Sony A7 III – o noua piatra de temelie a sistemelor mirrorless

Postat de: Alin Popescu Alin Popescu

Sony A7 III – o noua piatra de temelie a sistemelor mirrorless

De cand am aflat despre lansarea noului aparat mirrorless full-frame Sony A7 III am chicotit in sinea mea de bucurie, dar am zis ca e prea frumos ca sa fie adevarat. Asta in sensul in care Sony A7 III vine cu tot ce e „bun” de la fratii mai mari: Sony A9 si Sony A7RIII si asta la un pret excelent pentru ceea ce ofera.

Sony l-a numit noua camera de baza, dar cel mai probabil nu cu sensul de camera „basic” adica de inceput, ci cu sensul de camera pe care te poti baza in orice situatie. Ei bine, tocmai asta am vrut eu sa testez atunci cand a ajuns si pe piata din Romania. Si nu am vrut sa fie un review de 1-2 zile, ci l-am „imprumutat” de la F64 Studio pentru o perioada mai indelungata de test, care sa acopere varii situatii si evenimente la care am participat de-a lungul a doua saptamani pline.

Mi-a sosit intr-o seara aglomerata in care pregateam bagajul pentru Umanitara 4×4 de Paste, fix cu o zi inainte de viscolul care ne-a dat primavara peste cap in acest an. Asa ca nu am apucat sa-i fac un unboxing seara, drept pentru care m-am sculat cu noaptea in cap, dupa doar 4 ore de somn ca sa execut cel mai matinal unboxing de pana acum:

Eu pe anul 2018 am inceput un proiect personal (OneLens Photography) mai precis mi-am propus sa trag cu un singur obiectiv si anume Sony Ziess Distagon 35mm f/1.4. Asta nu inseamna ca la testarea de echipament nu am sa folosesc si alte obiective ci doar ca tot ce inseamna munca mea foto se va desfasura cu obiectivul mentionat anterior. Spun asta pentru ca am avut surpriza sa primesc la test versiunea kit a lui Sony A7 III, adica aparatul impreuna cu obiectivul de kit Sony 28-70 f/3.5-5.6 OSS, obiectiv pe care l-am mai testat acum multi ani, la lansarea primului full-frame mirrorless Sony A7 (vezi review). Asa ca nu m-am mai straduit prea tare sa trag cu obiectivul de kit, desi mai jos veti vedea ca i-am dedicat un city-break la Verona doar acestui obiectiv care este ideal pentru vacante.

Dar sa o luam cu inceputul.

Specificatii Sony A7 III

Sony A7 III

Nu o sa insir aici toate specificatiile aparatului oferite de producator, ci mai degraba lucrurile esentiale si important de mentionat

 • senzor CMOS de 24Mpx retro-iluminat si cu stabilizare (pana la 5 stopuri de expunere)
 • sistem de autofocus hibrid cu 693 puncte detectie faza si 425 de puncte detectie de contrast ce acopera pana la 93% din suprafata senzorului
 • focalizare posibila pana la – 3 EV
 • Eye-AF
 • joystick si touchscreen pentru pozitionarea rapida a punctului de focus
 • AF cu magnificarea subiectului (perfect pentru focalizare precisa chiar si printre crengi)
 • 10 cadre pe secunda atat in mod silentios cat si cu shutter mecanic
 • noua baterie NP-FZ100 ce permite autonomie de pana la 2.2 ori mai mare fata de modelele anterioare din seria 7
 • doua sloturi de card
 • 4K, HDR, s-Log 2 si 3, S&Q (slow motion si un fel de timelapse direct din camera)

Daca stam sa ne uitam mai sus, este copilul perfect ce putea iesi dupa Sony A9 si Sony A7R III. Deloc o camera „basic” dupa specificatii, dar sa vedem si cum se comporta „pe teren”.

Sistemul de focalizare din Sony A7 III

O sa incep cu ceea ce m-a frapat cel mai tare atunci cand Sony A7 III a fost anuntat, si anume ca are sistemul de focalizare din Sony A9, aparat pe care il detin si cu care lucrez de anul trecut de prin toamna. Precum majoritatea oamenilor detinatori de Sony A9 care vociferau pe forumurile de afara, nu am putut sa nu mă intreb si eu cum naiba sa iti justifici cei 2000€ in plus pentru A9 cand pe hartie are doar 10 frame-uri in plus la rafala, vizor si ecran putin mai bune, un selector in plus, mufe PC-Sync si UTP (vezi aici un clip pe care l-am facut legat de transferul FTP cu Sony A9) si nici macar s-Log.

Intamplator sau nu, odata cu Sony A7 III mi-a sosit si Sony 100-400mm GMaster asa ca primul lucru facut a fost sa le incerc la pasari (atentie, creeaza dependenta!). Configurat corect, Sony A7 III se descurca excelent in a prinde in focus si cele mai micute subiecte zburatoare, chiar si printre crengi.

Prin configurat corect mă refer la:

 • AF-C cu rafala setata pe Hi (si nu Hi+) pentru lag minim intre cadre (A9 nu are aceasta „problema”)
 • Focus Area – Lock-On AF: Expand Flexible Spot
 • Dezactiveaza AF-On with Shutter button
 • Focalizeaza cu butonul de AF-On de pe spatele aparatului
 • Silent Shutter
 • AF in Focus Magnification: On
 • Butonul C4 configurat pentru Focus Magnification

Pe scurt acestea sunt setarile pe care eu le folosesc in cele mai multe situatii si asta pentru ca folosind focus continuu activat doar de apasarea butonului AF-On si nu de butonul declansator, ai camera pregatita si pentru AF-C si pentru AF-S. Cat timp tii apasat AF-On focalizeaza continuu, cand ai luat mana dupa el, se comporta exact ca AF-S, in sensul ca focusul ramane blocat la ultima zona focalizata, inainte de a declansa. Ai nevoie de putina practica sa te obisnuiesti, insa dupa aceea devine un „hack” extraordinar care iti mareste randamentul foarte mult.