragmă 5.6 sau chiar 8 ori 11, pentru a obține artificii care nu sunt nici prea subțiri/subexpuse, nici prea proeminente  /supraexpuse.

artificii

Timpul de expunere indicat este undeva între 1/2 și 2-4 secunde, poate chiar mai mult uneori, în funcție de tipul de artificii și de celelalte condiții ambientale (alte lumini etc.). De aceea este important să realizați câteva teste, pentru a ajusta expunerea astfel încât cerul să nu fie nici prea luminos, nici extrem de întunecat, iar focurile de artificii să fie expuse corespunzător.

fotografia de noapte

#6 Focalizați manual

Focalizarea automată în condiții slabe de iluminare poate fi dificilă în cazul multor aparate foto și în final, asta duce la ratarea unor cadre și la timp prețios pierdut degeaba. De aceea se recomandă să utilizați focalizarea manuală. Odată ce ați setat inițial focalizarea, veți observa că nu veți avea nevoie să o modificați în timpul spectacolului de artificii, excepție făcând situația în care schimbați distanța de focalizare.
Mulți preferă chiar setarea focalizării la infinit, întrucât în cele mai multe dintre cazuri artificiile se găsesc la o distanță dincolo de punctul de infinit al obiectivului.

#7 Fiți pe fază la început!

artificii Casa Poporului

Pe cât posibil, încercați să surprindeți focurile de artificii la început de spectacol. Veți evita astfel fumul și negura ce apare ceva mai târziu și care duce la cadre mai puțin „curate”. În cele din urmă întreg cerul va fi cuprins de fum și, estetic vorbind, fotografiile nu vor mai fi la fel de încântătoare. Atunci va fi momentul să încercați și câteva cadre mai abstracte, folosind un tele sau utilizând focala mai lungă a obiectivului zoom. Rezultatele pot fi interesante și în acest caz.

fotografia abstracta

#8 Verificați din timp locația

Planificarea este un element important dacă ne dorim să fotografiem focurile de artificii și e bine să ajungem în spațiul destinat spectacolului cu ceva timp înainte, sau chiar din ziua anterioară, pentru a găsi un loc bun, neobstrucționat. De asemenea, acest lucru vă va permite să vă gândiți deja la câteva încadrări, secretul  constând în anticipare. E important să luați în considerare ce va fi pe fundal dar și în prim-plan, dacă ați putea să îi încurcați sau nu pe alții, dacă vă deranjează sau nu să vă apară oameni în cadru. O idee ar fi chiar să îi întrebați pe organizatori de unde vor fi lansate artificiile și în ce parte a cerului vor exploda. În funcție de toate acestea, puteți opta ulterior pentru o serie de încadrări și puteți pune la bătaie un plan de acțiune/fotografiere.

artificii timp lung de expunere

Scurtă recapitulare:

Pentru a surprinde artificii spectaculoase, ca în exemplele prezentate, trebuie sa aveți la îndemână un trepied, de preferat chiar și o telecomandă (pentru a reduce la minimum mișcarea aparatului foto), și să optați pentru un timp de expunere îndelungat, de aproximativ 2-10 secunde. Valori ISO mici, diafragma undeva între 5.6-8-11, focalizarea manuală. Aparatele foto compacte pot avea între modurile scena și un mod dedicat Artificii. În acest caz setați aparatul în acest mod și fotografiati de pe trepied. Nu uitați să verificați locația din timp, dacă acest lucru este posibil și mare atenție la încadrare și compoziție.

Pe locuri, fiți gata, să înceapă spectacolul!

!!! Iar dacă aveți fotografii faine cu artificiile de Revelion, fie cele de anul acesta sau din alți ani, le așteptăm pe blog@f64studio.ro pentru a le publica în galeria cititorilor.

Spor la fotografiat 🙂

Eduard Gal a fost foarte entuziasmat de sfaturile noastre și a decis să ne trimită câteva fotografii în care a aplicat sfaturile prezentate mai sus.

Mulțumim mult Eduard, pentru implicare și continuă să fotografiezi!


Produse folosite
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top