(c) Gina Buliga

10 super idei pentru ședința foto Trash the Dress

fotografia subacvatica
(c) Gina Buliga

Apărută cumva ca o replică la fotografiile clasice de nuntă, ușor, ușor, ședința foto de după nuntă de tip „Trash the dress” aproape că a devenit o componentă nelipsită atât din pachetele pe care le oferă fotografii/videografii, cât și din lista de dorințe a mirilor, atunci când vine vorba de propria nuntă.

“Trash the dress” sau distrugerea rochiei, dacă am traduce liber, este un concept care presupune vătămarea rochiei într-un mod artistic, de dragul fotografiei și a momentelor inedite care vor fi surprinse, limita fiind cea impusă de miri.

De ce își doresc asta? Poate pentru că în ziua nunții există destul de puțin timp pentru fotografierea și filmarea aceea de poveste, pe care și-o doresc toți, plus mult stres și multe lucruri de făcut, de la pregătiri la diverse obiceiuri, timpul petrecut cu invitații, aspectele organizatorice ș.a.m.d?

Să ne întelegem, e clar că emoțiile din ziua nunții nu vor fi identice la o astfel de ședință foto, însă rolul ei nu este acela de a substitui ședința din ziua nunții, ci vine ca o completare a poveștii, avantajul principal fiind timpul sau mai bine zis lipsa presiunii lui.

În plus, creativitatea fotografului sau a videografului poate fi acum descătușată, iar distracția nu are cum să lipsească nici ea. Important e să vă puneți de acord asupra scenariilor, care vor pot fi extrem de diverse de la o pereche la alta, și să vă concentrați pe emoție, poveste, momente decisive.

Trash the Dress – idei

Mai jos, ți-am pregătit o serie de idei inedite în care poate fi scarificată rochia de mireasă pentru amintiri în fotografii sau filme de neuitat de la ședința Trash the Dress:

#1 Bătaie cu perne sau mâncare și băutură

Bătaia cu perne este relativ simplă. Găsești unele mai vechi, sigur toți avem, iar dacă n-ai foarte multe, probabil că prietenii tăi vor avea de unde să-ți aducă, la fel și mirii.

O poți face oriunde, oricând, dar va trebui în schimb să fii foarte atent la mișcările subiecților, pentru a surprinde cele mai faine expresii. Sugerează-le locații, ajută-i să pună în balanță toate variantele gândite de tine și de ei. Spre exemplu, poți fotografia în casă pentru a capta o atmosferă mai intimă, puteți merge la munte într-o cabană când este o zi ploioasă sau pe plajă, în plină vară (sau în afara sezonului) etc. Variantele sunt nelimitate, atâta timp cât ai pernele după tine.

Acum, să trecem la partea care lasă urme, unele chiar ireversibile pe haine, dar care este la fel de accesibilă. Petrecerea de nuntă este într-un cadru mai restrâns sau afară când este cald? Mirii vor ședința foto trash the dress cât mai repede? Atunci vezi ce părere au despre o bătaie cu mâncare, vin, suc, șampanie. După cum bine știi, mereu rămâne, după petreceri, măcar mâncare, dacă nu și ceva de băut, așa că de ce să nu profiți de ocazie? În plus, cu siguranță și unii dintre invitați se vor distra copios!

#2 Să mergem la plimbare pe stradă!

Aici poate fi mai complicat, dacă de exemplu mirii vor un oraș anume doar pentru asta. Însă, dacă deja te afli sau te vei afla în locația dorită în momentul nunții sau lunii de miere, tot ce-ți rămâne de făcut este să-i îndemni la o plimbare romantică, amuzantă sau cum și-o închipuie ei. Ajută-i să redescopere orașul căruia nu-i mai dau atât de multă importanță în viața de zi cu zi, fiindcă sunt prea prinși în treburile zilnice. Spune-le să fie în largul lor, să se descalțe, să savureze ceva de la un magazin local, oprește-i într-un colț ascuns unde pică lumina interesant printre clădiri, distrează-te și tu cu ei, propune-le să facă acrobații sau să danseze, să se simtă bine, căci așa vor ieși și fotografiile!

#3 Parcul de distracții

O ședință foto trash the dress în parcul de distracții poate fi o idee care sigur va aduce multe râsete și imagini speciale. De la chipurile înfricoșate de la înălțime, cu capul în jos din roată, savurând o vată pe băț sau așteptând nerăbdători următoarea cursă, bușituri în mașini sau jucării câștigate, toate acestea pot fi captate în imagini deosebite.

#4 La înălțime, să vezi tot orașul

Cred că în majoritatea orașelor există cel puțin un acoperiș al unei case, bloc, hotel ș.a.m.d care să ofere o priveliște de ansamblu asupra întregului loc. Este ideal pentru cadre dramatice și în plus, poți profita de multitudinea de lumini ale orașului noaptea. De la terase selecte, la clădiri abandonate, la locații de pe tărâmuri străine, totul depinde de ceea ce îți dorești să transmiți, în așa fel încât să fie în concordanță cu cerințele mirilor. Poți opta pentru zonele mai industriale pentru contrast sau pentru cele exotice pentru cadre ca de film.

Ce trebuie însă musai să iei în considerare este vremea și orele în care acea locație arată cel mai bine. Spre exemplu, poate un acoperiș datorită luminilor este mai interesant noaptea sau poate doar la apus, datorită culorilor cerului. Poate abia când se crapă de dimineață locul ales de tine capătă magie, în ora albastră. Poate mirii vor să privească peste un tărâm înghețat sau să admire covorul nesfârșit de frunze sau copacii înfloriți de sus. De aceea trebuie să te informezi mai amplu despre locație, să analizezi toate posibilitățile și abia apoi să stabiliți ședința foto.

#5 În ploaie

Dacă cumva nu ești obișnuit cu temperaturile foarte scăzute și nu ai băga mâna în foc pe protecția împotriva inteperiilor a echipamentului tău, am recomanda mai degrabă să improvizezi. O să ai nevoie de un asistent care să joace rolul de “zeu al ploii” în așa fel încât apa să pice cum îți dorești în cadru și desigur, nu pe echipamentul tău.

La ce mai trebuie să fii atent, este locația. Poți și aici, să fotografiezi oriunde, atâta timp cât apa care va cădea nu va strica nimic sau deranja pe nimeni.

Dacă însă ești curajos și vrei să faci totul autentic, cea mai bună perioadă pentru această ședință foto ar fi o zi de primăvară târzie sau vară (poate pe tine nu te deranjează temperaturile scăzute, însă probabil că mirii vor prefera o vreme mai caldă). Nici aici nu ești limitat de locație, ba dimpotrivă, ai chiar mai multe oportunități. Atâta timp cât ești cu ochii pe prognoza meteo, fie că mergeți pe stradă, săriți în bălțile din asflat sau pădure, fie că sunteți pe plajă pentru un plus de atmosferă, cu siguranță vei avea ce să surprinzi.

#6 În natură

Rupe-te de civilizație și relaxează-te în natură! Vei avea parte de cadre feerice sau cel puțin amuzante dacă mirii optează pentru o bătaie cu noroi! Dar oricum, dacă mireasa este dispusă să lase deoparte frumusețea rochiei (însă în caz contrar nu credem ar vrea trash the dress), îi poți sugera să se întindă prin iarbă, să meargă prin mlaștină, să intre în lac, să se urce în copaci, până ce hainele vor deveni și ele parte din peisajul neîmblânzit încă, de oameni.


Alina & Laurentiu – Love Story from Chitu Mirel on Vimeo

Îndeamnă mirii să fie naturali, mai puțin să pozeze. Poate ar fi util doar dacă le-ai spune să rămână în anumite poziții proprii care ți se par interesante. Folosește-te de elementele naturale pentru a crea compoziții atipice: crengi căzute, lumina printre copaci, înserarea, diverse pietre interesante, munții, văile etc. În funcție de locurile unde te duci, vei găsi, negreșit o recuzită dată de natură de care să te bucuri.

#7 Fum colorat și distracție

 

Fumul colorat sau cel cu aspect de ceață te poate ajuta să creezi o atmosferă misterioasă și de poveste. Poți găsi astfel de produse și la F64.

Dacă optezi pentru cel colorat și nu prea ești sigur cu ce ai putea inova în afară de a-l răspândi pe ici pe colo, gândește-te la culorile locației în care fotografiezi și la culorile de spray pe care le poți achiziționa. De ce? Păi, e foarte simplu, poți miza de complementare pentru niște efecte extraordinare!

Dacă în locație predomină de exemplu culoarea verde, ar fi mai bine să alegi spray-uri în nuanțe de roșu/portoclariu/roz sau oricum, să le cumperi în perechi. Ai găsit un spray portocaliu? Caută o nuanță de albastru pentru el și așa mai departe. Impactul va fi pe măsură!

De aici pot porni multe jocuri, mai ales dacă mizezi pe complementare. Mirele poate avea o culoare, iar mireasa complementara sa, iar ca să definești mai bine ideea, poți opta pentru o locație în culori neutre.

Dacă însă folosești spray cu efect de ceață, poate fi interesantă o ședință în studio, cu lumini colorate, intermintente, unde să mizezi pe întuneric/lumină, clar/obscur. Este genul de idee care poate merge spre zona de fine-art, potrivită chiar și pentru imagini alb-negru.

#8 Mergi la Color Run sau cumpără niște prafuri colorate