Filtrul gradual

De cate ori nu v-ati lovit de imposibilitatea de a expune corect si cerul, si pamantul in fotografia de peisaj, in conditiile in care lumina pe cer este prea puternica iar cea de pe pamant prea slaba? Orice corectie de expunere ar duce in aceste cazuri la rezultate nesatisfacatoare, pentru ca diferentele de iluminare sunt prea mari pentru a fi captate corect de senzorul aparatului dumneavoastra. Pentru a veni in ajutorul fotografilor in asemenea cazuri, destul de frecvente, producatorii de accesorii foto au gasit solutia cea mai ingenioasa: filtrele neutrale graduale. Acestea sunt filtre neutrale, care estompeaza o anume cantitate din lumina incidenta, dar cu efect gradual, pornind de la efect zero si pana la estompare cu 1, 2, 4 sau chiar 9 stopuri, in partea opusa.

Fara filtru

Cu filtru gradual albastru

Evident, in cazul in care se alege ca solutie filtrul rotund, cu filet, care se monteaza ca orice filtru de polarizare sau UV, exista dezavantajul ca efectul acestuia sa atinga si zone nedorite ale cadrului, fiind recomandat ca in acest caz sa se recurga la incadrari cu orizontul la jumatate. Alti producatori, cum ar fi Cokin sau Lee, propun cea mai buna solutie existenta in acest moment pe piata: filtrele dreptunghiulare culisante, montate pe un cadru adecvat in fata obiectivului si care pot fi deplasate astfel incat sa obtinem un efectul de estompare exact asa cum ne dorim si permitand un cadraj corect, dupa dorinta fotografului. Practic, aceste filtre reduc lumina acolo unde este necesar, aducand-o la o valoare la care aparatul poate expune corect. Cele mai folosite filtre graduale sunt cele neutrale, care nu modifica deloc culoarea naturala, dar exista si graduale colorate, fie transparent-albastru, recomandat in cazul fotografiei de zi cu nori prea albi, transparent-tobacco foarte util in fotografia de apus sau de rasarit fie transparent-rosu folosit in diverse situatii creative.

Fara filtru

Cu filtru gradual tobacco

Sistemle de montaj, numite holder-e, dar si filtrele in sine, sunt produse in mai multe grupe de utilizare in functie de unghiul de cuprindere al obiectivului pe care se vor a fi montate fie in functie de calitatea sticlei din care sunt confectionate. Astfel, o alegere corecta a holder-ului nu va crea probleme de vignetare sau chiar obturare a cadrului; se va tine cont ca si filtrele trebuie sa fie dimensionate conform acestor holder-e. De asemenea, un alt mare avantaj al acestui tip de sistem este ca montarea se poate face pe orice diametru de obiectiv, folosind inele adaptoare puse la dispozitie de catre producator.

Fara filtru

Cu filtru gradual neutral

Sistemul de filtre graduale de la Cokin este cea mai utilizata solutie , absolut necesara pentru a obtine expuneri corecte in conditii de lumina dificila, recomandata in special fotografilor de peisaj dar nu numai acestora, ci tuturor fotografilor care doresc sa elimine factorul de risc al iluminarii neuniforme.

articol realizat de Bogdan Panait

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Da, F64 au tot ce iti trebuie. De exemplu un filtru gradual : KentFaith sistem Cokin

  • unde sunt de vanzare astfel de filtre graduale, la voi ??
    merci

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.