Cum sa creezi un sistem de backup pentru fotografiile digitale

Postat de: Alex Frusina Alex Frusina

Backup-ul. Cu siguranță nu este cea mai antrenantă activitate din domeniul foto. Oricare dintre noi ar prefera să facă efectiv fotografii, să calătorească în locuri deosebite sau să participe la cursuri unde să-și dezvolte cunoștintele pasiunii lor. În era digitală însă, și mai ales în ultimii câțiva ani, backup-ul a devenit un “must” și este necesară chiar o strategie în ceea ce îl privește. Extrapolând o zicală din jurnalism, putem spune că “dacă o imagine nu este salvată în cel puțin 3 locuri, aceasta nu există”.

Lucrurile au evoluat și continuă să o facă într-un ritm din ce în ce mai alert. Începând cu 2008-2009, când au apărut pe piață primele aparate foto dSLR care filmau,  mulți fotografi au început să și filmeze, iar asta, raportându-ne la topicul de față, a facut să avem o cantitate mult mai mare de informație pe care trebuie să o salvăm. Rezoluția video a crescut și ea, standardul de Full HD începe să fie înlocuit rapid de 4K, iar numărul cadrelor pe secundă a ajuns să fie cât mai mare. Din ce în ce mai mulți utilizatori de tool-uri media doresc, pe lângă imagini, să încarce material video pe blog, pe rețele de socializare, Youtube, Vimeo și site-uri personale. Rezoluțiile senzorilor aparatelor foto de top, mai ales dacă dorim să salvam tot ce facem în RAW + Jpeg fine, ocupă acum mult mai mult spațiu.

Chiar și un utilizator amator care nu folosește rezoluții foarte mari sau nu creează foarte multe videoclipuri trebuie să se gândescă la un sistem bun de backup. Aceștia pot avea amintiri prețioase pe care le pot pierde pentru totdeauna. Lucru destul de trist în multe cazuri.

Metode de backup

Sunt mai multe metode de backup, unele mai sigure, unele mai rapide, dar trebuie în primul rând, să prevenim și de aceea recomand ca device-ul pe care îl folosești să fie protejat de orice posibil atac din exterior cu ajutorul unor anti-viruși. Printre cele mai cunoscute și accesibile sunt Avast! și AVG.

Metoda de prevenire poate fi aleasă de oricine în funcție de buget sau de device, dar ideea importantă este ca aceasta să nu fie ignorată.

Revenind la backup, foarte multi utilizatori folosesc strategia “3-2-1”:

  • Să ai 3 copii ale datelor;

  • Să le ții în cel puțin 2 locuri separate;

  • Cel puțin 1 loc să fie offline.

Poate suna puțin prea mult la început, dar foarte multe persoane, inclusiv eu, am pierdut mii de poze și filme din arhiva personală sau paid jobs încât merită 100% să investim puțin timp și bani pentru a nu mai trece prin așa ceva. Odată ce se trece de prima fază de organizare, workflow-ul pe care o să îl creezi pentru tine va fi unul rapid și te va ajuta să fii mai liniștit.

Opțiuni de backup:

#1 Harduri externe