Cum fotografiezi copiii la început de an școlar, cu Magda Constantin
- F64
- 10minutes read
Pe data de 15 septembrie 2021 a avut loc evenimentul LIVE Cum să îți fotografiezi copiii la început de an școlar, cu Magda Constantin, în cadrul Zilelor Sony. Magda Constantin a oferit sfaturi despre cum să îți fotografiezi copiii, demonstrate printr-o parte practică și ne-a povestit despre echipamentele pe care le folsește.
Fotografierea copiilor este un proces vesel și plin de satisfacții, dar poate însemna totodată și o provocare unică. Indiferent dacă dorești să-ți formezi o carieră în fotografierea copiilor sau pur și simplu faci parte dintre părinții dornici să surprindă momente pline de emoție de la începutul de an școlar și nu numai, există anumite sfaturi pe care nu ar trebui să le treci cu vederea atunci când vine vorba de fotografierea copiilor.
Sfaturile Magdei Constantin
- Nu încerca să obții portrete perfecte, uniforme la dungă, părul perfect pieptănat. Mergi pe abordarea documentară
- Axeaxă-te pe momentele reale ale acelei zilei
- Nu încerca să stresezi copiii (hai să stăm la poze, hai să facem poza asta). Uită-te la ei așa cum sunt în momentul ăla și surprinde-le emoțiile reale. Fotografiază-i când își iau micul dejun, când se spală pe dinți. Poate că par momente mici, dar nu există momente mici în fotografia documentară.
- Nu încerca să aranjezi cadrul, să dai deoparte lucruri, să faci un pic de ordine, pentru că pierzi momentul, pierzi emoția. Fotografiază printre cutia de cereale și castron și o să iasă ceva frumos.
- Importante sunt lumina și compoziția în fotografia de tip documentar.
- Când fotografiezi cu un DSLR sau mirrorless, ai intenția setată.
- Ideal ar fi să faci fotografii și în ziua de dinainte de prima zi de școală.
- Dacă vrei să faci o fotografie de tip portret, clasică, fă-o cu o zi înainte. Trebuie să le explici de dimineață că într-un anumit interval de timp, veți face poze.
- Cum faci copiii să stea la fotografii? Setează-ți un interval scurt. Totul trebuie să fie pregătit dinainte. Cheia este cooperarea.
- Dacă vrei să îi surprinzi râzând, poți discuta despre ceva ce știi că le place, un subiect de al lor potrivit.
- Când fotografiezi la tine acasă, este important să se vadă și fundalul. Le faci poze lângă geam, dar nu încerca să ascunzi fundalul din spate. Dar să fie camera ordonată, ușile închise la dulap etc. Dacă e un spațiu aglomerat, e important să tragi cu un f cât mai mic. În momentul în care ai tras cu f mic, tot fundalul din spate e blurat. Se vede un pic camera, dar focusul e clar pe subiect.
- În cazul luminii, trebuie să urmărești calitatea, direcția și cantitatea. Când lucrezi cu lumină naturală, e esențial să nu ai două surse de lumină. Stinge absolut toate becurile din casă și du-te lângă geam. Un geam este absolut tot ce ai nevoie ca să faci un portret mișto. Este bine să fie un geam cât mai luminat, dar să nu fie soare direct. Dacă ai mai multe geamuri în casă, nu îl alege pe cel unde se vede pătratul de lumină când bate soarele direct în geam. Ideal e să ai și o perdea albă în dreptul geamului.
- Când fotografiezi afară, e bine să fotografiezi când soarele e aproape de apus și pune copilul cu spatele la soare. Dacă faci fotografii la umbră, atunci e bine să ai multă umbră.
- De obicei copiii nu știu ce să facă cu mâinile. În cazul ăsta, le dăm ceva să țină în mână.
- Nu îi pune să stea cu fața la tine. Pune-i în profil, cu fața spre geam, și apoi roagă-i să-și întoarcă doar partea de sus a corpului.
Echipamentul Magdei Constantin
Canon EOS RP Aparat Foto Mirrorless 26.2MP Full Frame 4K Body
Canon RF 28mm F2.8 STM Obiectiv Foto Mirrorless
Canon RF 50mm F1.2 L USM Obiectiv Foto Mirrorless
Canon RF 135mm F1.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorles
Canon RF 24-105mm F4 L IS USM Obiectiv Mirrorless