Cele mai importante sfaturi în alegerea unor microfoane pentru podcast
- F64
- 9minutes read
Este 2020, iar numărul celor care au propriul lor podcast sparge record după record, începând cu SUA (trendsetteri în materie de absolut tot ce înseamnă “networking”) și terminând cu absolut orice regiune de pe Glob, în care există prea multe idei pentru a fi ținute doar pentru o singură persoană. Informația circulă astăzi mai repede ca niciodată, iar acest canal de comunicare absolut leagă rapid vectori de opinie cu propriile lor audiențe, în cel mai digital mod posibil. Însă la baza oricărui episod nou de podcast se află și un echipament audio specific, format din camere casti, mixere, cabluri și, evident, microfoane. Ultimele, dar nu cele din urmă – cam acesta este modul prin care putem analiza microfoanele pentru podcast, din punct de vedere al importanței lor în întregul setup. Dacă vrei să îți comanzi online microfoane pentru podcast, iată care sunt principalele criterii de care să ții cont:
Cum aleg microfonul pentru podcast?
Iată care sunt principalele caracteristici de care trebuie să ții cont, pentru a cumpăra online cel mai bun microfon pentru podcastul pe care vrei să îl lansezi:
1. Locația în care vei utiliza microfoanele de podcast
Vrei să îți cumperi primul tău microfon? Cel mai important criteriu, în această alegere de cumpărare, are legătură cu locația în care vei înregistra episoadele. Și mai exact, cu acustica acelui spațiu. Dacă ești un fan al podcasturilor, vei vedea că există și creatori de conținut ce au sisteme audio de slabă calitate, fapt ce influențează în mod negativ claritatea întregului material.
La baza acestor probleme se află o listă întreagă de zgomote ambientale, ce periclitează întregul fundal sonor, atunci când discutăm despre înregistrarea unui podcast într-o locație improvizată: sistemul de ventilație, zgomotele provenite de la neon, zgomotul stradal, zgomote produse de activitățile vecinilor, zgomote de animale, iar lista poate continua. Chiar dacă poți ignora aceste sunete, atunci când înregistrezi un nou episod de podcast, acestea vor fi sesizate ulterior pe înregistrare. Or cei care îți urmăresc podcastul chiar nu vor să audă pe fundal sunete de bormașină.
Află că o locație în care liniștea este la ea acasă nu este suficientă. Spunem asta pentru că urechea umană are capacitatea de a se adapta cu timpul, devenind din ce în ce mai sensibilă, chiar și în liniște deplină. De aceea, ai nevoie ca în spațiul în care vrei să înregistrezi podcastul să ai pereții tapetați, iar pardoseala acoperită cu o mochetă ce poate absorbi zgomotele produse de pași. De asemenea, îți recomandăm să găsești un spațiu în care nu există ferestre, iar dacă totuși există, să se poată închide foarte bine.
La fel ca lumina, zgomotele se reflectă – mai mult sau mai puțin – din anumite texturi. De aceea, iată încă un argument pentru care o pardoseală din gresie fără mochetă reprezintă un factor în plus ce poate altera zgomotele înregistrate în timpul podcastului. Aceste reflexii nu doar că alterează calitatea înregistrării, însă afectează și claritatea vocii înregistrate. Până când ajunge mocheta comandată pentru pardoseala din gresie a spațiului respectiv, poți trage cu microfonul mult mai aproape de tine. Vei sesiza instant o îmbunătățire a calității vocii, comparativ cu zgomotele de fundal.
2. Microfoane dinamice sau microfoane condenser?
Aflat într-o relație puternică de legătură cu locația pentru podcast, acest al doilea criteriu este construit în jurul principalei caracteristici descriptive pentru un microfon: sensibilitatea acestuia față de sunetele provenite din alte zone, față de axa lui centrală. Fără a intra foarte mult în detaliile tehnice ale acestora, este important să precizăm faptul că microfoanele condenser sunt mai sensibile.
De aceea, sunetul redat este unul extrem de clar și îmbogățit cu detalii, însă acest lucru poate fi și un dezavantaj. De obicei, microfoanele condenser captează și foarte mult zgomot ambiental. În tabăra cealaltă, microfoanele dinamice maschează natural zgomotele de fundal, cu dezavantajul ca sunetul emis de speaker nu este la fel de bogat în detalii.
3. Microfoane cu USB sau microfoane cu XLR?
Aici discutăm puțin despre conectica de care poate dispune un microfon pentru podcasturi. Ai la dispoziție două tipuri diferite de produse:
Microfoane pentru podcast cu USB: compatibile cu un laptop sau cu o tabletă, fapt ce le permite acestor device-uri specifice să joace rolul unui dispozitiv de tip “plug and play”. Nu vei avea nevoie de presetări, pentru ca un astfel de microfon sa își facă treaba. Este simplu de conectat, deci te poți apuca rapid de noul tău episod.
4. Cele mai bune accesorii pentru microfoane de podcast
Pentru o claritate mult mai bună a sunetelor înregistrate în timpul episoadelor tale, poți conecta microfoanele de podcast cu o serie de accesorii. Iată cele mai bune accesorii pentru un astfel de microfon, din punct de vedere al clarității sunetelor:
Pop-filtru: este un accesoriu prezent în doua forme: integrat (filtru acustic din spumă integrat în interiorul microfonului) sau acustic. Rolul acestui accesoriu pentru microfoane de podcast este de a reda vocea cu o claritate mult mai bună, eliminând pop-up-urile.
Shock-mount: acest accesoriu filtrează vibrațiile frecvențelor joase, rezultate în urma atingerilor accidentale de masă / utilizării tastaturii, în timp ce microfonul încă înregistrează. Este compatibil cu microfoanele sensibile, de tipul celor “condenser.”
Comutator al filtrului high-pass: este încă accesoriu pentru microfoane de podcast, ce joacă rol de filtru suplimentar împotriva zgomotelor produse în mod accidental.
Ți-am pregătit în acest articol recomandări pentru cele mai bune echipamente audio pentru podcast:
Cele mai bune echipamente audio pentru podcast în 2020
La F64, te așteptăm cu o mulțime de echipamente pentru podcast.