Cum obții imagini cu tehnica panning?

Panning-ul este o tehnică de fotografiere folosită pentru redarea mișcarii, în special în fotografiile de la evenimente sportive dar nu numai, și care presupune urmărirea subiectului pe tot parcursul traseului acestuia în cadrul câmpului vizual, declansând în rafală, cu timpi lungi de expunere, în funcţie de condiţiile de lumină.
În cazul în care lumina este foarte puternică închiderea diafragmei şi scăderea valorii sensitivităţii ISO vă poate mări timpul de expunere destul de mult, obţinând rezultatul dorit.
Realizarea fotografiilor cu ajutorul tehnicii de panning se bazează pe mişcări simple dar cu mare grijă ale mâinii, urmărind subiectul în întreg cadrul vizual.
Urmărirea subiectului presupune deplasarea aparatului odată cu acesta, astfel încât el să rămână în aceeași poziție în cadru, chiar dacă se deplasează.  Rezultatul unui instantaneu luat prin urmărirea mișcării este un subiect redat clar și un fundal mișcat. Dacă fundalul nu este foarte mișcat, senzația de viteză va fi redusă. Dacă el este mișcat puternic, fotografia va da senzația de viteză mare.
Pentru a obţine rezultate cât mai bune se recomandă un timp de expunere nici foarte lung, dar nici foarte scurt, care să fie în raport atât cu viteza cu care se desfăşoară acţiunea, cât şi cu sensibilitatea mâinii fotografului la mișcare.
Câteva mici sfaturi pentru intensificarea efectului şi rezultate mai bune ar fi:
#1 Folosește modul de focalizare continuu, pentru a menţine subiectul în zona de focus pe toată durata fotografierii
#2 Încearcă să obții timpi optimi de expunere, astfel încât fundalul să fie cât mai uniform
#3 Nu utiliza bliţul decât dacă este strict necesar, întrucât va rezulta o umbră albă în urma mişcării subiectului
#4 În cazul în care lumina îți permite, este indicat să deschizi diafragma pentru a obţine o separare mai intensă a subiectului de fundal
#5 Testează și variază timpii de expunere în funcţie de situaţie, pentru a obţine imagini cât mai originale şi diferite
Află mai multe din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.


[products ids=125013349]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.