Vlogging pentru începători – de ce echipament ai nevoie?

Vloggingul, practic un blog ce are content exclusiv video, a devenit în ultima perioadă din ce în ce mai răspândit, în special in rândul tinerilor. Oricine dorește să devină viral pe YouTube și, în ciuda faptului că pare foarte ușor să postezi un filmuleț pe internet, nu este chiar asa ușor ca acesta să fie și apreciat.

Trebuie să ai în primul rand calități de public speaker, carisma și content-ul tau să fie de calitate pentru urmăritori.

Cu siguranță vei avea nevoie la început si de multă răbdare. Te vei simți ca Matt Damon în Martianul, vei fi un cosmonaut-internaut, care trimite mesaje în fiecare zi în speranța că cineva, de pe Pământ, îl va auzi și îi va răspunde.

Dacă ai aceste calități este foarte bine dar nu și suficient. O dată expus în fata audienței asteaptă-te și la critici – iar publicul de pe internet nu este chiar cel mai prietenos public. Poți să ai cel mai bine susținut discurs, să prezinți cea mai bună rețetă culinară sau cele mai actuale sfaturi de fashion dar dacă sunetul este de slabă calitate – îți iei dislike, dacă ai o calitate video slabă – îți iei dislike si comment negativ si asa mai departe. Toata munca si carisma pot fi inutile in fata tehnologiei folosite.

Noi susținem pasiunea ta, așa că înainte de a te prezenta în fața publicului, vom trece în revistă echipamentul pe care îl poți folosi pentru un vlogging de calitate.echipament foto-video

Camera

Aici sună puțin a Captain Obvious – pentru a avea un material video ai nevoie de o cameră video. Să nu te sperii, deoarece nu ai nevoie de cea mai scumpă cameră de pe piață pentru a crea un content video de calitate foarte bună. Mulți vloggeri folosesc camera integrată a laptop-ului sau un smartphone iar pentru cadrele “head only” s-ar putea sa fie suficient. Insă audiența ta va aprecia dacă ai avea o calitate video bună iar tu vei avea o aură de profesionalism sporind interesul asupra a ceea ce prezinți.

Sunt multe optiuni aici chiar și pentru cei cu buget redus. Poți alege o cameră video compactă, un DSLR entry-level, chiar si un GoPro. Deoarece este o gama foarte largă de produse o sa enumăr câteva cu mențiunea ca această listă poate fi oricand extinsa:

Cum am spus acesta este doar vârful icebergului- dacă aveți întrebări legate de alte camere și utilitatea lor pentru vlogging trimiteți un e-mail către video@f64studio.ro și noi vom reveni cu lămuriri.

UPDATE Decembrie 2019
Alte camere potrivite pentru vlogging sunt: Canon EOS M50, Panasonic Lumix DMC-G7, Sony RX100 Mark VII.

Suport

Camera de obicei stă într-un punct fix, iar ideal pentru amplasare este un trepied. Dacă ai o cameră grea poți opta pentru Manfrotto MK190xPro-Q2 sau Slik Pro 500 DX BK.

În general, multe vlogging-uri sunt ținute indoor iar daca echipamentul nu depășeste 1 Kg în greutate, caz întâlnit în cele mai multe din cazuri, puteți folosi orice trepied. Aveți grijă însă de înălțimea maximă la care se ridică pentru a se adapta condițiilor voastre de lucru.

Se pot folosi si mini-trepiede, pentru masă, cum ar fi Kathay CK-36 sau Manfrotto Pixi. Kast Transformer este un mini-trepied flexibil, iar Kathay LR-268 este un mini-trepied de masă. Aici avem si o sugestie: puteți marca pe birou locul în care așezați trepiedul pentru a avea același cadru de fiecare dată când reveniți în fața camerei.

Alt mini-trepied accesibile sunt Velbon EX.

Pentru filmări outdoor, în condiții mai dificile puteți apela la Joby GorillaPod.

In cazul filmărilor de sus, de exemplu la vlogurile culinare unde prezentăm cum gătim noi ca un adevărat Jamie Oliver, putem folosi un trepied a cărui coloană se poate înclina, cum este Velbon VS-443D sau există varianta de boom Kast KBLS-180A însă atenție că este foarte greu și ocupă mult spațiu.

Dacă filmați cu un GoPro poate fi util un adaptor pentru trepied sau un selfie stick dedicat, care o sa te facă să arăți puțin a turist.

vlogger

Lumina

Sursele de lumină nu trebuie să fie ceva extravagant. Sugestia este să alegeți totuși o sursă de lumină care sa nu fie pe halogen. Becurile vor emite multă căldură și nu este foarte confortabil să faci un episod în care să arăți ca un maratonist la finalul cursei.

Deși poți folosi lumina ambientală sau cea naturală, pentru un aspect profesionist poți opta pentru un kit de genul acesta: Hakutatz VL-9026S sau un Set Dublu Fluo la un pret accesibil. Aceste kituri îți permit o iluminare plăcuta, uniformă dacă le așezi în fața ta, una în stânga iar cealaltă în dreapta, poziționate la un unghi de 45 de grade. Mie îmi plac mai mult sursele de iluminare cu difuzie ( softbox sau umbrela) dar pentru o soluție portabilă puteți apela la lămpile cu led cum ar fi Yongnuo YN60, lampă bicoloră cu funcție Powerbank, precum și Yongnuo YN360S. Alte lămpi Yongnuo pe care ți le recomandăm sunt Yongnuo YN208S și Yongnuo YN 0906 II.

Îți recomandăm și Savage RGB Light Painter Pro, Hakutatz VL-320 LED și Hakukatz Super Slim Led Tube Light.

Dacă folosiți și un green screen o să fie nevoie de o lumina specială pentru el care să îi asigure uniformitate. De asemenea să pastrați o anumită distanță față de fundal pentru a evita reflexia acestuia.

Microfoanele

Nimic nu strică mai mult o filmare cum o face un sunet de proastă calitate. Se mai trece cu vederea o iluminare mai slabă sau o calitate nu tocmai grozavă a imaginii dar dacă partea audio nu este bună atunci publicul tau te va abandona. Doar dacă ai un vlog cu si despre mimi poti fi dezinteresat de acest aspect.

Multe camere au microfonul integrat dar calitatea cea mai bună este obținută cu un microfon extern.

Acestea sunt de mai multe tipuri:

  • Microfon de tip ShotGun – este cea mai simplă metodă de a îmbunătăți calitatea sunetului. Acesta este conceput să inregistreze cu o calitate bună sunetele care vin din directia în care este îndreptat. Zgomotul de fundal, din jur, este astfel eliminat. Cu cat ai mai aproape de tine acest microfon, cu atât mai bine. Dacă ești la doar câțiva metri de cameră o opțiune excelentă ar fi Rode Videomic Pro R sau ca soluție de buget Rode Videomic GO doar să te asiguri în ambele cazuri că ai o intrare jack de 3.5 la camera ta. Dacă vei fi la o distanță mai mare de camera ta atunci soluția ar fi să montați microfonul mai departe de cameră. Una din cele mai bune opțiuni este Rode NTG2 care are și iesire XLR si poate funcționa cu un audio recorder ce are la rândul lui mufa XLR. Ideal ar fi un boom cum este Walimex Boom (atenție – va fi nevoie și de un stativ pentru el) pentru a amplasa microfonul deasupra ta – cât să nu intre în cadru pentru o calitate cât mai bună.
  • Lavaliera este utilă pentru mobilitate. Cea mai apreciată acum este Sennheiser ew 112-P G3 care are un receiver ce poate fi montat pe cameră. Microfonul poate fi așezat foarte aproape de gura vorbitorului obținându-se maxim de calitate. Unii nu sunt asa încântați de lavalieră deoarece apare în cadru și nu oferă acel aspect “cool” și degajat ce este tot mai cautat în vlogosferă.
  • Reportofonul – unul portabil cum ar fi Zoom H4n sau Tascam DR-40 este un must have atunci când folosim microfoane cu mufa XLR. Aceste reportofoane au și microfoanele lor proprii iar daca sunt aplasate suficient de aproape oferă rezultate foarte bune. Partea audio înregistrată separat se poate sincroniza foarte ușor cu filmarea cu ajutorul programelor de editare audio existente. Pluraleyes sau WooWave DreamSync ar fi unele dintre ele.

Sisteme pentru vlogging

Puteți opta și pentru sisteme pentru vlogging, care încorporează camera video, microfonul, lampa circulara LED și amplificatoare pentru căști cu un turn de control / suport, precum sistemele Marantz Turret și Marantz AVS.

Programe de editare video

Dacă ai rezolvat cu luminile, ai găsit microfonul potrivit și ai ales camera dorită nu îți mai rămâne decât să te apuci de treabaă dar rezultatul final, cel dorit de tine se va obține cu ajutorul unui program de editare. Majoritatea computerelor au deja acest program de editare, cel puțin într-o forma basic, deja integrat. Dacă nu ai acest program sau dorești să obții cât mai mult de la filmarea ta există multe opțiuni pe piață. Cele mai renumite sunt: Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut Pro sau Sony Vegas Pro. Pentru acestea îți trebuie puțină pregătire până le vei putea folosi cu rapiditate.

Într-un final, partea tehnică a unui vlog nu este chiar așa complicată – poți obține rezultate foarte bune cu un echipament basic dar totul depinde ulterior de tine. Nu totul ține doar de partea tehnică – spre exemplu, în afară de carismă, muncă, răbdare mai sunt și alte lucruri practice cum ar fi decorul în care filmezi.

echipamente foto-video

Și, într-un final, nu contează cât de bine ai filmat și calitatea content-ului dacă nimeni nu a auzit de tine. Promovează-te bine!

Gândește-te că până la urmă și Matt Damon a reușit să ia legatura cu cei de pe Pământ iar condițiile lui erau puțin mai dificile decât ale tale.

Mult succes și asteptăm întrebări legate de echipamente din partea ta.


La F64, te așteptăm cu o mulțime de oferte la echipamentele de vlogging. 

Alți fotografi au mai citit și:

12 Comments

  • Pozele de pe http://www.purefood.ro sunt facute cu un telefon care “stie” HD. Deci se poate, pentru inceput sa folosesti si tehnica mai putin avansata.

  • Vreu si eu sa viu vlogar

  • As dori ultimele preturi de echipamente,
    Cit dureazaa tu faci un vlog dacă ești 8ncepator,oferiți asistenta tehnica ?

  • Intr-adevar tot ce ai scris mai sus este total adevarat si te felicit din suflet pentru acest articol extrem de reusit!
    Eu am inceput de curand un Vlog unde promovez doar video-uri educationale fiindca cred cu tarie in Vlog si in Educatia prin Vlog.
    Acesta este canalul meu de Youtube pentru Vlog, iar daca iti place vreun video educational, te astept sa te alaturi canalului si sa le promovezi pentru a transmite aceste mesaje mai departe. Multumesc si mult succes!
    https://www.youtube.com/channel/UCzpzkmnI4PvwBt_C1F2dL7w

  • Cum spunea mai sus Diana echipamentul e costisitor.Ati omis inca o posibilitate cu care puteti avea un start mai putin costisitor.In ziua de azi cu totii posedam un smartphone rezonabil din punct de vedere al calitatii camerei.Daca adaugam un miner gimbal pe 3 axe de la DJI ori unul mai ieftin de la Zhiyun si un trepied de masa avem minimul necesar pt. vlogging.Softul cu care vine gimbalul va permite chiar sa faceti follow la subiect.

  • ce trepied imi recomandati pentru Canon Legria HF R706 .?

  • Eu sunt vlogger ,am 4k abonati ,sunt din Galati si folosesc Canon 1200D , eu sunt foarte multumit de el , trebuie doar sa mi mai cumpar microfon , trepied am , recomand sa fii vlogger pentru ca este foarte frumos ! Succes !

  • Echipamentul se dovedeste a fi destul de costisitor pentru inceput de drum, dar eu zic ca se merita daca asta e ceea ce vrei sa faci, daca te axezi serios pe aceasta tema

  • Am cunoscut pe cineva care avea un studio de chat online. Avea dotate 4-5 calculatoare cu camere video hd si era multumit. Si mie mi s-a parut ieftin dar cand am vazut ce fain se vede…

  • Ai dreptate,cunosc pe cineva care filmeaza cu telefonul (HD) , insa ai nevoie si de lumini,trepied.

  • Ce mirrorless ati recomanda pentru vloggeri?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.