Laptop pentru creatorii de conținut – MSI Creator 15 cu NVIDIA GeForce RTX 3070

Fiind în căutarea unui laptop pentru editare grafică, întrucât vechiul meau laptop a suferit un accident nefericit (tip: nu țineți berea lângă laptop când editați dacă aveți pisică! 🙂 ), prietenii de la F64 s-au oferit să-mi dea spre teste un MSI Creator 15, model cu certificare NVIDIA STUDIO, cu niste specificații care m-au făcut cel puțin curios. Sunt Marian Sterea, fotograf profesionist de peste 13 ani și vă invit în continuare să citiți cum s-a comportat în testele mele și care au fost concluziile.

Pentru început, câteva despre dotările laptopului MSI Creator 15 A10UGT:

Specificații tehnice:

  • Display IPS de 15.6 inch, Full HD, cu funcție touchscreen
  • procesor Intel® Core ™ i7-10870H, Comet Lake, 2.2GHz (Turbo Boost până la 5.1GHz)
  • Memorie RAM 32 GB, DDR4 
  • SSD 1TB NVME
  • Placă grafică: NVIDIA GeForce RTX 3070, 8GB, GDDR6 
  • Tastatura iluminată, ecranul este rabatabil 180 de grade
  • Baterie de mare capacitate (99.9 Wh, 4 celule)
  • Camera web tip IR HD (30 fps @ 720p)
  • Microfon, difuzoare stereo 4W (tehnologie Duo Wave)
  • Dimensiuni: 358.3 x 18.3 – 19.8 x 254 mm, aprox. 2 kg.

Porturi și conectivitate

Multitudinea de posibilități de conectare face munca unui fotograf sau videograf mult mai ușoară, noi folosind frecvent diverse cititoare pentru a descărca imaginile sau filmările. Deși acest model nu este dotat cu un cititor de carduri SD. nu i-am simțit totuși lipsa, noi fotografii având de obicei cititoare externe profesionale și mult mai rapide decât cele care vin deja montate pe laptopuri. În plus, folosim multe alte formaturi de carduri, deci doar un simplu SD nu era de ajuns oricum.

MSI Creator 15 A10UGT dispune de următoarele posibilități de conectare:

  • 1x USB Type-A 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
  • 1x USB Type-C 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
  • 1x USB Type-C Thunderbolt 3, Power Delivery (PD), DisplayPort
  • HDMI
  • Ethernet LAN 10, 100, 1000 Mbit/s
  • Wi-Fi 802.11
  • Bluetooth 5.1
  • Audio jack 3.5 mm combo

Thunderbolt ™ 3 acceptă transferul rapid de date și putere de încărcare pentru a extinde productivitatea laptopului. Și o chestie nouă pentru mine a fost cititorul de amprentă (nu am mai avut această funcționalitate pe modelele anterioare). Poate fi foarte util atunci când alegem sa accesăm rapid diverse aplicații sau sa ne logăm.

Foarte important, și din ce în ce mai rar, mi s-a părut mufa de internet (Ethernet, LAN), de multe ori având nevoie de conexiuni rapide și consistență, mai ales când realizez un workshop sau un webinar live și am nevoie nu doar de o conexiune rapidă, dar și de consistență pe tot parcusul unei transmisii live de calitate.

Design și construcție

Notebook-ul este foarte robust și îndeplinește cerințele MIL-STD-810G în ceea ce privește durabilitatea și fiabilitatea, conform producătorului. Mie mi-a lăsat o impresie foarte bună, atât materilele folosite, cât și finsarea fiind impecabile.

Display-ul se poate rabata/deschide până la 180° și este fixat ferm în balamalele metalice solide. Senzația de lucru solid, bine construit și impecabil finisat a fost una dintre surprizele foarte plăcute și pe care le-am apreciat la acest laptop.

Perfect din orice unghi, Creator 15 este conceput cu un șasiu solid din aluminiu și un finisaj carbon gray, pentru a crea un design minimalist și cu un look profesional.

La aproape 2 kg, MSI Creator 15 este unul dintre cele compacte și ușoare modele din domeniul nostru de testare (atenție, nu comparați cu un ultranbook, aici vorbim de specificații de top și dotări pro). Alte nevoi, alte specificații!

Creator Center App

Laptopul vine și cu o aplicație foarte utilă de la MSI, care îți permite un nivel avansat de customizări și personalizări, pentru a accesa mai ușor diverse profiluri de culoare, moduri de lucru și multe altele.

Mai multe detalii și link de Download găsiți aici: MSI Creator Center

Calitatea ecranului

Display-ul laptopului MSI Creator 15, modelul primit de mine în teste, este format dintr-un panou IPS de 15.6 inch, cu o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli (Full HD) și cu funcție tactilă, care se poate dovedi extrem de utilă.

Ecranul tactil facilitează navigarea si crește productivitatea. Functia multi-touch permite interacțiuni mai rapide si mai intuitive, cum ar fi derularea rapidă, comenzile pin-to-zoom si mai multe gesturi pe display. În funcție de aplicație, vă poate scurta timpul de lucru de muncă sau vă poate oferi mai multă flexibilitate atunci când, spre exemplu, faceți o prezentare live unui client sau partener.

Unghiul de vizualizare de 180 de grade este un alt punct forte, permițând vizualizarea corectă a culorilor chiar dacă te deplasezi ușor în lateralul display-ului sau dacă alegi să îl înclini, pentru un unghi mai bun de lucru.

