Review Tamron 70-180mm, cu Adrian Crapciu

Tamron a lansat modelul 70-180mm f/2.8, un teleobiectiv pentru camerele Sony mirrorless, în 2020. Este căutat și la momentul actual, având un design compact și ușor, cu un diametru de 67mm, la fel ca în cazul modelelor Tamron 17-28mm f/2.8 și 28-75mm f/2.8. Construcția optică include mai multe elemente care contribuie la performanțele superioare ale imaginii. Obiectivul folosește mecanismul de focalizare motorie liniar VXD de la Tamron, care produce un autofocus mai silențios și mai rapid ca niciodată.

Specificații cheie

Tamron 70-180mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 VXD III Montura Sony E

 

 

 

 

  • Format Obiectiv: Full Frame
  • Tip Focalizare: Autofocus
  • 6 Elemente de dispersie redusă
  • 3 Elemente asferice
  • Construcție: 19 elemente în 14 grupuri
  • Focalizare la doar 0,85 m
  • Construcție rezistentă la umiditate, acoperire cu fluor și comutator de blocare zoom
  • Dimensiunea compactă maximizează avantajele de mobilitate ale aparatelor mirrorless

Adrian Crapciu, fotograf sportiv și de aventură, a testat obiectivul Tamron 70-180mm în cursa de bicicletă de anduranță de 8 zile în Polonia, iar în cele ce urmează, îți prezentăm care este a fost experiența sa.

Race Through Poland – o cursă de bicicletă de anduranță de 8 zile în Polonia cu Tamron 70-180mm

Salut! Adrian Crapciu aici, fotograf sportiv și de aventură. Două genuri de fotografie care mi-au marcat alegerile în ceea ce privește echipamnetul foto. Cel sportiv cere un echipament performant cu o viteză de focus mare și multe cadre pe secundă. Aventura cere un echipament cât mai ușor, mic și cât mai versatil. Până nu demult am considerat că singurele body-uri care îndeplinesc cerințele celor două genuri sunt cele de la Sony din seria Zlpha 6000. Da știu, crop, dar ce alt body e așa de mic, are focusul atât de precis și trage în rafală la 11 cadre pe secundă?

Între timp se pare că cei de la Sony mi-au citit gândurile și s-au gândit să facă un full frame de dimensiuni mici – Sony A7 C. A fost dragoste de la prima atingere. Da știu, e un A7 III cu un vizor mic – pentru mulți un mare NU. Pentru mine în schimb, exact ce-mi trebuie. Cuplat cu un obiectiv de 28mm îmi încape în buzunarul oricărui hanorac. După o investiție într-un body atât de performant după cum era normal a venit nevoia și de o lentilă tele. Cea mai mică, ușoară, luminoasă și ieftina de pe piață? Tamron 70-180 mm. Cel mai bun eveniment pentru test? Race Through Poland – o cursă de bicicletă de anduranță de 8 zile în Polonia.

Focus

Având în vedere natura evenimentului, cursa se desfășoară non stop, în orice fel de condiții, prefer să am echipamentul cât mai ușor și cât mai simplu. Ce detest cel mai mult e să-mi pun întrebarea oare ce lentilă să folosesc acum? Personal nu-mi place când am opțiuni, mi se pare că mă distrage de la actul de creație. Decizia a fost să iau doar 2 lentile cu mine – un Sony 28mm F2 și un Tamron 70-180 mm F2.8. Pentru a mă forța să folosesc la maxim tele-ul.

Viteza de focalizare este rapidă, sistemul de autofocus reușește să facă focus tracking pe subiect și la rafală. Ok, au fost câteva momente când a pierdut focusul, dar sunt situații mai complicate în care aveam reflexii totale deasupra asfaltului încins -miraj fata morgana. Sharp și la F2.8. Nu întru în mai multe detalii, sunt site-uri specializate care fac măsurători pentru asta.

Bokeh

Bokeh-ul? Este ceva subiectiv, fiecare cu gusturile lui. Am citit tot felul de păreri pe net, dar acum că am folosit personal obiectivul pot să zic că nu am găsit momente în care să mă deranjeze vizual. Protecție  la intemperii? Da, normal. Am avut doar o zi cu ploaie în cadrul concursului, lentila a supraviețuit. Faptul că Tamron oferă 6 ani garanție îți oferă încredere și liniște să-l scoți din ghiozdan chiar dacă plouă. Cei 20 de mm lipsă până la 200? Nu le-am dus lipsa deloc, dacă e nevoie faci un mic crop.

Concluzii

Din punctul meu de vedere lentila are doar 1 punct slab, discutabil și el. Lipsta stabilizării, dar la prețul și greutatea asta nu poți să ceri așa ceva. Bine, body-ul meu are stabilizare de imagine și se descurcă decent pentru filmările din mâna.

Între timp am văzut că Tamron a anunțat un 35 -150 mm F2-2.8, lentilă care personal cred că mi-ar acoperii 90% din nevoi. Ok, prețul anunțat este de 1800 Euro, aproape dublu față de 70-180. Înainte să aflu de această lentilă eram gata să fac investiția, însă acum am decis să mai aștept puțin și să o testez.

Articol și fotografii de Adrian Crapciu

Produse recomandate

Tamron 70-180mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 VXD III Montura Sony E
Sony Alpha A7C Aparat Foto Mirrorless Full Frame 4K
Sony A7 III Body Aparat Foto Mirrorless 24MP Full Frame 4K
Sony 28mm F2 Obiectiv Sony FE
Tamron 35-150mm F2-2.8 Di III VXD Obiectiv Foto Mirrorless Sony E

Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:

Review Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD
Tamron lansează obiectivul 70-180mm f/2.8 pentru montură Sony
Cu noul Tamron 28-200 f2.8-5.6 FE în Piatra Craiului

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.