Primăvara la Dumești – Tură foto în Munții Apuseni cu Paulian Prăjitură

În 2019 am descoperit Munții Apuseni și am ajuns să fac fotografii în zonă pentru prima dată. Am fost fascinat de aceste locuri și într-un an am reușit să ajung acolo de 4 ori în ciuda distanței considerabile fața de Constanța mea, și de fiecare dată am venit acasă încărcat cu imagini frumoase dar mai ales cu energii pozitive.

Dumești este – cum îl numea extrem de inspirat cineva – Raiul fotografilor începatori. De ce? Pentru că într-un singur loc relativ mic ca întindere poți găsi extrem de multe compoziții. Pentru că natura și mâna omului au reușit să lucreze împreună și să creeze un peisaj de vis.
În călătoriile mele am descoperit și alte locuri faine din apropiere, locuri numai bune de fotografiat. Și acum e momentul potrivit pentru a împărtăși și cu voi aceste locuri.

De ce să participi la o tură foto?

E o întrebare excelentă, vă mulțumesc pentru ea. Același lucru m-am întrebat și eu în urma cu 2-3 ani. Așa că m-am decis să merg să văd ce și cum. Am fost la 4 ture foto organizate de fotografi diferiți. Și am înteles că turele foto sunt extraordinare pentru că:

  • vezi locuri noi, pe care nu le știai
  • înveți fotografie de la instructor sau de la ceilalți participanți
  • socializarea este foarte mișto
  • întotdeauna e mai plăcut să faci un lucru cu oameni care iți împărtășesc pasiunea
  • ieși din cotidian
  • poți merge în locuri în care poate iți e teamă să mergi singur mai ales că trebuie să ajungi de multe ori pe întuneric
  • îți faci noi prieteni

Costul turei foto

Taxa de participare este de 300 de lei și include numai costurile de cazare cu mic dejun și o donație către Asociația Fotografi Hai-Hui, care de ceva vreme duce o frumoasă campanie de ajutorare a copiilor și bătrânilor din cătunele răsfirate prin munții Apuseni. Este încercarea mea de a da ceva înapoi acestor locuri și oamenilor de aici.

Ne vom caza la o pensiune din comuna Salciua, in camere duble cu baie proprie. Pentru cine doreste sa stea singur costul este de 420 de lei.

Pe tot parcursul turei se vor respecta normele de protectie anti Covid-19.

Cine poate participa?

Tura foto se adresează tuturor celor pasionați de fotografia de peisaj și călătorie indiferent de gradul de cunoștințe pe care le aveți sau credeți că le aveți. Începătorii sunt bineveniți și încurajați chiar. Vârsta minimă de participare este de 18 ani.

Pe parcursul turei foto vom face doar plimbări ușoare prin zonă de deal, condiția fizică nu trebuie să fie galactică.

Puteți veni și cu însoțitori nefotografi – e chiar recomandat – pentru că zona este minunată, costul este același pentru toată lumea întrucât taxa de participare acoperă exclusiv cheltuielile cu cazarea și masa, eu nu voi percepe nicio taxa extra. Pentru că e prima tură, nu vă învățați așa, vă rog.

Programul

Tura foto se va desfășura între 21-23 mai 2021 în locații din jurul comunei Sălciua, jud Alba.

  • Vineri 21 mai – ne vom întâlni între orele 15.00 – 16.30 la pensiune și ne vom caza. Locația o voi comunica ulterior tuturor participanților. Ne cunoaștem și apoi vom face o plimbare și fotografii la apus la Dumești. Seara mâncăm la pensiune și socializăm
  • Sâmbătă 22 mai – vom fotografia răsăritul la Dumești. Dacă vom avea ceață și soare, va fi epic. Vă garantez. După micul dejun vom edita câteva fotografii împreună și vom face o sesiune de critică fotografică, apoi vom pleca spre cătunele Bocșești și Zăpodie unde ne vom petrece după-amiaza și seara fotografiind casuțele răsfirate de acolo.
  • Duminică dimineața vom reveni la Dumești pentru ultima serie de fotografii, poate cu alte condiții meteo. Încercăm compoziții noi de data asta, nu ne repetăm. Apoi micul dejun, ne lăudam fiecare cu ce a făcut și plecăm pe drumul nostru că așa e viața și tot ce e frumos are și un sfârșit.

Pe tot parcursul turei foto vă stau la dispoziție și vă răspund la orice întrebare legată de editare, tehnică sau compoziție fotografică, etc.

Echipament recomandat

  • aparat foto dslr sau mirorless, obiective wide, normal și tele. Neapărat un teleobiectiv – cu acesta am tras 70% din cadrele din zonă
  • trepied, baterii, carduri, filtre
  • dronele sunt binevenite doar dacă reușim să nu le lovim între ele sau cu orice alt obiect sau participant
  • laptop cu LR și PS – opțional
  • haine adecvate condițiilor meteo (inclusiv pelerina de ploaie) și drumețiilor – dimineața la prima oră e posibil să fie 5-10 grade, după răsărit se încălzește destul de repede, bocanci – eventual rezistenți la apa (dimneața este mare posibilitatea să ne udam de la iarba înaltă)
  • frontală – în caz că ne prinde întunericul pe undeva

Număr de participanți

Tura foto are locuri limitate, de data asta mergem cu maximum 12 persoane.

Pentru înscrieri și detalii – toate informațiile sunt pe site-ul www.paulian.ro

Cine sunt eu – sunt fotograf profesionist de aproximativ 14 ani. Am început cu fotografia de peisaj prin 2005, am avut câteva expoziții și am câștigat câteva distincții la concursuri de fotografie din acea vreme, ulterior m-am axat pe fotografie de eveniment și comercială. De 1 an am un canal de Youtube dedicat exclusiv  fotografiei de peisaj. Acolo fac tutoriale și filme prin care încerc să inspir oamenii să iasă la fotografiat, să petreaca timp în natură, să caute locuri faine.

Articol și fotografii de Paulian Prăjitură

Urmărește-ne în continuare pentru a afla detalii despre astfel de ture foto în care vei avea ocazia să vezi locuri noi, să ieși din cotidian și să înveți fotografie!

Tu în ce destinație din țara noastră ți-ai dori să fotografiezi în cadrul unei ture foto? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Frumoase initiativele de acest gen, felicitari si la mai multe. Este nevoie de un restart calitativ pentru 2021

  • Avem o tara superba! Pacat ca nu stim sa avem grija de ea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.