8 motive să folosești un obiectiv prime

Atunci când alegi un obiectiv pentru aparatul pe care îl deții, ai două opțiuni generale: obiective prime sau zoom. Un obiectiv prime acoperă doar o distanță focală ( de exemplu 50mm), în timp ce un obiectiv zoom acoperă o gamă a acestora ( de exemplu 24-70mm). Există o mulțime de motive să alegi un obiectiv prime. În cele ce urmează, îți prezentăm 8 dintre acestea.

1. Mai multă lumină

Un mare avantaj în utilizarea obiectivelor prime este faptul că oferă opțiunea de a lăsa mai multă lumină în aparat, deoarece au diafragme maxime mai largi. Așadar, dacă fotografiezi într-un cadru cu lumină redusă, un obiectiv prime te va ajuta să obții expunerea de care ai nevoie, fară a mai fi nevoie să recurgi la creșterea ISO sau la reducerea vitezei obturatorului.

2. Adâncime mică de câmp

Celălalt beneficiu al deschiderii mai largi a diafragmei este că îți permite să obții o adâncime de câmp mai mică în fotografiile pe care le realizezi. Dacă dorești să obții acele imagini în care fundalul este foarte estompat și subiectul tău este înfățișat clar, un obiectiv prime va fi de folos. De aceea, aceste obiective sunt folosite adeseori în fotografia de portret.

3. Imagini mai clare

În general, cu un obiectiv prime poți obține imagini mai clare decât cu un obiectiv zoom. Atunci când obiectivul trebuie să adapteze la mai puține distanțe focale, este mai ușor să realizezi imagini clare.

4. O calitate mai bună a imaginii

Vei descoperi de asemenea și alte avantaje în ceea ce privește calitatea imaginii atunci când fotografiezi cu un obiectiv prime. În general, distorsiunile și aberațiile cromatice sunt mai reduse.

5. Raportul calitate-preț

Prețul obiectivelor prime variază, dar în general există un raport bun calitate-preț atunci când vorbim despre acest fel de obiective.

6. Mai mic și mai ușor

Obiectivele prime sunt în general mai mici și mai ușoare decât obiectivele zoom. Așadar, dacă greutatea și mărimea obiectivului sunt caracteristici importante pentru tine, un obiectiv prime este cel mai potrivit.

7. Distanța focală mai ușor de utilizat

Un obiectiv prime are o singură distanță focală. Nu poți schimba această distanță așa cum faci în cazul unui obiectiv zoom. Acesta este un mod foarte util de a înțelege distanța focală a respectivului obiectiv prime, de a îți da seama exact cum arată o scenă prin prisma acestei distanțe focale.

8. Te provoacă să te miști

O altă modalitate prin care un obiectiv prime te poate ajuta este faptul că te provoacă să explorezi. Nu te poți apropia de subiect prin zoom, și de aceea trebuie să fii creativ.

Tu deții un obiectiv prime, îți place experiența pe care ți-o oferă un astfel de obiectiv sau folosești un obiectiv zoom? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *