Wireless wireless, dar și pe video?

Cine încă nu știe că trendul anilor ‘20 este “făra fir” să ridice mâna, așa ca o antenă. Lăsând gluma la o parte, în 2021 ne cam încărcam telefoanele wireless, dăm cu muzica în boxe fără fir, alergăm cu ear buds ca niște cercei mititei în urechi și dăm comenzi lui Siri sau Alexa. Toate astea, ai ghicit, wireless. Pentru producătorii de conținut ai mileniului 3, nu numai redarea, ci și înregistrarea sunetului se face acum fără fir, cu lavaliere, microfoane montate la 100 metri de cameră și asa mai departe. Și era de asteptat ca și imaginea să ajungă să “zboare” de la sursă la destinație tot prin aer, no strings attached, vorba aceea. Astfel, de vreo câțiva anișori, suntem prezenți la proteste sau evenimente de stradă fără a mai deschide televizorul, trebuie doar să ne conectăm pe una din aplicatiile de social media și sigur cineva transmite live de la fața locului, cu lux de amănunte și ușurință de manevrare a echipamentelor. Pentru că până nu demult era nevoie de niște care TV sau măcar o dubiță mai mică dotată cu ceva conexiuni scumpe către satelit, care să culeagă și să trimită pe televizoarele noastre ultimele știri, din teren. Ei bine și astăzi este nevoie de echipamente, însă lucrurile s-au mega simplificat. În ce fel? Păi de exemplu, pentru un simplu live din Piața (oricare din ele) ai nevoie doar să scoți telefonul, 2 touch-uri pe ecran în aplicația potrivită și voila: ești propriul reporter liber de contract, gata să ofere follower-ilor tot ce misca, din mijlocul evenimentelor desigur!

Asta dacă vrei ca totul să fie simplu, simplu de tot. As simple as it gets. Dar bineînțeles că poți face upgrade. Și nu, nu trebuie să îți cumperi carul acela TV de care vorbeam mai devreme, însă dacă vrei să folosești o cameră foto sau video, sau de ce nu, mai multe, pentru a reda din unghiuri multiple live-ul cu pricina, ai nevoie de un dispozitiv numit encoder live, practic o cutiuță (si unele chiar simpatice) de dimensiunea unei tablete, în care îți vei conecta camera sau camerele, sursa de sunet daca tragi cu microfon extern sau dintr-un mixer audio sa spunem.

Tot ce îți mai trebuie este o conexiune la Internet, ai ghicit, tot wireless, pentru că majoritatea encoderelor se pot conecta la un hotspot WiFi, astfel încât poți să te folosești direct de telefon pentru asta. 

Un astfel de dispozitiv pentru live streaming este chiar Yolobox, devenit celebru pentru simplitatea în utilizare și multitudinea de functii incorporate:

Cu Yolobox nu doar “culegi” până la 2 camere prin HDMI + 1 Webcam prin USB, însă poți vedea pe ecranul încorporat exact ce faci, fără nevoia unui monitor extern. Practic, această mică “tabletă” devine propriul mini studio TV live, cu care poți transmite in direct de aproape oriunde (chiar de oriunde atata vreme cat ai o conexiune la Internet).

Compatibilitate? Cu orice sursă HDMI (cameră foto sau video, laptop, player media etc), adică până la urmă dacă vrei să faci un streaming de la o conferință unde una din surse este o cameră video fixată pe speaker, o alta este prezentarea PowerPoint a acestuia și un webcam are perspectiva larga a salii, ai cam rezolvat situatia scurt si la obiect.

Pentru atunci când 2 camere cu HDMI nu mai sunt suficiente, mai poți adăuga la trusă și switcher (sau mixer) video, care exact asta face: mixează și comută între camerele/sursele care sunt conectate la el. Un live event cu 3 sau 4 unghiuri care are nevoie să arate ca un mic broadcast TV dar fără bataia de cap si enormitatea echipei, se poate rezolva cu o jucărie (care nu e jucărie deloc) precum Devicewell 7105:

Și acum poți face aproape tot ce vezi la emisiunile TV: comuți între camere dar nu oricum, ci cu stil (adică cu efecte de tranzitie), pui burtiere, logo și alte artificii necesare unei transmisiuni live de nivel dincolo de începători. În acesta poți conecta 4 surse HDMI, care așa cum spuneam, pot fi camere, laptopuri sau alte echipamente (pot fi si console de gaming desigur). Are intrare separată de sunet, dacă nu vrei ca partea audio să intre din camere (cum ar fi o coloană sonoră muzicala venită dintr-un mixer audio separat), ieșire HDMI atât pentru live cât și pentru monitorizare și desigur conexiune prin cablu la Internet, pentru un plus de siguranță, caz în care nu mai este necesar un encoder, mixerul face toată treaba.

Aplicații? Competiții sportive, evenimente corporate, chiar si nunti sau botezuri, precum si transmisiuni live de la cam orice gen de eveniment.

Și ca să păstram lucrurile “wireless”, mai există un gadget care te face să uiți de cablurile HDMI. Cum așa? Păi simplu: conectează camera cu un TV, monitor, placă de captura etc, fără fir! Adică așa cum deja stii că se poate trage sunet fără fir printr-o lavalieră wireless, acum poți să faci asta și cu semnalul video. Foarte util mai ales pentru evenimente unde vrei ca imaginea filmată să apară pe un televizor din altă încăpere de exemplu. Sau dacă operatorul nu se poate afla langa cameră și totusi vrea sa vada ce filmeaza. Și multe alte situații. Pentru asta există niște seturi transmitter-receiver, precum ForHope X800, care iti deznoada cablurile si ti le arunca la gunoi:

Și, pe lângă monitorizarea video de la 300m distanță cu latența de sub 100ms, cu acest device ai și sistem de comunicare audio între transmitter și receiver, pentru situațiile când se filmează cu regizor si DOP de exemplu.

Ei bine, live streaming-ul e tare, e noul val, e.. esential deja. Și ca să te lansăm și mai bine în lumea video wireless, ți-am pregătit un concurs, la finalul căruia poți câștiga una din “jucăriile” de mai sus, asa ca inscrie-te degraba și îți tinem pumnii pe 25 iunie 2021, la marea extragere!

Urmărește-ne în continuare, vom lansa noi concursuri!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.