Cum să alegi obiectivul potrivit pentru camera ta

Unul dintre cele mai bune lucruri despre aparatele DSLR și mirrorless este capacitatea lor de a fi specifice. Fotografierea cu o cameră dedicată vă oferă multe opțiuni de a regla setările în funcție de ceea ce vreți să fotografiați. Acesta este motivul pentru care un obiectiv all-in-one, care să funcționeze perfect pentru orice tip de fotografie, în orice situație, este imposibil de găsit.

Dar obiectivele nu sunt chiar atât de ieftine, astfel încât să descoperi pe care să îl cumperi poate fi o adevărată provocare. Ai de ales între o mulțime de opțiuni, iar specificațiile includ uneori concepte pe care începătorii nu le înțeleg pe deplin.

Totuși, nu trebuie să fie greu. Este doar o chestiune de a evalua ceea ce ai nevoie, de a stabili ce îți poți permite și de  a te asigura că obiectivul pe care îl alegi se potrivește cu aparatul pe care îl deții.

Dă-ți seama de ce ai nevoie

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cauți un obiectiv nou este o trecere în revistă a echipamentului pe care îl deții deja și ce fotografii dorești să faci.

Dacă ai un aparat DSLR sau o cameră mirrrorless, aproape sigur ai și obiectivul de kit care a venit odată cu acesta. Pentru majoritatea aparatelor foto, acesta este un obiectiv cu o distanță focală cuprinsă între 18 și 50mm. Deoarece se află la cel mai ieftin capăt al spectrului și vin la pachet cu aparatele de fotografiat, obiectivele de kit obțin o culoare slabă dar acoperă de fapt o gamă focală utilă. Mai exact, acestea fac o treabă excelentă în fotografia de vacanță, de familie, peisaje și fotografia de stradă.

Cu toate acestea, există câteva zone unde un obiectiv de kit nu este cel potrivit. Pentru portrete individuale, deschiderea maximă nu este suficient de largă pentru a obține un aspect frumos al adâncimii de câmp. De asemenea, în cazul fotografiei sportive sau wildife, un obiectiv de kit nu este indicat.

Nu are rost să cumperi un obiectiv care să fie prea asemănător cu cel pe care îl deții deja, așa că dacă nu fotografiezi o mulțime de peisaje, portrete individuale, evenimente sportive etc, un obiectiv de kit face o treabă bună.

Cele mai bune obiective pentru portret se află în intervalul focal de 50 până la 100mm. Unul dintre cele mai bune obiective pentru fotografia de portret este cel de 50mm f/1.8. În cazul fotografiei sportive, al animalelor sălbatice etc, cu cât distanța focală este mai mare, cu atât mai bine.

Ia în considerare bugetul pe care îl ai

Obiectivele nu sunt ieftine. Fotografii profesioniști cheltuiesc cel puțin la fel de mulți bani pe ele ca și pe aparatul foto în sine. Când cumperi un obiectiv nou, trebuie să ai în considerare ce îți poți permite.

Cumpără obiectivul potrivit

Camerele diferite au obiective diferite, deci asigură-te că achiziționezi un obiectiv compatibil cu aparatul de fotografiat pe care îl deții. De exemplu, dacă deții un DSLR, cumpără un obiectiv special conceput pentru camera DSLR.

Dacă achiziționezi un obiectiv de la un producător terț, cum ar fi Sigma și Tamron, va trebui să fii deosebit de atent când vine vorba de montură, deoarece produc obiective în diferite versiuni pentru fiecare dintre mărcile mari.

După ce te-ai hotărât ce tip de obiectiv cauți și cât ești pregătit să cheltuiești, poți începe să studiezi ce oferte ai la dispoziție. Dacă respecți criteriile de cumpărare, la F64.ro poți găsi cel mai potrivit obiectiv pentru nevoile tale.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Un articol foarte util. Multumesc pentru sfaturi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *