Legatura dintre Tulcea, Belgia si HTC – fotoreportaj involuntar

De multe ori ne aflam in fata unor situatii de viata interesante, inedite, pe care cu ajutorul unui aparat de fotografiat incercam sa le imortalizam ca sa putem spune povestea si altora. In randul pasionatilor si profesionistilor din fotografie asta se numeste fotoreportaj. Ce te faci insa cand, hotarat sa surprinzi momente deosebite din viata, te dotezi tehnologic in acest scop, dar supriza.. momentul ti se intampla tie. Mai concret, iata povestea unui turist belgian, care inainte de a pleca intr-o minunata (asa spera) vacanta pe meleaguri calde, in Lloret de Mar, Spania, s-a inarmat fotografic cu un telefon mobil de ultima generatie HTC One X, tocmai in scopul unei vacante documentate cu imagini de calitate. Nu s-ar fi asteptat insa la ce urmeaza. Sincer, nici noi!

Ei bine, vacanta lui este partea cea mai putin interesanta a evenimentelor care i-au marcat viata atunci. Si asta pentru ca, a devenit fara sa vrea, chiar el subiectul unui reportaj pe cat de trist, pe atat de amuzant. Intr-o seara, in paralel cu o intalnire romantica pe plaja, probabil in pauza de fotografii, s-a trezit la un moment dat ca smartphone-ul sau de ultima generatie tocmai si-a schimbat detinatorul (nu spunem proprietarul, din motive ce urmeaza a fi intelese). Observand ca nu mai are telefonul, s-a prins imediat ca neasteptatul s-a produs: smartphone-ul i-a fost furat! Si s-a apucat sa investigheze prin mijloace proprii in stanga si in dreapta, incercand sa afle unde se ascunde echipamentul lui nepretuit (in valoare de cateva sute bune de euro).

A pus ochii pe un cetatean de aparenta indoielnica, pe care, suspectandu-l, l-a pus sa isi goleasca buzunarele. Dar ce sa vezi.. ca intr-un spectacol de iluzionism perfect pus in scena, nu era acolo. Si n-a mai fost nicaieri de gasit pentru proprietar, pentru ca probabil deja “alerga” intr-un alt buzunar de tranzitie, pasat de la cel care l-a sustras.

tumblr_inline_msyyobMcRS1qz4rgp

In mod normal, aceasta poveste s-ar incheia aici, sau la autoritatile indreptatite sa cerceteze cazul, doar ca.. traim in era dispozitivelor inteligente. Adica aparatul foto, computerul sau chiar telefonul nu mai sunt doar niste obiecte independente, izolate in aria lor de utilizare. Ele sunt gadget-uri care aproape ca au o viata a lor, cu conexiuni “sociale” si cu relationari cu alte dispozitive sau retele. Si asa a ajuns proprietarul desproprietarit de telefon sa afle in scurt timp, mai multe detalii decat spera despre cel care l-a pradat. Asta pentru ca, aparatul sau era conectat la contul de Dropbox al proprietarului, si toate fotografiile inregistrate erau urcate automat de catre telefon, in baza de date online. Si aici incepe deliciul fotojurnalistic al acestei intamplari, pentru ca cele ce urmeaza sunt rezultatul necugetat dar de mare succes al unui auto-documentar de exceptie, la care cei ce se ocupa in mod obisnuit cu fotografia de reportaj, pot doar sa aspire.

De fapt, ce a aflat la 3 luni dupa neplacutul eveniment din Spania, avea sa rezolve orice mister in legatura cu disparitia telefonului. S-a conectat la contul de Dropbox si a inceput sa descarce fotografiile realizate de propriul smartphone, in mainile noului posesor nelegitim. Si-a dat seama in acest fel ca cel ce i-a stricat vacanta este un cetatean roman, de etnie rroma, cu domiciliul in Tulcea si judecand dupa eficienta “executiei”, probabil cu experienta in domeniu (al furtului, nu al fotografiei). Acesta a reusit printr-o serie de fotografii autentic surprinse, sa isi dezvaluie privitorului (si implicit si proprietarului telefonului), identitatea culturala, etnica si nu mai putin important, financiara.

Bietul pagubit a facut si un blog pe care l-a dedicat intamplarii: http://thisguyhasmyhtc.tumblr.com , al carui titlu sugestiv spune “acest tip are HTC-ul meu”. Si probabil facand haz de necaz, comenteaza un pic fotografiile, pe care le si posteaza pe acest blog, marcand cumva punctele cheie ale povestii fotografice la care a fost doar un martor neputincios.

