Canon Powershot S120 – review
De multe ori aparentele sunt inselatoare! Desi avem in fata un aparat foto aproape identic din punct de vedere al designului cu cel testat acum un an, Canon PowerShot S120 aduce imbunatatiri in punctele cheie: cel mai nou procesor de imagine Canon DIGIC 6, un obiectiv foto mai ‘luminos’ (f/1.8 la 24mm), un senzor CMOS imbunatatit si o constructie mai buna. Acestea sunt principalele atuuri cu care se lauda noul aparat foto compact avansat de la Canon. Sa vedem in ce masura noul S120
Specificatii tehnice ale Canon Powershot S120
- Senzor CMOS BSI de 12.1 megapixeli (4000x3000px)
- Obiectiv cu zoom optic 4x
- Distanta focala echivalenta 24-100mm
- Diafragma f/1.8-5.7
- ISO (80) 100 – 12.800
- Ecran LCD touch screen
- Procesor DIGIC VI
- Blitz integrat tip pop-up
- Wi-Fi
- Conectivitate USB 2.0 si iesire HDMI
- Filmare Full HD 1080p
- Functie High-speed Burst HQ
- Smart Auto
- Stocare pe carduri SD/SDHC
- Dimensiuni: 99 x 59 x 27 mm
- Greutate 198 de grame
Generalitati Canon Powershot S120: constructie si utilizare
La exterior, Canon S120 este similar, daca nu identic, cu aparatul foto compact lansat in urma cu un an – Canon S110. Carcasa arata la fel (desi acum a capatat cativa milimetri in plus), butoanele sunt exact acolo unde ne-am obisnuit, iar modul de utilizare – orientat in primul rand in jurul ecranului LCD multi-touch – a ramas acelasi. Totusi, S120 se lauda cu o carcasa imbunatatita din punct de vedere al gripului, materialul mai “poros” asigurand o priza mai buna in mana. Butoanele sunt mai bine evidentiate si mai ferme.
Asadar, din punct de vedere constructiv nu aduce multe imbunatatiri fata de generatia anterioara (cei care isi doreau un vizor optic sau o patina pentru blitz vor fi nevoiti sa aleaga in continuare un aparat din seria Gxx de la Canon). Obiectivul ofera aceeasi distanta focala 24-100mm (aprox 4x) ca si la Canon S110, dar este acum cu jumatate de treapta mai luminos la capatul wide al distante focale (f/1.8). Din pacate, luminozitatea redusa la 100mm o ‘mosteneste’ de la modelul anterior: doar f/5.7 la capatul tele.
In partea din fata, in jurul obiectivului foto, se gaseste un inel multifunctional, care poate fi setat din meniu sa execute una din functiile urmatoare: actionarea zoom-ului (in trepte standard 24, 25, 50mm etc), alegerea rapida a valorii ISO, balans de alb, diafragma sau timp de expunere. Alegerea functiei se face apasand butonul “RING FUNC.” aflat in dreapta ecranului LCD, in partea din spate a aparatului. Acesta afiseaza urmatorul ecran de selectie, care asigneaza functia inelului rotativ:
Inelul multifunctional asigura utilizatorului o experienta unica in liga compactelor Canon si, totodata, se dovedeste foarte util pentru a accesa rapid parametrii si setari la un aparat care nu iese in evidenta prin numarul butoanelor dedicate pentru functii (de exemplu, in comparatie cu G16).
In partea superioara a aparatului foto se regaseste butonul On/Of, rotita de selectie a modurilor de fotografiere si butonul declansator, inconjurat de un slider pentru actionarea zoom-ului.
Partea din spate este ocupata in proportie mare de ecranul LCD sensibil la atingere, dar si de cele 4 butoane pentru functii (printre care si un buton dedicat pentru pornirea si oprirea inregistrarii video) si o rotita de selectie in patru axe. Din pacate Canon PowerShot S120 nu ofera posibilitati de customizare a functiilor de pe butoane (in afara inelului multifunctional din jurul obiectivului foto).
Accesul la cardul de memorie si la acumulatorul aparatului foto se face prin acelasi loc, pe spatele aparatului. Tot aici se regaseste si clasicul filet pentru montarea aparatului pe trepied.
