Fotografia subacvatică: 6 sfaturi simple

Suntem în plin sezon de vară, anotimp în care marea și apa în general au de multe ori de câștigat în detrimentul muntelui. Fie că ajungi într-o vacanță mai exotică sau pe litoralul românesc, cu siguranță vei fi tentat de fotografia subacvatică, mai ales că echipamentele de acest tip sunt destul de accesibile.

Crearea unei imagini puternice, care să îi atragă pe ceilați din punct de vedere vizual, necesită mai multe componente care să lucreze împreună, cum ar fi: un subiect interesant, lumina potrivită- care joacă un rol extrem de important, focalizare corectă și nu în ultimul rând o compoziție bună.

Compoziția perfectă nu e mereu ușor de realizat iar în cazul fotografiei subacvatice cu atât mai mult, luând în calcul faptul că în general fotografii care se scufundă poartă cel puțin o mască de scufundare și un tub de snorkeling, dacă nu cumva întreg echipamentul pentru scufundări, iar vizibilitatea în realizarea fotografiilor este mult redusă față de situațiile normale cu care suntem obișnuiți.

Pentru fotografiile cu unghi larg de cuprindere, care pot fi realizate mai ușor și cu compactele subacvatice, am pregătit în cele ce urmează câteva sfaturi utile:

#1 Atenție la fundal

Fii conștient de ce va conține fundalul fotografiilor. În cazul imaginilor la piscină, atenție să nu îți apară mâinile sau picioarele altor personaje, ci doar cele pe care le fotografiezi. De asemenea, atenție la treptele sau scara metalică a bazinului de înot. Uneori ne poate ajuta în compoziție, alteori nu.

În general, subiectele izolate pe un fundal albastru, înconjurați de apă limpede, arată mult mai bine din punct de vedere estetic. În plus, un fundal care conține și nisip-în cazul fotografiilor realizate la mare, poate spori compoziția.

#2 Lucrează cu diagonalele și cu „linia orizontului”

În anumite situații, iar mediul subacvatic se pretează pentru astfel de compoziții, plasarea subiectului pe diagonală poate oferi echilibru imaginii și va atrage atenția privitorului. De asemnea, regula treimilor rămâne întotdeauna general valabilă.

delfin

#3 Studiază-ți subiectul și mediul înconjurător

Studiază modul în care cade lumina prin apă, zonele în care apar peștii sau există vegetație subacavtică etc. Uneori este posibil să preferi ca lumina soarelui să vină din față, pentru a obține siluete în contre jour.

Alteori, poți profita pentru compozții de razele care se văd prin apă sau efectele de lumină ce apar în apa din piscină.

Oricum ar fi, e bine ca înainte de a face fotografii să îți iei un pic de răgaz pentru a observa aceste lucruri, astfel încât să te scufunzi cu lecția aproape învățată.

fotografia subacvatica nisip si apa

#4 Fi pregătit pentru lucruri neprevăzute!

Nu-ți pune și ochelari de cal, ia-i doar pe cei subacavtici 🙂 Dincolo de glumă, în special în cazul fotografiei marine, e bine să rămâi tot timpul în priză și atent la ce se întâmplă în jurul tău, astfel încât să poți captura acțiunile rapide și comportamentele unice ale peștilor sau altor vietăți marine.

fotografia subacvatica

#5 Te poți „folosi” chiar și de partenerul de scufundări!

De multe ori poate îți vei dori să ai doar cadre cu viața marină, însă din când în când, măcar de dragul diversității, poți realiza compoziții în care să îți incluzi și partenerii de scufundări, fiind de altfel o bună modalitate de a oferi o scară imaginii realizate, sau chiar de a echilibra compoziția.

fotografia subacvatica

#6 Joacă-te și în alb-negru

În cazul DSLR-urilor conversia se va realiza ulterior, la post procesare, mai ales dacă capturați imaginile în format RAW. Pentru compacte poți opta tot pentru post-procesare ulterioară sau pentru realizarea fotografiilor direct în alb-negru, majoritatea acestor aparate dispunând de un mod de fotografiere alb-negru.

Imaginile alb-negru pot ajuta la simplificarea unei compoziții prin scoaterea în evidență a subiectului, adăugând totodată o notă de dramatism, adăungând contrast și ascunzând de multe ori anumite elemente de fundal care ar putea încărca prea tare o fotografie.

 

 

Idee bonus: Încearcă și câteva compoziții de tipul jumătate la suprafață-jumătate sub apă, s-ar putea să obții rezultate interesante.

fotografia subacvatica

Un material de Iulian N./ Isee Video Production

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.