(c) Marian Sterea

2Creative Workshop Grecia 2021 – Jurnal de bord

2Creative Workshop, inițiativa lui Marian Sterea și Marius Tudor, a încheiat în prima jumătate a lui noiembrie 2021 a treia expediție în Grecia. Îi spunem expediție pentru că este mai mult decât un workshop de fotografie, este o îmbinare între călătorie, sailing, fotografie, prietenie și networking. De altfel, motto-ul lor este “înainte de fotografie este despre prietenie”!

Ideea expediției

Marian și Marius și-au dorit să iasă din zona de confort și din atmosfera workshopurilor clasice, organizate în săli de conferințe sau în studiouri și în fața unui proiector. Și-au dorit să pună mai mult accent pe practică și pe discuții libere între toți participanții, dar și să aducă aproape oameni și antreprenori din alte domenii, care pot contribui și aduce valoare acestei experiențe cu idei de viață și de business.

S-au gândit că cel mai bine ar fi ca toți cei care participă la o astfel de experiență să petreacă tot timpul împreună, să se cunoască mai bine, să se apropie, să-și împărtășească poveștile, să pună întrebări de orice fel, să se simtă într-un mediu sigur și să se deschidă sincer în fața oricărui subiect. Au gândit acest workshop ca un “spațiu” în care toată lumea învață de la toată lumea. Dacă ar fi să tragă linie după aceste trei ediții, sunt de parere că au reușit să pună umărul la multe relații de prietenie și să fie liantul mai multor colaborări de business care s-au legat datorită acestor expediții.

Acțiunea se desfășoară la bordul a două bărci care străbat mările Greciei și se opresc pe câteva insule pitorești. Traseul depinde foarte mult de vreme și de vânt, iar la această a treia expediție au reușit să se oprească în cele mai multe locuri de până acum: Aegina, Poros, Ermioni, Hydra și Perdika. Pe lângă traseu, care a avut trei, respectiv două stopuri noi față de edițiile precedente, participanții s-au putut bucura de confortul a două catamarane. La precedentele ediții s-a navigat cu veliere.

Fiecare oprire înseamnă o zi de workshop. Participanții au timp să faca prospecție, să exploreze insulele și să fotografieze atât pe cont propriu, cât și ghidați de Marian și Marius. De fiecare dată, în echipaj, au avut un cuplu pe bune (unii chiar proaspat căsătoriți) care și-a schimbat tinutele la fiecare shooting. Apoi se trece la post-procesare și discuție pe imagini. 

Costul expediției

O astfel de experiență costă 1295 euro și include aproape toate cheltuielile: catamaranele, asigurările, garantiile și cleaningul catamaranelor, onorariile skipperilor, costurile marinelor (aprovizionarea cu apă și energie electrică pe perioada șederii în port), costul workshopului, un buget pentru provizii de 500 de euro pentru fiecare barcă și un buget pentru motorină de 200 de euro pentru fiecare barcă. Dacă bugetele se consumă, costurile se impart în mod egal la numărul de membri ai echipajului.

Ce nu include: transportul până la Atena, care se poate face cu avionul sau cu mașina. În perioada expediției, un bilet de avion poate costa între 70 și 120 euro.

Nu include mesele în afara bărcilor, la taverne, sau alte costuri logistice (spre exemplu, water-taxi pentru a ajunge într-un loc anume pentru o ședință foto, noaptea de cazare de dinainte de startul expediției – ideal e ca toată lumea să ajungă cu o zi inainte de plecarea pe mare). Din experiența participanților, o estimare corectă pentru “banii de buzunar” e undeva la 250-300 de euro (poate fi mai mult sau mai puțin în funcție de cât de cheltuitor e fiecare).

Jurnal de bord - Prima zi - Atena

Prima zi a fost, de fapt, plecarea din Bucuresti spre Atena. Mare parte dintre participanți a sosit în Grecia cu avionul, iar prima seara a petrecut-o în Atena într-un apartament elegant, cu o terasă mare și cu vedere la Acropole. Unii dintre ei se cunosteau deja de la precedentele workshopuri, alții au făcut cunoștință și s-au împrietenit aici. Așadar, socializare până seara târziu la o bere sau un pahar cu vin.

(c) Denis Kappel

A doua zi - Aegina

Dupa cafeaua de dimineață și micul-dejun, Nikoss, ghid și sofer, a făcut transferul în marina Alimos, acolo unde căpitanii Vlad și Marius se ocupau deja de recepția catamaranelor. Un proces de câteva ore, care presupune semnarea mai multor hârtii, verificarea bărcilor și a tuturor echipamentelor acestora, dar și expunerea și explicarea tuturor regulilor de conduită pe mare pentru membrii echipajelor. O altă parte frumoasă a 2Creative Workshop Grecia e că cine vrea să învețe câte ceva despre sailing, o poate face. Căpitanii sunt mereu deschiși să răspundă la întrebări și chiar să arate practic cum se face o ancorare și cum se leagă corect o barcă la cheu.

Dupa ce toată lumea s-a instalat în cabine, a urmat aprovizionarea celor două catamarane cu toate cele de trebuință pentru șapte zile pe mare. 

Plecarea din marina Alimos a fost o certitudine abia la ora 4 PM, cu destinația Aegina. A fost un traseu de aproape trei ore, cu un apus superb prins chiar pe mare, dar și cu bucuria unei ore și jumătate de navigație pe timp de noapte. Seara s-a încheiat cu o masă la tavernă și cu vizitarea orașului.

2Creative Workshop Grecia
(c) Denis Kappel

A treia zi - Aegina

A însemnat și “încălzirea”. După micul-dejun pe bărci, s-a trecut la acțiune.

În fiecare an, pe 9 noiembrie, insula Aegina îmbracă haine de sărbătoare. Lume multe, taverne pline, abia dacă e loc să te așezi să mănânci ceva. Căpitanul Vlad a povestit un pic despre Aegina, despre mănăstirea Sfânta Treime, dar și că insula mai este cunoscută pentru cel mai bun fistic. Și așa e! Cum pui piciorul în marină, primii oameni de care dai sunt comercianții de fistic. 

Sfântul Nectarie sau Vindecătorul sau Cel care tămăduiește a trăit la Mănăstirea Sfânta Treime din insula Aegina până la sfârșitul vieții sale și se spune despre el că e renumit pentru minunile făcute în timpul vieții. Mormântul său din Aegina a devenit loc de pelerinaj pentru mulți creștini care vin acolo să se roage fie pentru ei, fie pentru cei apropiați loviți de boală.

Pe la 11 s-a strâns gașca și cu două mașini închiriate s-a urcat către mănăstire. S-a zăbovit vreme de o oră pentru fotografii, după care s-a plecat la Templul Afea, care e la șapte minute de mers cu mașina de mănăstire. O parte dintre participanti, rămasă în marină, a luat pulsul micului oraș.

La intoarcere, vreme de o ora si jumătate, s-a realizat prima ședință foto cu Andreea si Andrei. Marian și Marius au făcut un demo, după care fiecare participant a avut un timp scurt și limitat pentru a lucra cu modelele.

S-a folosit si testat echipament de la partenerii expeditiei, F64, SigmaPanasonic si Sony.

Căpitanul Vlad, care a fost prezent la ședința foto și chiar a ajutat cu bliturile, a sunat adunarea la bărci la ora 14.30. Se anunțase vreme rea pe mare, iar plecarea spre Poros, următoarea destinație, trebuia reprogramată un pic mai devreme. Zis și făcut, la ora 15 bărcile erau dezlegate de la cheu și gata de navigare.

Dupa două ore și jumătate, catamaranele 2Creative erau ancorate și la adăpost în marina din Poros. Seara a fost dedicată prospecției locului și pregătirii echipamentului pentru a doua zi, unei mese copioase cu preparate din pește, fructe de mare și miel la una dintre singurele taverne care mai era deschisă pe insulă și s-a încheiat în miez de noapte, pe bărci, cu post-procesarea imaginilor din Aegina, cu discutii despre orice și voie bună.

A patra zi - Poros

Poros e una dintre insulele care oferă un peisaj fabulos și e încărcată de istorie. Primul obiectiv care îți sare în ochi, venind pe mare, e Turnul cu ceas, care veghează de la înălțime micul oraș și marina. Catamaranele 2Creative au fost așezate strategic, așa încât fiecare dimineață a fost binecuvantată cu o priveliște minunată către acest simbol al Porosului. Turnul a fost ridicat în 1927, dar arhitectura neo-renascentistă te poate trimite ușor înapoi în timp, dându-ți senzația că e o construcție mai veche de secolul al XX-lea.

Accesul la turn se face pe străduțe înguste, mărginite de case în stil grecesc mediteranean și umbrite de arbori de smochini și lămâi. Deși drumul până acolo pare complicat, datorită sutelor de trepte care trebuie urcate, răsplata de a ajunge pe stânca Turnului cu ceas e pe masură. În fața ochilor se deschide toată strâmtoarea și creasta Aderes spre Peleponez, iar apusul văzut de acolo e spectaculos. Chiar și când pătura de nori se așează deasupra strâmtorii, lumina e nemaipomenită pentru fotografii.

Așadar, a patra zi a workshopului s-a petrecut la Turnul cu ceas și pe străzile și treptele care duc către el. Participanții au fost ghidați să caute zone cu contrast puternic și locurile în care lumina se joacă cu arhitectura locului, dar s-a pus accent și pe relationarea și conexiunea cu modelele. Ziua de workshop s-a încheiat la Turn, acolo unde toți cei prezenti au fost răsplătiți cu un apus superb.

Poros catamarane 2Creative Workshop
(c) Marius Tudor

A cincea zi - Poros

Cum situația pe mare nu s-a îmbunătățit, vântul puternic și valurile au mai ținut cele două catamarane încă o zi și o noapte în Poros, iar planul pentru a cincea zi s-a schimbat. Workshopul a poposit pe cea mai mică insula din această expediție, cu o suprafață cât jumătatea unui teren de fotbal. Acolo s-a fotografiat vreme de trei ore, iar participanții au putut lucra din nou cu modelele. Au fost exersate ședintele foto sub presiunea timpului, iar fiecare fotograf a trebuit să prezinte cinci cadre de cuplu și câte trei imagini de portret individual.

La întoarcerea în marină, cei mai pricepuți în ale bucătăriei s-au întrecut în a găti pe barca, iar după cina împreună s-a continuat cu discuții pe imagini.

A șasea zi - Ermioni

În a șasea zi, cum valurile s-au domolit și vântul s-a mai potolit, căpitanii au dezlegat bărcile de la mal la prima oră, cu destinația Ermioni, un mic sat port, dar foarte frumos, situat în peninsula Argoid, locuit de puțin peste 3000 de oameni. Ermioni e, mai degrabă, un loc pentru cei care caută liniște, plaje cu nisip fin și ape albastre. Nu sunt multe obiective de vizitat, însă peisajele sunt deosebite. De aici se poate ajunge rapid în Hydra, Napflion sau Porto Heli.

Atunci când Marian și Marius au făcut traseul inițial, drumul lor nu trecea pe aici, însă pentru că noaptea ce urma n-ar fi fost foarte sigură în marina din Hydra, s-a decis că ar fi mai ințelept să facă o oprire aici. N-au regretat, pentru că au descoperit o destinație nouă, interesantă și foarte potrivită pentru scopul workshopului. Aici n-au oprit la precedentele doua ediții, iar pentru cei care au participat pentru a doua sau a treia oara, a venit ca un bonus.

Cum s-a plecat pe mare foarte devreme, majoritatea membrilor celor două echipaje a dormit cât timp s-a navigat. Trezirea s-a dat imediat după acostarea în Ermioni, iar după micul dejun a început explorarea și prospecția locului, pentru că ziua a șasea a însemnat startul ședintelor foto dedicate fiecarui participant. Marian și Marius au împărțit participanții în echipe de câte doi, iar fiecare echipă a avut la dispoziție 75 de minute pentru shooting și s-a pus accentul pe team work. Fiecare echipă a avut dedicat un moment specific al zilei pentru start, a avut posibilitatea să-și aleaga locurile în care va fotografia, cu condiția să-și împartă timpul în mod egal. Celelalte echipe au putut asista și fotografia pe lângă, dar fără să influențeze sau să încurce echipa care deținea controlul. 

Ziua s-a încheiat cu o cină pe barcă.

A șaptea zi - Hydra

entrance to hydra
(c) Marius Tudor

Marian și Marius spun că insula Hydra are un farmec aparte și că este poate cel mai frumos sat-port din Grecia. De Hydra se leagă cele mai intense amintiri ale lor de la workshopurile pe care le organizează împreună din 2017 și au decis să vină aici pentru a treia oară, pentru că simt că e ceva ce îi aduce de fiecare dată pe această bucată de pământ care pare ruptă din rai. Ei cred ca nu e întâmplător faptul că mulți artiști au poposit aici și că și-au făcut o obișnuință din a reveni regulat. E ca un magnet, e ceva ce nu poate fi explicat în cuvinte, se simte doar.

În Hydra nu sunt alte mașini în afară de mașina care strânge gunoiul, ambulanța și cea de pompieri. Există un decret care interzice circulatia vehiculelor cu roți, inclusiv a bicicletelor. Totul se transportă pe jos, cu măgarul sau cu calul. Și presupune ceva efort să urci străzile înclinate sau miile de trepte care conectează casele, magazinele și tavernele.

