Europa din si dintre noi – Jean-Marc Caracci

Fiecare dintre noi are o anumita imagine despre Europa. Unora acest nume le trimite gandul doar la continent, altii se gandesc la Uniunea Europeana, mai sunt si oameni pentru care Europa inseamna in primul rand cultura, istorie sau razboaie si lista nu se opreste aici. Jean-Marc Caracci vede probabil ca element reprezentativ pentru Europa locuitorii ei, asa ca a investit timp, talent, viziune si bani in proiectul “Homo Urbanus Europeanus”. Practic, el si-a propus sa ajunga in toate capitalele Europei pentru a fotografia europeni, in cautarea omului urban european. Pe unde a fost pana acum si ce imagini reprezentative a cules din locurile vizitate puteti vedea pe site-ul dedicat proiectului, http://homo.urbanus.free.fr/europeanus.


Chiar daca uneori poti recunoaste in cate o poza un loc dintr-un oras pe unde ai trecut, privindu-i fotografiile observi ca J-M.C nu cauta cladirile reprezentative pentru capitalele vizitate, fugind chiar de ele si ignorand ghidurile turistice. Da, e greu sa fotografiezi in Praga si sa te abtii sa dedici macar un cadrul podului Carol sau in Paris si sa eviti turnul Eiffel, iar daca totusi ajungi la poarta Brandenburg si trece pe acolo un om pe care doresti neaparat sa-l fotografiezi sa faci astfel incat sa nu conteze chiar deloc ca pe fundal e cel mai vizitat obiectiv turistic din Berlin. Dar arta si viziunea lui Caracci nu cauta unicul si reprezentativul, ci comunul, ce uneşte Europa, nu ce o desparte. Fiecare cladire surprinsa in imaginile sale iti spune ca se afla intr-un oras. Si cu putina atentie remarci, daca esti european, ca urbea respectiva are ceva familiar, chiar daca nu stii de unde s-o iei.

Am vazut toate fotografiile expuse pana acum pe site-ul sau si in fiecare din ele elementul cel mai important e omul. Oricat de imprevizibili sunt cei imortalizati in ceea ce ramane in urma acestui proiect, au fost invinsi de inspiratia si rabdarea lui Jean-Marc Caracci, care i-a asteptat, le-a rapit o imagine si le-a dat drumul inapoi in Europa fara ca ei sa-si dea seama de importanta lor contributie la “Homo Urbanus Europeanus”. Nici unul nu poarta ceva specific unei tari sau zone, in fiecare fotografie ai putea fi chiar tu asa cum esti imbracat zi de zi, daca aveai inspiratia sa treci pe acolo cand Jean-Marc pandea.

Nu pot spune ca sunt un admirator al fotografiei alb/negru, insa pentru proiectul HUE mi se pare cea mai fericita alegere. Ar fi bine sa-mi pot si argumenta opinia, insa pana la urma felul in care percepem arta nu tine mereu seama de criterii si de reguli si uneori ajunge sa spui “asa simt eu”. Am citit o parte din interviurile acordate de fotograful nostru in legatura cu proiectul sau si-mi dau seama ca uneori i-a fost greu sa exprime in cuvinte ce a spus deja in imagini. Ce este Europa, cine este Homo Urbanus Europeanus? Raspunsurile pot fi aici si, respectiv, eu sau tu. Pentru ca, in definitiv, Europa e ceva ce ne uneste, nu ne separa.
Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *