GoPro Motorsports HERO Wide 170º

Intotdeauna ti-ai dorit sa te filmezi in actiune, sa le poti arata amicilor ceea ce vezi tu atunci cand iti conduci masina, motocicleta, bicicleta, cobori in viteza o partie de ski, zbori cu parapanta sau te distrezi la un meci de paintball.

Sistemul GoPro Hero Motorsports Wide permite entuziastilor, asa cum spune si numele, sa-si inregistreze escapadele motorizate sau sa captureze instantanee din acestea, indiferent ca se afla la bordul unui autotursim, al unei motociclete sau biciclete, al unui ATV, avion, ski-jet, snowmobil, parapanta … si lista poate continua la nesfarsit. Sistemul este compus dintr-o camera (desigur), o „husa” din policarbonat rezistenta la socuri si intemperii plus un set de sisteme de montaj ce includ si o ventuza puternica pentru prinderea de parbriz.

Din oferta F64, am ales cel mai bine dotat model, care vine in plus cu un card SD de 2 GB (se poate suplimenta cu inca unul de 4 GB pentru doar 44 ron), un set de 4 acumulatori AAA si un incarcator pentru acestia (must-have). Pachetul fiind complet am mai face o mica dar utila recomandare: suportul de prindere pentru forme tubulare (ghidon ATV sau motocicleta/bicicleta). Acestea fiind spuse, putem trage concluzia ca avem cel mai complet set de pe piata.

Design

De la prima vedere sistemul GoPro ne-a cucerit prin dimensiuni si simplitate. Cu toate ca din specificatii iti poti face o idee cu privire la dimensiunile acestuia, odata cu contactul fizic realizezi ca ai de-a face cu un produs mai mic decat credeai.

Inima sistemului GoPro este micuta camera digitala. Fata camerei prezinta un display de dimensiuni reduse, lentilele wide, butonul de selectie si lumina rosie de inregistrare. In partea superioara avem butonul declansator iar spatele adaposteste lacasul bateriilor si vizorul. Lateralele ofera spatiile necesare cardului SD si conectarii la calculator.

Ceea ce il deosebeste pe GoPro Hero de restul camerelor digitale este sistemul etans, necesar pentru a-l proteja de socuri si elemente. Pe deasupra, avem si diferitele sisteme de prindere, ce ofera utilizari in cele mai variate conditii. Carcasa din policarbonat de care vorbeam mai devreme este prevazuta cu doua butoane etanse ce permit controlul camerei in momentul in care este protejata.
Sistemul de prindere este prevazut cu o ventuza de dimensiuni ridicate ce se asigura cu o maneta si care prezinta o varietate de brate articulate, imbinari si zone adezive, pentru o utilizare sigura, fara batai de cap. Optional, putem atasa camera unei casti, o putem amplasa la incheietura, pe piept sau in orice alt loc va poate trece prin cap.

Specificatii & Functii

GoPro Hero Motorsports Wide este adusa la viata cu ajutorul butonului de „power/selectare mod”. Apoi, tot cu ajutorul acestui buton, se circula prin modurile de inregistrare. In modul video, GoPro Hero este capabila sa inregistreze pana la o ora de imagini video cu sunet la o rezolutie de 512×384 pixeli, pe cardul SD de 2GB.
In modul Foto, camera poate captura aproximativ 1.900 de imagini la o rezolutie de 5 megapixeli, numar raportat tot la cardul mentionat mai sus. Fotografiile pot fi capturate la un interval de 2 sau 5 secunde, o setare ideala pentru un set de amintiri de neuitat dintr-o iesire in care te poti concentra la condus in loc sa faci pauze dese pentru poze. Desigur, se pot face fotografii exact ca si cum am folosi o camera digitala obisnuita dar si fotografii cu timer.
Mai avem setari de standard video utilizat (PAL sau NTSC), timpi de autoinchidere si chiar putem seta camera GoPro Hero sa roteasca toate imaginile cu 180 grade pentru acele momente cand folosim camera cu „capul in jos”.
Pentru conectare, avem un cablu cu o mufa proprie la un cap si o mufa USB la celalalt, plus mufa RCA.

Performanta

Am selectat modul video dupa ce am atasat camera pe spoilerul unei Honda Civic cu ajutorul suportului dublu adeziv din dotare. Oricat am incercat sa fortam masina pe curbe, camera a stat neclintita, filmarea fiind foarte buna din punct de vedere al lipsei trepidatiilor. Ca si cum ar avea un performant stabilizator de imagine.
Ne-am distrat o zi intreaga pe ATV-urile Cectek din testul acestui numar, ocupand intreaga capacitate a cardului cu filme si fotografii. Din pacate, unul din colegi nu s-a descurcat prea bine cu iconitele din meniu si ne-a lasat fara o zi de munca selectand iconita corespunzatoare steregerii cardului in intregime. Aici poate se face vinovat si meniul criptat al camerei, ce are nevoie de un manual pentru a fi inteles in totalitate (valabil doar pentru prima utilizare).
Dimensiunile si greutatea reduse ale modelului GoPro Hero se traduc printr-o libertate maxima de amplasare a camerei. Desigur, exista si reversul medaliei, un ecran monocrom de dimensiuni reduse fiind singura metoda de „comunicare” cu GoPro. Din punct de vedere al calitatii de captura (indiferent de modul ales) am tras urmatoarea concluzie: calitatea imaginii este OK atat timp cat avem lumina suficienta. Odata cu lasarea serii sistemul devine inutilizabil, zgomotul din imagine fiind deranjant.
Ar mai fi de criticat microfonul mono, ce nu poate oferi o calitate prea buna a sunetului datorita carcasei ermetice in care este inchisa camera. Daca doriti sa inregistrati cu sunet in interiorul masinii, recomandam deschiderea usitei posterioare sau demontarea protectiei rotunde din jurul lentilei. Cum spuneam instantaneele sunt de calitate daca avem parte de lumina din plin. Daca mediul de filmare/fotografiere este slab luminat, va rezulta zgomot in imagini dar sincer nu poti cere mai mult de la un produs cu un pret de aproximativ 200 euro. Lentilele super wide dau un efect de „fish-eye” imaginilor, ceea ce se traduce printr-un rezultat foarte interesant.



Concluzie

Trecand peste micile neplaceri cauzate de ecranul de dimensiuni reduse, camera  este remarcabil de usor de folosit datorita constructiei. Atat calitatea de captare a imaginilor foto cat si cea a filmelor sunt bune dar lasa loc de mai bine.
Pornind de la un pret de 8 milioane si urcand la 10-11 cu toate accesoriile incluse, GoPro Hero Motorsports Wide sare de pretul pentru o camera digitala buna din ofertele de pe piata. Iar rezultatele obtinute sunt clar sub camerele digitale de care spuneam. Dar rezistenta la apa si mizerii plus multiplele optiuni de prindere costa.
Incercati un calcul: o camera digitala buna + sisteme de prindere si etansare after-market. Veti sari de pretul unui GoPro full accesorizat si veti constata ca aveti o singura varianta de prindere sau in cel mai bun caz doua.
Un minus al camerei mai gasim la capitolul baterii/autonomie. Daca din specificatii tragi concluzia ca poti face treaba buna cu un set de 4 baterii, in realitate camera GoPro le cam mananca la micul dejun daca te intreci cu timpul de utilizare. Dar placerile costa, nu?

Plusuri

– perfecta pentru sporturile cu motor si nu numai
– rezistenta la orice tip de intemperii, usoara
– raport bun calitate/pret

Minusuri

–    consuma un set de baterii AAA cam intr-o ora si ceva
–    performante slabe in conditii de lumina redusa
–    primul contact cu meniul camerei, daca nu a fost consultat manualul

Specificatii

– senzor: CMOS 5 megapixeli
– rezolutie: 2592×1944 foto / 512×384 video
– format video: avi, 30 fps
– obiectiv: lentile de sticla, diafragma f/2.8 , ultra-wide 170 de grade unghi de cuprindere
– moduri: video, standard foto, foto la fiecare 2 sau 5 sec, foto in rafala 3 fps, declansare temporizata 10s
– expunere automata, balans de alb automat
– format audio: 8 kHz, mono
– stocare: 16 MB intern, expanadabil pana la 4 GB cu card SD
– timp inregistrare: 56min (sau 1950 poze) cu card 2GB / 1h52min cu card 4GB
– alimentare: 2xAAA (2.5 ore autonomie)
– conectivitate: USB, TV-out
– rezistenta la apa si socuri, scufundare pana la 30m
– dimensiuni: 4.45cm x 5.84cm x 3.18cm
– greutate: 139g.
Articol furnizat de ATVclub Magazin.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.