Ce poți face cu o imprimantă 3D și cum o alegi pe cea mai bună

Printarea tridimensională reprezintă o tehnologie creată în anii  ‘80 și care a ajuns în prezent să fie folosită într-o gamă largă de activități, de la medicină și robotică până la design și creație artistică. Dacă te întrebi ce poți face cu o imprimantă 3D, îți prezentăm în continuare principalele caracteristici și domenii de utilizare.

Ce este și cum funcționează o imprimantă 3D

O imprimantă 3D reprezintă un dispozitiv ce realizează obiecte tridimensionale prin procedee constructive ce poartă numele de fabricație aditivă, pentru că se efectuează prin depunerea materialelor în straturi succesive, după un model digital prestabilit.

De obicei o imprimantă 3D este conectată la calculator prin USB sau Wi-Fi. Pentru toată gama de produse realizate cu imprimanta 3D sunt executate 3 etape de fabricare:  

  • Scanare (crearea unei reprezentări digitale pe baza căreia vor fi reproduse formele obiectului); 
  • Proiectare (producerea de la A la Z a unui obiect tridimensional ce urmează să fie printat);
  • Imprimare (executarea efectivă a obiectului scanat și proiectat).

În ce domenii se folosesc imprimante 3D

Există o largă varietate de domenii unde pot fi utilizate aceste dispozitive, așa că o afacere cu imprimante 3D reprezintă o opțiune bună pentru o decizie investițională inspirată, cu șanse de profituri frumoase. Cele mai populare activități care necesită proiecte la imprimanta 3D sunt:  

Sculptură, design, arhitectură

Se pot face prototipuri utile pentru realizarea lucrărilor de artă, într-o manieră mai rapidă și la prețuri mai accesibile decât prin folosirea unor mulaje și modele din materiale tradiționale. În plus, este posibilă realizarea unor retușuri și detalii suplimentare, care să fie adăugate printr-o nouă printare.

Cu ajutorul tehnicilor de editare foto și video poți obține imagini pe care să le utilizezi ca modele pentru imprimarea 3D și să realizezi instalații și proiecte creative care combină tehnologiile moderne cu pictură, grafică, sculptură și artele spectacolului.

Machetele de arhitectură, elementele de scenografie, costume, obiecte de design interior sunt și ele realizate cu succes la imprimante 3D, indiferent de mărimea lor și de complexitatea detaliilor.

Tehnica medicală

Un domeniu ce necesită folosirea unor imprimante 3D profesionale este acela de tehnică medicală, care cuprinde și tehnică dentară. Este nevoie de o printare 3D de mare precizie, iar matrițele și modelele realizate astfel trebuie să redea cu acuratețe detaliile originale. 

Se folosesc materiale speciale și tehnologii pe bază de rășini și materiale lichide, astfel încât printarea să se realizeze rapid și să se obțină obiecte de  înaltă calitate: mulaje, aparate prostetice, reconstituirea unor oase ș.a. 

Restaurante, cofetării, cafenele

Ești pasionat de fotografie și folosești cele mai bune camere foto pentru călătorii: acum poți să dai o viață nouă imaginilor realizate în vacanțe și să le printezi 3D pentru decorațiunile de Crăciun sau ca să faci o surpriză celor dragi.

Dacă ai o afacere în domeniul Horeca, poți folosi aplicații pentru imprimanta 3D, ca să printezi logo-uri, emoticoane, chipuri de oameni, forme haioase de personaje și orice își doresc clienții tăi, astfel încât spuma de cappuccino, glazura unui tort aniversar sau conturul unor cupcakes să fie memorabile.

Producția industrială și tehnologică

Ce poți face cu o imprimantă 3D în domeniul industrial? Aproape orice: de la piese de schimb și dispozitive pentru reparații, până la prototipuri și proiecte inovative. Beneficiezi de costuri mai reduse și de rezultate mai rapide decât în varianta clasică  la mașini cu comandă numerică (CNC-uri). Inginerie, automotive, construcții, industria bijuteriilor – toate aceste domenii utilizează printare 3D pentru diferite componente și machete.

Dacă pentru imprimante foto și consumabile utilizezi hârtie foto și polaroid, cartușe ribbon, toner și cerneală, pentru imprimanta 3D ai la dispoziție o gamă largă de materiale: rășină fotopolimerizantă, materiale termoplastice, metal, materiale cu proprietăți speciale (flexibile, fosforescente, mixuri de particule de lemn, nisip sau praf de piatră).

Care sunt cele mai importante tehnologii de imprimare 3D

Pentru printare 3D ai nevoie de un scanner 3D care face o copie digitală a obiectului pe care urmează să-l realizezi. După ce obții acest model, el este importat într-un program de transpunere în format printabil. Poți să vizualizezi obiectul și să modifici setările de culoare așa cum dorești, similar cu ajustările pe care le faci la imprimantele obișnuite. 

Cele mai importante tehnologii pentru printare la imprimante 3D sunt următoarele:

FDM (Fused Deposit Modelling) - modelare prin extrudare termoplastică

Această tehnologie este cel mai des utilizată, pentru că este simplă și accesibilă ca preț. Este considerată o metodă de prototipare rapidă, utilizată cu succes și în modelare sau aplicații industriale. Se bazează pe extrudarea termoplastică, adică trecerea unui filament din material plastic printr-un extrudor și încălzirea lui până la punctul de topire, ca să fie aplicat uniform, în straturi succesive, pentru printarea 3D conform modelului digital.

SLA (Stereolithography) - stereolitografie

Stereolitografia (denumită și foto solidificare sau fabricare optică) este folosită mai ales în producția industrială, pentru modele, piese de schimb, matrițe. Această tehnologie se bazează pe utilizarea unui fascicul laser cu lumină ultravioletă, care solidifică în straturi (layere) rășinile fotopolimerice lichide din cuva de construcție a imprimantei și se obține astfel modelul 3D, conform programului software al dispozitivului.

SLS (Selective Laser Sintering) - sintetizare laser selectivă

Această tehnologie utilizează un fascicul laser de mare putere pentru topirea sau sintetizarea unor pulberi în mai multe straturi succesive și astfel se obține modelul 3D al obiectului respectiv. Are loc fuziunea particulelor de material plastic, metal sau materiale ceramice și modelarea pe suprafețe, strat cu strat. 

3DP / 3D inkjet printing – Printare inkjet tridimensională

Această tehnologie a fost printre primele utilizate în România și este în continuare folosită cu succes în arhitectură, design și domenii artistice. Printarea tridimensională 3DP se bazează pe printarea injket pentru solidificarea unei pulberi în camera de construcție a imprimantei, prin lipirea particulelor cu ajutorul unui material care are rol de liant și în plus poate adăuga culori diverse, care se regăsesc în obiectul final.

Piesele astfel obținute sunt puse într-o cuvă specială unde sunt îndepărtate prin suflare pulberile rămase în cavitățile obiectelor printate și sunt adăugate materiale pentru etanșeizare și întărire. 

Cum alegi cea mai bună imprimantă 3D pentru tine

Atunci când alegi un astfel de dispozitiv, având în vedere ce poți face cu o imprimantă 3D, este bine să optezi pentru modelul potrivit, în funcție de preț, suprafață de imprimare și calitatea de care ai nevoie pentru proiectul tău.

Alege imprimante 3D care să fie ușor de folosit pentru printarea unor obiecte de diferite dimensiuni, fără să necesite setări suplimentare complicate și fără să trebuiască să o asamblezi înainte de prima utilizare. 

Dacă nu ai de realizat obiecte deosebite, optează pentru modele care utilizează materiale accesibile, pe care să le poți cumpăra la prețuri rezonabile. Atunci când folosești imprimante 3D în scop profesional, alege modele care să poată printa mai multe piese simultan, și să aibă o precizie superioară, ca să reproducă în detaliu modelul digital.

Avantajele utilizării unei imprimante 3D

Printarea 3D asigură o producție mai rapidă la prețuri accesibile, fără să fie necesare cunoștințe tehnice sau de programare. Practic, oricine poate realiza operațiunile de imprimare 3D, chiar dacă nu are specializare în inginerie, IT sau arhitectură.

Sunt disponibile imprimante 3D pentru toate tipurile de printuri și aplicații software specializate pentru proiectare 3D, unele chiar open-source, deci nu este nevoie de licență pentru a fi utilizate.

Wanhao Duplicator 4S – imprimanta 3D, Gembird FF-3DP-2ND-01 Imprimantă 3D FlashForge Dreamer sau Robofun Imprimantă 3D 20-20-20 Complet Asamblată sunt doar câteva dintre modelele versatile, potrivite pentru printarea unor produse de calitate înaltă, cu posibilități variate de proiectare și testare, pentru obținerea rezultatelor dorite, indiferent de numărul și dimensiunile obiectelor printate. 

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Ce specificații au în comun cele mai bune imprimante foto
Cum alegi imprimanta potrivită pentru acasă
Epson L8180 – Imprimanta pentru pasionații de domeniile creative

Tu ce imprimantă deții? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Buna ziua ,
    Spre ce imprimanta 3d ma indrumati? Vreau sa realizez componente auto in fubra de carbon inclusiv Volane auto.
    Va multumesc pentru indrumare.
    Cute stima Sorinel Ticu

    • Bună ziua! O recomandare ar fi brandul BCN3D, în curând produsul va apărea pe site-ul nostru f64.ro. Pentru o identificare a unui model sau recomandarea unui produs specific, vom avea nevoie de o nouă solicitare. Mulțumim pentru interesul acordat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.