8 Sfaturi utile în fotografia sportivă

Postat de: F64 F64

Oficial a venit sezonul cald, adică vremea perfectă pentru a ne bucura de timpul liber afară. Te poți plimba să faci niște fotografii de stradă sau poți să profiți de temperaturile ridicate ca să te menții în formă.

Dacă însă ești fan sport și fotografie, sigur te-ai întrebat care are fi punctele cheie ce te-ar putea ajuta să surprinzi cadre de sport cât mai creative. Cum ai putea să prinzi acel gol care a ridicat publicul în picioare la fotbal, acea lovitură decisivă la tenis sau expresiile de pe fața înotătorului ori felul în care se bucură un biciclist de oraș (atunci când este mai liber).

Ei bine, acest articol ar trebui să-ți fie de folos în aceste cazuri, așa că haide să descoperim împreună cele 8 sfaturi utile pentru fotografia sportivă:

#1 Echipamentul foto

fotografia sportivă

Camera foto

Ai nevoie de un aparat care să-ți permită să modifici timpul de expunere, însă n-ai de ce să-ți faci probleme. Majoritatea camerelor DSLR sau mirrorless (mai ales cele de generație mai nouă) au această opțiune.

Obiectivul

Fiindcă nu vei putea mereu să fotografiezi sporturile îndeaproape, mai ales dacă vorbim de evenimente mari, unde publicul este numeros, vei avea nevoie de un obiectiv cu zoom care să ducă măcar până la 200mm ca distanță focală.

Dacă însă dispui sau vrei să-ți cumperi un obiectiv cu o distanță focală și mai mare, este cu atât mai bine.

De ce este necesar un astfel de obiectiv? Fiindcă îți va permite să surprinzi atât sportul per ansamblu, cât și să izolezi anumite subiecte de interes, fără să deranjezi pe nimeni sau să te chinui.

La F64 poți găsi mai multe obiective de acest tip, după cum urmează:

#2 Timpul de expunere

fotografia sportivă

L-am menționat mai sus, acum detaliem. În fotografia sportivă vrei să te asiguri că timpul de expunere este suficient de scurt pentru a surprinde mișcările rapide ale sportivilor. De obicei pornind de la 1/500 dintr-o secundă este suficient pentru a îngheța momentul. În timp ce, în funcție de: vreme, aparatură, punct de stație, sport ș.a.m.d acesta s-ar putea să mai difere. Într-un final, cel mai important este ca acest timp să fie corect în raport cu situația de fotografiere.

Pe de altă parte, poți experimenta cu un timp de expunere mai lung pentru a obține acele siluete fantomatice, care pot crea cadre extrem de interesante, însă, cu acest lucru încalci din granița fotografiei sportive, dar cine spune că nu este util să încerci și să ai un portofoliu variat?

Sau dacă ai un pont mai bun, spune-ne și nouă, împărtășește-ți cunoștințele cu cititorii noștri în comentarii.

#3 Folosește autofocus sau fotografierea în rafală

fotografia sportivă

Ca să poți ține pasul cu mișcările rapide ale sportivilor vei avea nevoie să focalizezi încontinuu subiectii, în loc să menții un singur punct fix. În afară de asta, este foarte posibil ca degetul tău să apese pe buton mult mai greu și să ratezi un moment crucial. Folosind fotografierea în rafală ai șansa de nu rata momentul, fie și doar dacă-l prinzi într-un singur cadru, tot este mai bine, măcar ai surprins ce voiai.

Altă funcție interesantă pe care unele aparate foto o au este fotografierea în rafală pentru a compune o singură imagine. Spre exemplu, ai posibilitatea să alegi din meniu câte fotografii vrei să tragă camera înainte să le unească într-una singură.

Folosind aceste 2 funcții sigur o să pleci acasă mulțumit.

#4 Folosește modul prioritate diafragmă