Povesteste cum a trait o senzatie de deja-vu la intalnirea cu cei doi barbati din imagini si ironic, ii compatimeste pentru faptul ca probabil si vacanta lor s-a terminat si a trebuit sa se intoarca acasa (vezi fotografia din avion cu baietelul). Practic, seria de mai jos este o detaliere fotojurnalistica a drumului simbolic spre casa, care trece prin cateva etape ce aproape ca metamorfozeaza comportamentul fotografic al celui care apasa pe butonul declansator.

Pagina urmatoare din acest fotoreportaj involuntar ilustreaza in numai doua imagini relatiile sociale intre familia “fotografului” si o alta, prin prezenta lor la un moment traditional din viata celei de-a doua, care o sarbatoreste pe mezina familiei si care ne gadila simturile prin culorile si gustul imaginat al tortului. De asemenea, aflam cate ceva si despre preferintele muzicale ale meticulosului “fotoreporter”, care se mandreste cu o fotografie (lipsea doar autograful) in care apare alaturi de un interpret de marca.

Si ca orice fotograf, si “reporterul” nostru iubeste frumosul. Atat de mult incat, intr-o escapada nocturna cu sotia sau prietena, ii surprinde acesteia cateva ipostaze interesante, pline de culoare si expresie, in diverse tinute care mai de care mai diverse, mai ca ar face invidios un fotograf profesionist de moda

Iar ca sa marcheze cu adevarat statutul social si financiar de necombatut, noul posesor al telefonlui de fotografiat, nu accepta sa rateze cateva cadre, care trebuie sa recunoastem, “par” putin regizate, unde ce se afla in fata obiectivului expun partial, averea familiei in diverse monede nationale.

Trebuie sa spunem ca, povestea in imagini a fotografului de ocazie ne-a impresionat pentru ca ne-a permis o calatorie culturala extrem de savuroasa intr-o lume care probabil nu s-ar fi deschis usor in fata unui fotoreporter obisnuit. Prin auto-portretizarea mediului natural al hotului, am reusit sa “furam” detalii si impresii din viata sa tumultoasa si plina de inteles si pentru ca ne dorim sa putem face fotografii la distanta, aproape ca suntem tentati sa ne lasam telefoanele mobile furate.. 

Alți fotografi au mai citit și:

10 Comments

  • Realitatea mioritica (ne place sau nu ne place). Nimeni nu poate sa spuna ca i photoshop. 🙂

  • bun, savuros :-))

  • Cine are un smartphone niciodata nu se gandeste ca sunt atatia "oameni" care vor sa-l debaraseze de asa ceva,pentru ca sunt multe programe faurite de antivirusi care puteau sa il recupereze sau sa-l faca inutil imediat.Dar ce ziceti de filmarea celor din Norvegia la modul de integrare al romilor in tara aceasta?

  • Mi s-a facut greata ce conationali avem care ne fac de ras peste tot

  • Da. As putea sputea spune ca de mult tanjesc dupa un asemenea fotoreportaj.. :))

  • tehnologia :))

  • Sincer nu ma asteptam din partea lui f64 sa posteze tocmai aceste poze pentru ca nu le putem numii fotografii cu Adrian minune si alti manelisti,snobisti,care nu au citit o carte la viata lor si sunt care mai de care interesati de banii nemunciti.F64 pentru mine reprezinta ceva serios,ceva interesat pentru o mai buna dezvoltare a vietii si activitatii in domeniul fotografiiei si a iubitorilor de fografie.Va doresc lumina buna

    • Scopul acestui articol nu a fost sa promoveze in vreun fel anumite “valori” culturale sau de alta natura, ci sa documenteze ineditul unei situatii, unui sir de evenimente, al unei povesti pe care n-am fi putut-o surprinde altfel. Fotografiile sunt marturiile acestor evenimente si ne ofera o perspectiva cat se poate de clara asupra miezului problemei, prezentat in detaliu in articol.

  • ceva asemănător cu un tip din Dubai: http://lifeofastrangerwhostolemyphone.tumblr.com/

  • da, faine poze. toată lumea pozează, se distrează rîde, bea (vezi originalul). e normal că nu mai are timp să lucreze. apoi nunta din franța: săracu francez ce și-a luat!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.