Fotografie de produs: Incaltaminte

Aseara am trecut in revista articolele scrise de mine pe acest blog, si am constatat ca s-a cam pus praful pe cele despre fotografia de produs, subiect de interes dealtfel pentru multi dintre clientii care intra in zona de studio a magazinului f64.

Asadar, astazi va salut cu un articol despre fotografierea articolelor de incaltaminte.

In fotografia de catalog, din pacate, arta nu si-a cumparat bilet, iar orice brosura de supermarket va adeveri cele spuse. Fotograful specializat nu este nimic mai mult decat un tehnician, datoria lui fiind sa prezinte produsul intr-o maniera cat mai descriptiva, si totusi favorabila.

Speta zilei:

Un cunoscut magazin de incaltaminte se va lansa in mediul online si doreste sa-si prezinte produsele intr-un mod unitar, motiv pentru care pozele de la producatori nu ii sunt de folos. Vrea fundal perfect alb si acelasi punct de statie pentru toate cele peste o mie de produse. Desigur ca sunt in intarziere, iar bugetul este deja depasit.

Numarul mare de produse, bugetul limitat si termenul de predare scurt nu permit prelucrari extensive in photoshop, asa ca va trebui sa o luam pe scurtatura. Acolo unde este posibil vom incerca sa obtinem poza finala direct din camera. Cel mai usor de fotografiat vor fi obiectele inchise la culoare, pe care le vom grupa si le vom fotografia separat.

Sa presupunem ca unul dintre produse este pantoful din piciorul meu stang. Setup-ul de lumini va trebui sa-i scoata in evidenta atat volumetria cat si natura diferita a materialelor folosite. Personal gasesc ca este mai usor sa scot la lumina forma obiectului pornind din spate spre fata, asa ca asez prima lumina, un blit cu softbox de 66cm, in partea stanga, cu rol de lumina de contur.

O a doua sursa de lumina de sus, tot softbox de 66cm, imi continua highlight-ului peste pantof. Puterea am setat-o cu un stop sub lumina de contur, pentru a sugera aspectul tridimensional, prin diferenta in expunere.

Forma este bine definita, insa nu si textura. Ma voi folosi de faptul ca pielea lacuita reflecta lumina, spre deosebire de pielea intoarsa, si asez in partea dreapta un panou reflector din mousse alb. Lumina adusa inapoi de acesta este cu doua stopuri sub lumina de contur, stabilind un raport final echilibrat de 3:2:1.

Panoul se reflecta partial spre obiectiv din forma neregulata a pantofului, asa ca am asezat in completare un al doilea panou. Odata stabilit setup-ul de lumini, cu ajutorul colorchecker-ului imi voi crea un profil de culoare al camerei, esential pentru reprezentarea cat mai fidela a culorilor produsului.

Culoarea inchisa mi-a permis sa supraexpun fundalul, fara sa pierd detalii pe produs. Obtinerea in camera a fundalului alb ma scuteste de munca in postprocesare, insa din pacate metoda nu va putea fi aplicata produselor de culoare alba. Tehnica fotografierii acestora din urma va fi subiectul unui articol viitor.

Echipament folosit:

Elinchrom D-Lite it 4 To Go Set

Fundal carton alb Arctic White

Brat articulat Manfrotto 196 AB-2

Clema Manfrotto Spring Clamp 175

Exponometru Kenko KFM 1100

X-Rite Colorchecker Passport

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Interesant articol. Mi-am batut si eu mult capul sa scap de munca multa in photoshop.

  • Multumesc foarte mult. Extrem de utile sfaturile.

  • Ar fi bun un articol despre cum trebuie folosit corect un exponometru si un Colochecker.
    Ms!
    P.S. si mentionat in acel articol si importanta folosirii acestora.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.