Meniul de utilizare Canon S120
Meniul lui S120 este similar, daca nu identic, cu cel al generatiei anterioare. Aici gasim un pachet atractiv de functii si setari, care o sa ii multumeasca si pe cei mai exigenti dintre fotografii entuziasti care aleg un S120. Spre deosebire de varful de gama, Canon G16, meniul lui S120 are doar doua taburi, lipsind pagina My Menu cu categorii custom. Pe langa modul “Auto” si “Smart Auto”, pentru cei care isi doresc control total asupra parametrilor, Canon PowerShot S120 include modurile de fotografiere Program (P), Prioritate de timp (Tv) si de Diafragma (Av) cat si modul Manual (M).
Cateva imagini cu meniul lui Canon PowerShot S120:
Asa cum am spus si in review-ul despre Canon G16, “calcaiul lui Ahile” in ceea ce priveste modelele de aparate foto compacte de la Canon este politica destul de conservatoare a producatorului in ceea ce priveste functiile pe care le adauga de la o versiune la alta a seriilor. Nici S120 nu ofera foarte multe functii software in plus fata de modelul anterior si este evident ca ne aflam in fata unui model oarecum “depasit” de “concurenta” din acest punct de vedere. Functii pentru inregistrarea imaginilor panoramice, prelucrare poze RAW integrata, mai multe setari pe functia de filmare (inclusiv filmare in modul Prioritate de Diafragma) sau bracketing personalizat nu sunt straine altor aparate din aceeasi categorie de pret, dar Canon inca refuza sa le adauge in meniul aparatelor sale…
Aparat foto cu modul Wi-Fi
Daca ne uitam in urma, la S100, compania nipona a incercat implementarea unui modul GPS pentru a creste versatilitatea aparatului. Aceasta idee a fost rapid abandonata un an mai tarziu, cand lansarea lui S110 dezvaluia un modul foto Wi-Fi in locul receptorului GPS. Se pare ca functia Wi-Fi a prins mai bine la public, Canon S120 mostenind modulul Wi-Fi si simplificand putin procedurile de setare. Gratie aplicatiilor disponibile gratuit in Apple Store, S120 va putea transfera si publica pe internet imaginile inregistrate. Aparatul nu poate publica “de unul singur” imagini pe internet, dar face asta cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone pe care este instalata, in prealabil, aplicatia Canon. Atentie insa: utilizarea functiei Wi-Fi reduce drastic autonomia acumulatorului…
Calitatea imaginilor Canon S120
Calitatea imaginilor este buna in majoritatea conditiilor, inclusiv in lumina slaba, acolo unde aparatul se descurca mai mult decat onorabil pentru un compact. Sistemul automat de masurare a expunerii asigura imagini corect expuse, chiar si noaptea sau in conditii dificile de iluminare (in contra-lumina de exemplu).
TESTUL ISO CROP 100% Canon PowerShot S120:
La fel ca si la Canon G16, m-a surprins placut modul in care poate fi setata temperatura de culoare (balansul de alb). Pe langa modul Auto, care lasa la latitudinea aparatului foto alegerea temperaturii de culoare optime si a clasicelor valori presetate, este disponibila si setarea in grade Kelvin, dar atentie, si masurarea instant tip “spot”. Totodata, sunt disponibile in meniu nu una ci doua functii WB Shift: cea standard, cu grila pe doua axe (foto jos) si un fel de “quick WB-Shift” care permite corectarea temperaturii mai rapid, cu un singur slider orizontal.
Imagini crop 100%:
Ce inseamna zoom 4x?
… si cat de versatil este obiectivul 24-100mm al lui Canon S120? Urmatoarele imagini sunt surprinse din acelasi loc, la distanta focala minima (24mm) si cea maxima (100mm). Desi 4x poate parea un factor de zoom redus, S120 are o focala foarte versatila, care pune accent pe cadrele largi, fiind cel mai performant compact Canon cu obiectiv de 24mm (G16 are 28mm).
Doua exemple de cadre “largi”, cu unghi de cuprindere mare, trase la 24mm:
Daca tot am amintit de obiectivul aparatului foto, trebuie sa laudam efortul celor de la Canon de a echipa seria S120 cu optica de calitate. Lentilele asigura imagini cu un contrast bun chiar si la valorile extreme ale focalei, iar tratamentul antireflex isi face bine treaba, flare-ul fiind aproape inexistent:
Sistemul AF asigura punerea la punct repede si precis. Canon lauda noile aparate cu procesor DIGIC VI datorita sistemului AF imbunatatit, care – teoretic – ar asigura viteze de focus cu pana la 50% mai mari decat generatiile anterioare. In practica, S120 focalizeaza repede si precis, dar nu pot spune ca intr-adevar timpul de focalizare s-a injumatatit. Ziua se descurca bine, in majoritatea situatiilor, indiferent de focala, dar noaptea mai are momente cand face focus hunting.
