Ce poți face cu o imprimantă 3D și cum o alegi pe cea mai bună

Printarea tridimensională reprezintă o tehnologie creată în anii  ‘80 și care a ajuns în prezent să fie folosită într-o gamă largă de activități, de la medicină și robotică până la design și creație artistică. Dacă te întrebi ce poți face cu o imprimantă 3D, îți prezentăm în continuare principalele caracteristici și domenii de utilizare.

Ce este și cum funcționează o imprimantă 3D

O imprimantă 3D reprezintă un dispozitiv ce realizează obiecte tridimensionale prin procedee constructive ce poartă numele de fabricație aditivă, pentru că se efectuează prin depunerea materialelor în straturi succesive, după un model digital prestabilit.

De obicei o imprimantă 3D este conectată la calculator prin USB sau Wi-Fi. Pentru toată gama de produse realizate cu imprimanta 3D sunt executate 3 etape de fabricare:  

  • Scanare (crearea unei reprezentări digitale pe baza căreia vor fi reproduse formele obiectului); 
  • Proiectare (producerea de la A la Z a unui obiect tridimensional ce urmează să fie printat);
  • Imprimare (executarea efectivă a obiectului scanat și proiectat).

În ce domenii se folosesc imprimante 3D

Există o largă varietate de domenii unde pot fi utilizate aceste dispozitive, așa că o afacere cu imprimante 3D reprezintă o opțiune bună pentru o decizie investițională inspirată, cu șanse de profituri frumoase. Cele mai populare activități care necesită proiecte la imprimanta 3D sunt:  

Sculptură, design, arhitectură

Se pot face prototipuri utile pentru realizarea lucrărilor de artă, într-o manieră mai rapidă și la prețuri mai accesibile decât prin folosirea unor mulaje și modele din materiale tradiționale. În plus, este posibilă realizarea unor retușuri și detalii suplimentare, care să fie adăugate printr-o nouă printare.

Cu ajutorul tehnicilor de editare foto și video poți obține imagini pe care să le utilizezi ca modele pentru imprimarea 3D și să realizezi instalații și proiecte creative care combină tehnologiile moderne cu pictură, grafică, sculptură și artele spectacolului.

Machetele de arhitectură, elementele de scenografie, costume, obiecte de design interior sunt și ele realizate cu succes la imprimante 3D, indiferent de mărimea lor și de complexitatea detaliilor.

Tehnica medicală

Un domeniu ce necesită folosirea unor imprimante 3D profesionale este acela de tehnică medicală, care cuprinde și tehnică dentară. Este nevoie de o printare 3D de mare precizie, iar matrițele și modelele realizate astfel trebuie să redea cu acuratețe detaliile originale. 

Se folosesc materiale speciale și tehnologii pe bază de rășini și materiale lichide, astfel încât printarea să se realizeze rapid și să se obțină obiecte de  înaltă calitate: mulaje, aparate prostetice, reconstituirea unor oase ș.a. 

Restaurante, cofetării, cafenele

Ești pasionat de fotografie și folosești cele mai bune camere foto pentru călătorii: acum poți să dai o viață nouă imaginilor realizate în vacanțe și să le printezi 3D pentru decorațiunile de Crăciun sau ca să faci o surpriză celor dragi.

Dacă ai o afacere în domeniul Horeca, poți folosi aplicații pentru imprimanta 3D, ca să printezi logo-uri, emoticoane, chipuri de oameni, forme haioase de personaje și orice își doresc clienții tăi, astfel încât spuma de cappuccino, glazura unui tort aniversar sau conturul unor cupcakes să fie memorabile.

Producția industrială și tehnologică

Ce poți face cu o imprimantă 3D în domeniul industrial? Aproape orice: de la piese de schimb și dispozitive pentru reparații, până la prototipuri și proiecte inovative. Beneficiezi de costuri mai reduse și de rezultate mai rapide decât în varianta clasică  la mașini cu comandă numerică (CNC-uri). Inginerie, automotive, construcții, industria bijuteriilor – toate aceste domenii utilizează printare 3D pentru diferite componente și machete.

Dacă pentru imprimante foto și consumabile utilizezi hârtie foto și polaroid, cartușe ribbon, toner și cerneală, pentru imprimanta 3D ai la dispoziție o gamă largă de materiale: rășină fotopolimerizantă, materiale termoplastice, metal, materiale cu proprietăți speciale (flexibile, fosforescente, mixuri de particule de lemn, nisip sau praf de piatră).

Care sunt cele mai importante tehnologii de imprimare 3D

Pentru printare 3D ai nevoie de un scanner 3D care face o copie digitală a obiectului pe care urmează să-l realizezi. După ce obții acest model, el este importat într-un program de transpunere în format printabil. Poți să vizualizezi obiectul și să modifici setările de culoare așa cum dorești, similar cu ajustările pe care le faci la imprimantele obișnuite. 

Cele mai importante tehnologii pentru printare la imprimante 3D sunt următoarele:

FDM (Fused Deposit Modelling) - modelare prin extrudare termoplastică

Această tehnologie este cel mai des utilizată, pentru că este simplă și accesibilă ca preț. Este considerată o metodă de prototipare rapidă, utilizată cu succes și în modelare sau aplicații industriale. Se bazează pe extrudarea termoplastică, adică trecerea unui filament din material plastic printr-un extrudor și încălzirea lui până la punctul de topire, ca să fie aplicat uniform, în straturi succesive, pentru printarea 3D conform modelului digital.

SLA (Stereolithography) - stereolitografie

Stereolitografia (denumită și foto solidificare sau fabricare optică) este folosită mai ales în producția industrială, pentru modele, piese de schimb, matrițe. Această tehnologie se bazează pe utilizarea unui fascicul laser cu lumină ultravioletă, care solidifică în straturi (layere) rășinile fotopolimerice lichide din cuva de construcție a imprimantei și se obține astfel modelul 3D, conform programului software al dispozitivului.