Monitorul a fost calibrat anterior și m-am convins de aceasta, verificând cu mai multe seturi de fotografii pe care le-am realizat de-a lungul timpului, despre care știam cum ar trebui să arate. Acuratețea culorilor oferită un display (IPS) pe care îl poți calibra ori de cate ori ai nevoie reprezintă un lucru esențial pentru un fotograf profesionist, fiind unul din primele lucruri pe care le-am avut în vedere atunci când am început să caut un laptop pentru editare.

Drivere dedicate

NVIDIA pune la dispoziția utilizatorilor drivere dedicate pentru o performanță superioară atunci când lucrezi cu programe de editare grafică, editare foto sau video, 3D și, în general, aplicații care necesită resurse din plin și o placă video foarte capabilă cu suficient RAM.

Driverele pot fi descărcate gratuit de pe site-ul NVIDIA, secținea downloads, sau un click AICI.

Accelerator grafic (GPU)

Laptopul dispune de certificare NVIDIA STUDIO, fiind din start echipat cu un procesor grafic excelent din seria GeForce RTX, mai exact modelul RTX 3070 cu 8GB DDR6. Trebuie să fac această precizare, că laptopurile de înaltă performanță RTX Studio au incluse cele mai puternice procesoare grafice NVIDIA GeForce RTX din lume, fiind proiectate cu precizie pentru a fi extrem de subțiri, create și testate în mod special pentru fluxurile de lucru creative. Cu alte cuvinte, acum nu mai puteți da vina pe hardware! 🙂

Diferențele față de laptopul meu vechi, un MacBook Pro din 2017, au fost sensibil mai bune, dar acest lucru era de așteptat, fiind un model mai vechi și cu o placă grafică mai modestă. MSI Creator 15 se mișcă fantastic când vine vorba de editat volume mari de fotografii, chiar dacă i-am testat eficiența cu fișiere RAW trase cu noul Sony Alpha 1 (50Mpx, 8 RAW-uri aveau cam 1 GB) și apoi cu RAW-uri mai mici ca dimensiuni, trase cu Sony a9 Mark II.

Deși nu sunt videograf, filmez destul de frecvent cu drona din dotare, un DJI Mavic Mini care filmează 2.7K. Așadar am pus laptopul la treabă folosind câteva fișiere video trase cu drona, dar și cu alte materiale filmate la rezoluție 4K cu aparatul foto. Am rămas uimit, nu doar că a mers mai repede decât laptopul vechi, ci a randat mult mai rapid chiar decât sistemul meu desktop de acasă. Ce-i drept, aici aveam doar un GeForce GTX 1060, dar mi-a dat de gândit puțin, în sensul că acum va trebui să mă orientez la un upgrade și pentru placa grafică din desktop. NVIDIA, ce mi-ați făcut? 🙂

Bateria

Cu o capacitate a bateriei de 99.9 Whr (4 celule), laptopul vă oferă o mare autonomie de lucru. Chiar dacă lucrați adesea pe teren sau aveți ședințe foto remote, bateria s-a dovedit suficientă pentru o ședință de 1-2 ore (eu aleg mereu să fotografiez în mod tether și să am preview pe ecranul laptopului pentru o mai mare precizie, iar când sunt la studio, evident, laptopul este alimentat la priză). Ar mai rămâne de văzut cum se comportă bateria în timp, să zicem după un an de utilizare constantă.

Concluzii

După o săptămână în care am testat și folosit laptopul în workflow-ul meu normal de fotograf, am tras următoarele concluzii:

Puncte forte
  • Touchpad foarte sensibil și receptiv + suport Wi-Fi 6
    Memoria DDR4 de 32 GB s-a dovedit mai mult decât suficientă în toate aplicațiile pe care le-am folosit (CaptureOne Pro, suita Adobe)
  • Display-ul excelent cu acoperire aproape 100% sRGB și o precizie foarte bună a culorilor atunci când calibrați monitorul cu un tool hardware extern
  • Designul compact, subțire și elegant + construcția din materiale de foarte bună calitate și finisate impecabil
  • Multiplele conexiuni, în special Thunderbolt 3 și RJ45
  • Performanța laptopului per ansamblu, conferită de excelenta configurație hardware (procesor, placă grafică din gama RTX STUDIO, RAM și display).

Puncte slabe

  • în modul High Perfomance, la randarea de fișiere video de mari dimensiuni a început sa se încălzească destul de tare, iar din acest motiv, fan-urile rulau la o viteză mai mare, producând un zgomot neplăcut, dar care poate fi acoperit dacă ascultați muzică la boxe sau la căști.
  • boxele de pe laptop nu au performanțe grozave, distorsionând atunci când volumul este spre maxim (aspect care pentru mine a contat mai puțin)

Articol realizat de Marian Sterea





















Vă invit să urmăriți mai multe în video-ul de mai jos și să ne scrieți în comentarii ce laptop de editare folosiți acum și ce alte echipamente certificate NVIDIA STUDIO ați dori să vedeți testate pe viitor.

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • Wow! O sa fac tot posibilul sa mi-l iau de craciun.

  • Un ghid realizat foarte bine, se vede ca s-a muncit la el!

  • mama ce laptop, cu asta nu ai treaba il aplicatii super solicitante precum Autocad sau Premiere

  • Sunt blogger de mai bine de 10 ani si stiu ce inseamna sa ai instrumentele necesare atunci cand vine vorba de lucru. Acest laptop este un must-have si o sa fac tot posibilul sa-l achizitionez.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.