Un exemplu cu functia macro:
Canon S120 se lauda si cu cateva filtre “art” simple, fara posibilitati de customizare: fisheye, toy camera, miniatura, alb-negru, sepia si poster. Mai mult sau mai putin utile fotografilor entuziasti, aceste filtre reprezinta o bila alba pentru S120, dar din pacate mult mai utila era o functie pentru inregistrarea imaginilor panoramice, pe care Canon se incapataneaza sa nu o introduca in meniul aparatelor sale…
Functia de filmare Full HD
Canon S120 poate filma in format Full HD 1980x1080px si, odata cu noul procesor DIGIC VI secventele video pot fi inregistrate la 60 fps (24, 25, 30 si 60p). Sunetul este inregistrat pe doua canale (stereo) iar zoom-ul este activ chiar si in timpul filmarii. Din pacate, lipsa functiilor avansate in modul video si – mai mult decat atat – lipsa stabilizarii de imagine, fac din S120 un aparat mai putin atragator pentru cei care pun accentul pe functia de filmare a compactului.
Iata o secventa video inregistrata cu Canon S120:
Conectivitate si stocare
Imaginile pot fi salvate atat in format JPEG dar si RAW si sunt stocate in memoria interna sau pe carduri SD/SDHC. Aparatul poate inregistra filme in format Full HD 1080 60p, cu sunet stereo, care pot fi redate pe un LCD-TV compatibil datorita conectorului HDMI.
Stocarea imaginilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXD, pentru care este disponibil un slot, in imediata vecinatate a acumulatorului. Ca de obicei, celor care vor sa filmeze cu aparatul la rezolutie Full HD le recomand carduri de memorie SD Class 6 sau mai performante, pentru rezultate optime. Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la rezolutie maxima 1980×1080 (60, 30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264).
Concluzii aparat foto compact Canon S120
Pentru un compact de mici dimensiuni, Canon S110 (nu era 120?) poate fi o alegere buna. Are un raport calitate/pret bun, care il recomanda in aceasta categorie de aparate. Functia Wi-Fi si ecranul touch screen sunt un “plus”, chiar daca din punct de vedere al functiilor din meniu S120 ramane in urma altor modele similare. Are toate modurile semi-automate (P/Av/Tv) si Manual si poate salva fotografiile in format RAW. In plus, este un aparat foarte compact si portabil (probabil principalul sau atuu). Singurele rezerve ar putea fi date de obiectivului cu luminozitate scazuta (la capatul tele) si lipsa stabilizarii de imagine in timpul filmarii.
NOTA: 7/10
Bile albe:
- Calitatea foarte buna a imaginilor
- Filmare Full HD 60p
- Stabilizare optica a imaginii care asigura rezultate foarte bune (in modul foto)
- Constructie solida, optica de calitate
- Obiectiv grandangular 24mm
- Imagini utilizabile in print chiar si pana la ISO 1600 inclusiv
- Obiectiv luminos, f/1.8 la capatul wide
- WB automat, presetat, in grade Kelvin si functie WB-Shift si Spot-WB
- Inregistrare RAW/JPEG/JPEG+RAW simultan
- Culori vii, contrast bun, zgomot de imagine redus
- Acces rapid la functii, gratie inelului multifunctional aflat in jurul obiectivului
- Wi-Fi integrat
- Ecran touch-screen
- Dimensiuni reduse
Bile negre:
- Luminozitate redusa (f/5.7) la capatul tele al focalei
- Balansul de alb automat tinde sa vireze spre verde anumite fotografii
- Putine butoane pentru accesul rapid la functii (desi aici ecranul Touch-Screen vine in ajutorul tau)
- Lipsa stabilizarii de imagine in modul video
- Lipsa butoanelor cu functie personalizabila
- Lipsa meniului custom “My Menu”
- Lipsa patinei pentru blitz extern
[products ids=125007261]
1 Comment
Zoom 35mm equivalent 24-120mm