7 Sfaturi pentru a face față cu brio evaluării portofoliului de fotograf

Probabil cel mai frumos sentiment de care se bucură orice fotograf este acela de a-și împărtăși creațiile. Dacă îți dorești să pui încă o cărămidă pe drumul tău către succes, construirea unui portofoliu este o unealtă esențială pentru orice pasionat de fotografie, indiferent de stadiul în care acesta se află. Însă poate și mai importantă este evaluarea propriu-zisă a portofoliului tău de fotograf. Acum te vei întreba ce anume implică această evaluare și ce ar trebui să faci în mod concret. Din acest motiv, noi venim în ajutorul tău cu 7 sfaturi simple, dar eficiente, pe care dacă le vei urma cu siguranță te vor ajuta să te descurci admirabil.

Să le luăm pe rând, ca să înțelegi puțin mai bine de ce nu ar trebui să treci cu vedere peste întocmirea portofoliului ți-am răspuns la câteva întrebări:

Ce este un portofoliu?

În sensul cel mai propriu al cuvântului, este un doar un dosar în care se păstrează anumite lucruri: fotografii, picturi, desene și altele, în funcție de domeniul artistic în care activează fiecare. Scopul lui este acela de a păstra și transforma imaginile cheie pentru intenția cu care a fost realizat. Nu există o dimensiune anume, universal acceptată, sau un format. Poate fi o cutie, o hartă, un dosar, orice, cu condiția de a fi un rezumat la muncii creatorului.

De ce ar trebui să îți creezi un portofoliu?

  • Crearea unui portofoliu te învață cum să-ți selectezi operele;
  • Îți antrenează spiritul critic;
  • Te conectezi împreună cu comunitatea de fotografi;
  • Îți expui viziunea creativă și fotografia într-un mod profesionist;
  • Contribuie la câștigarea respectului clienților;
  • Sintetizează întregul parcurs al carierei tale;
  • Este o modalitate perfectă de a câștiga vizibilitate.

În ce constă evaluarea portofoliului?

Evaluarea portofoliul înseamnă a obține opinia unui profesionist cu privire la munca ta. Procesul este unul simplu, stabilești o întâlnire împreună cu un alt fotograf sau editor foto pentru a vorbi despre activitatea ta în domeniul fotografic. În trecut se evaluau dosare fizice cu fotografii tipărite, însă la momentul actual poți opta pentru o colecție digitală sau chiar un profil de social media.

Iată cele 7 sfaturi care te vor ajuta să faci o impresie memorabilă:

#1 Obține feedback înainte de evaluare

Obținerea unei opinii obiective din surse de încredere te poate ajuta mai mult decât îți imaginezi. Încearcă să faci un mic test înainte, realizează o selecție a fotografiilor tale, iar mai apoi apelează la o persoană de încredere care să-ți ofere un feedback obiectiv. Depinde numai de tine pe cine alegi drept “evaluator”, poate fi un prieten sau un coleg, important de menționat ar fi ca acesta să nu fie familiarizat cu stilul și munca ta. O opinie externă te poate ajuta să progresezi. Susține-ți fotografiile aducând în același timp argumente concrete și ia-ți notițe pentru ca ulterior să poți analiza și examina părerea primită.

#2 Acceptă feedback-ul obiectiv

Pregătește-te pentru feedback-ul obiectiv pe care îl vei primi în ziua evaluării, încearcă să fii deschis și să profiți de toate sugestiile și eventualele critici aduse. Știm că poate nu o să fie chiar plăcut pentru tine ca cineva să nu împărtășească aceeași perspectivă asupra propriilor creații. Dacă însă te pregătești din timp și vii cu un mindset potrivit vei accepta într-un mod constructiv toate recomandările primite. Critica nu trebuie privită printr-o viziune negativă conform căreia aceasta ar avea scopul de a desființa obiectul vizat. Nici pe departe, critica își păstrează sensul constructiv printr-o bună înțelegere și însușire a mecanismelor sale.

#3 Numărul fotografiilor prezentate

Este recomandat ca numărul fotografiilor sa nu fie mai mic de 10 sau mai mare de 25-30. Nu este recomandat să fie mai mic de 10, deoarece publicul nu-și va putea forma o opinie despre ce fel de fotograf ești și nivelul la care te afli. De asemenea, mai mult de 25-30 de fotografii plictisește audiența și nici nu-i oferă suficient timp pentru a acorda o atenție sporită fiecărei fotografii în parte. Totuși, în cazul unei evaluări comerciale poate fi acceptat un număr ușor mai mare. Cel mai bun sfat pe care ar trebui să îl aplici pentru a fi sigur de numărul fotografiilor prezentate este acela de a te consulta în prealabil cu persoana căreia trebuie să i le trimiți. 

#4 Portofoliu Imprimat vs Portofoliu digital

În cazul de față nu există o decizie corectă sau greșită, există doar decizia potrivită pentru tipul tău de activitate din domeniul fotografic. Dacă munca ta implică dinamism este recomandat ca prezentarea ta să fie susținută de pe un iPad  sau laptop. Totodată îți poți crea un site web unde să-ți expui portofoliul. Unul dintre avantajele majore ale unui portofoliu digital este că ai acces la sute de șabloane de site-uri web și astfel îți poți alege un design care să te caracterizeze. Cu toate acestea, portofoliile tipărite tind să fie piatra de temelie în evaluări, fiind mai ușor acceptate la anumite evenimente, cum ar fi recenziile destinate fotografiilor de artă. Unele fotografii arată mult mai bine printate pe o dimensiune mare (de la 100×100 cm în sus), în timp ce altele în format mic, cum sunt polaroidele, însă indiferent de dimensiunea aleasă, contează foarte mult calitatea fotografiilor printate. 

Serviciul Printing F64 (disponibil atat online, cat și în magazin) vine în sprijinul tău și te ajută să dai viață oricând fotografiilor prin intermediul ultimelor tehnologii de printare. Ai posibilitatea să printezi fotografii de la 10×15 cm pana la 100×150 cm, pe hârtie fotografică sau pe canvas. Fotografiile pot fi ulterior caserate pe mousse și/sau înramate special pentru printurile de dimensiuni mari, iar livrarea este asigurată la nivel național.

#5 Fotografii cu o temă unificată sau o viziune artistică

Este foarte important ca portofoliul tău să conțină fotografii ce fac parte din aceeași viziune artistică sau care sunt organizate în jurul unei teme singulare. Totodată, este importantă tema pe care vrei să o urmezi. De exemplu, în cazul în care alegi peisajele, este important ca împreună, imaginile sa aibă continuitate și să servească intenției, scopului și audienței.

#6 Lasă o impresie bună

Profită cât mai mult de această experiență și vino pregătit cu câteva întrebări pentru cel ce îți va evalua portofoliul. Lasă-te ghidat și acordă atenție feedback-ului dat, nu trebuie să ai rețineri în a pune întrebări și a învăța, totul ar trebui să se desfășoare sub forma unui dialog. Cu siguranță vei lăsa o impresie pozitivă dacă vei comunica și vei fi cu adevărat interesat de sugestii sau chiar de criticile constructive. Dacă observi că există o conexiune între tine și evaluator întreabă-l dacă este în regulă să păstrați legătura și cum preferă să fie contactat. 

#7 Fii tu însuți

Chiar dacă poate suna ca un clișeu, cel mai important este să te lași cunoscut. De cele mai multe ori, cele mai bune conexiuni se întâmplă atunci când ești autentic și sincer cu ceilalți. Acordă-ți suficient timp pentru a te concentra și setează drept prioritate principală în acea zi evaluarea la care vei participa. Încearcă să-ți cunoști obiectivele profesionale, dar și pe tine însuți, te poți folosi de răspunsurile la următoarele întrebări pentru a-ți contura mai bine dorințele și personalitatea: 

  • Care sunt atuurile tale?
  • La ce ești bun?
  • Ce nu stăpânești atât de bine?
  • Ce te definește ca fotograf?
  • Pe ce stil/stiluri de fotografie te axezi?
  • Ce fel de muncă îți dorești cu adevărat?
  • Împreună cu cine ți-ai dori să lucrezi?

Acum că deții informațiile de care ai nevoie, următorul pas este acela de a le pune în practică. Pe Academia F64 ai posibilitatea de a alege evaluarea de portofoliu potrivită pentru tine în funcție de genurile fotografice pe care le practici. Ai ocazia de a discuta împreună unii dintre cei mai apreciați fotografi, Anca Cernoschi, Vlad Eftenie, Cristina Gârleșteanu, Mirela Momanu, Cristian Munteanu și Cristian Crisbășan

Suntem curioși, tu ți-ai evaluat portofoliul de fotograf? Lasă-ne în comentarii care a fost experiența ta! Ți-a fost util acest articol? Împărtășește-l prietenilor tăi pasionați!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.