În Hydra nu sunt hoteluri luxoase și nici clădiri extravagante, impunătoare și moderne. Sunt doar casele obișnuite ale localnicilor. Ies cumva în evidență doar casele vechilor armatori greci, dar nu ca să strice armonia locului, ci ca să o completeze.

Nu există plaje cu nisip, dar e cea mai limpede apă în care poți înota. 

Leonard Cohen, care a trăit o bună parte a vieții în Hydra, spunea că aici “nu există nimic care să îți jignească privirea”. Și asa e. Din perspectiva unui fotograf, oriunde ai întoarce camera, găsești o poveste de spus, un peisaj minunat, un apus care nu se mai vede niciunde. Insula asta e o poezie, iar Cohen a scris cele mai frumoase versuri ale lui in casa de vacanță din Hydra.

Workshopul 2Creative a continuat aici vreme de două zile, iar participanții, împărtiți în echipe, și-au continuat munca. Au umblat pe fiecare străduță, au urcat multe trepte și au căutat cea mai bună lumină și cel mai interesant background.

În prima zi în Hydra, Marian și Andreea au oferit un show turistilor și localnicilor. Andreea a avut o ținută “dark bride”, iar ședința foto a început în fața Mănăstirii Adormirii Maicii Domnului, s-a continuat pe străzile pitorești ale insulei, apoi în casa unei localnice încântate de spectacolul oferit și s-a terminat la apus. Turiștii s-au oprit mirati și entuziasmați, unii au întrebat în ce revistă vor vedea fotografiile, iar alții și-au scos telefoanele și au cerut selfie-uri.

Seara s-a încheiat la bărci, la un pahar cu vin și cu muzică buna, după o cină gustoasă la tavernă.

A opta zi - Hydra - Perdika

Workshopul s-a încheiat în Hydra cu o nouă ședință foto, iar toți participanții au putut urmări procesiunile dedicate Zilei insulei, celebrarea Sfantului Constantin, ocrotitorul Hydrei.

Expediția nu s-a încheiat aici, a urmat drumul înapoi către marina Alimos din Atena, cu un stop de o noapte în Perdika, pentru a servi la cină o specialitate a locului numită “drunken saganaki”, un mix de fructe de mare cu brânză preparate la cuptor.

La plecarea din marina din Hydra, toata lumea s-a bucurat de un eveniment neașteptat, câteva familii de delfini au însoțit cele două catamarane vreme de jumătate de oră.

Cina 2Creative Workshop in Perdika

Ce urmează?

2Creative Workshop Grecia nu se opreste aici, urmeaza a patra editie intre 29 aprilie si 7 mai, pe un traseu special Kea – Syros – Mykonos

Cele mai frumoase clipuri video din Grecia sunt opera lui Iulian Monea. De logistică s-au ocupat, impecabil ca și până acum, Ovidiu Drugan, Vlad Bălan, Marius Marcu și SetSail Nautic School. Fără Andreea și Andrei, care au rezistat celor peste 10 ședințe foto, expediția n-ar fi arătat așa bine.

 

Ce spun participanții?

Iubesc fotografia, marea, pisicile și oamenii. Mi am dorit mult să fiu alături de Marius Tudor și Marian Sterea, oameni pe care-i admir, pentru a-mi îmbogăți cunoștințele despre arta fotografică. Cele zece zile, alături de ei și de ceilalți participanți la workshop-ul dedicat fotografiei de nuntă au fost unele dintre cele mai frumose și dinamice experiente din viața mea, pe care am să le port mereu în suflet. Mă bucur nespus de mult că am fost părtașă la tot ceea ce s-a trait, simțit, realizat în acest workshop și drept urmare, aștept cu nerăbdare să-i urmez, din nou, pe cei de la 2creativeworshop pentru că am nevoie de frumos, numai de frumos! Vă îmbrățișez,cu drag, pe toți!
Daniela Lazar
Daniela Lazăr, Romania
Fotograf
Wow, mi-a plăcut cu adevărat fiecare minut al acestui workshop... o experiență grozavă care a venit cu noi prietenii și o mulțime de lucruri noi de învățat. În general, a fost uimitor! 🙂 Abia aștept anul viitor!
Denis Kappel
Denis Kappel, Israel
Fotograf

Echipament folosit în timpul workshop-ului

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Cum a fost la 2CREATIVE WORKSHOP Grecia 2019? Înainte de fotografie este despre prietenie
De ce să fii fan Sony, cu Marian Sterea
Review Panasonic Lumix S5 cu Marius Tudor

Tu la ce astfel de eveniment ai fi interesat să participi în viitor? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.