Ce tip de fotograf ești?

Ce te motivează să faci o fotografie? Răspunsul la această întrebare te poate ajuta să realizezi ce tip de fotograf ești. Ai conturată în minte imaginea unei fotografii pe care apoi trebuie să o realizezi, sau te apuci să fotografiezi fără să știi dinainte ce rezultate vei obține? Poate că te fascinează să fotografiezi locurile în care călătorești sau copiii și familia ta.

A te înțelege ca fotograf și a ști ce te inspiră este una dintre cele mai bune metode de a evolua. După ce îți dai seama ce tip de fotograf ești, te poți concentra pe stilul de fotografie pe care îl iubești, fără a simți presiunea de a fi ca alți fotografi.

 

Hai să analizăm împreună patru tipuri de fotografi: călătorul, părintele, artistul și exploratorul astfel încât să descoperi unde te încadrezi și care sunt punctele tale forte.

Fotograful călător

Știi că ești tipul de fotograf călător dacă de obicei folosești aparatul de fotografiat doar atunci când pleci într-o călătorie. Probabil că dorești mai ales să surprinzi instantanee pentru a fotografia locațiile în care călătorești. Spre deosebire de turiștii obișnuiți, dorești ca aceste instantanee să arate foarte bine.

vacante de vis

Iată câteva sfaturi pentru fotograful călător:

  • Învață cum funcționează aparatul de fotografiat pe care îl deții, astfel încât să nu fii distras în călătorie
  • Stăpânește câteva elemente utile de compoziție 
  • Învață să te folosești de lumină pentru instantanee reușite
  • Practică tehnici noi în excursii scurte înainte de a pleca în călătorii mai lungi.

Fotograful părinte

Știi că ești tipul de fotograf părinte atunci când poți spune că ai fost inspirat de copii să achiziționezi un aparat de fotografiat. Te interesează cel mai mult să realizezi instantanee în care să surprinzi momente din familie, acele amintiri importante.

Spre deosebire de majoritatea celoralți părinți, dorești ca aceste instantanee să arate foarte bine.

concurs

Iată câteva sfaturi pentru fotograful părinte:

  • Învață cum funcționează aparatul de fotografiat, astfel încât să nu pierzi momente importante
  • Stăpânește câteva elemente de compoziție pentru a realiza instantanee deosebite
  • Descoperă cum să te folosești de lumină
  • Viața de familie de zi cu zi îți va oferi oportunități infinite de a exersa tot felul de tehnici

Fotograful artist

De unde știi că ești tipul de fotograf artist? Simplu! Dacă vorbești despre crearea de artă prin fotografia ta, atunci ești un fotograf artist. Artiștii au o viziune a modului exact în care doresc să arate fotografiile lor. Scopul lor este să realizeze fotografia la care s-au gândit întâi.

Ca artist, începi cu o viziune sau cel puțin cu un concept de bază. Lucrezi pentru a face această viziune să devină un concept finit.

canon 200d

Când arată celorlați fotografiile sale, artistul spune adesea: “Uite ce am făcut”, în timp ce exploratorul spune “Uite ce am descoperit/uite ce am văzut”.

Iată o serie de alte aspecte care caracterizează fotograful artist:

  • Oferirea directivelor în portrete
  • Utilizarea tehnicilor avansate de Photoshop
  • Specializarea într-o anumită formă de fotografie
  • Vânzarea printurilor
  • Fotografiile stilizate

Fotograful explorator

Dacă ești tipul de fotograf explorator, nu ai neapărat o imagine clară în minte atunci când te apuci de fotografiat. Fotografiezi noi locuri, oameni și lucruri pe care le descoperi.

Nu trebuie neapărat să călătorești prin toată lumea pentru a te simți împlinit ca fotograf explorator. Probabil că propria ta curte sau oraș te menține ocupat. Când fotografiezi oameni, nu realizezi doar portrete, ci surprinzi momentele din viața acestora precum și nuanțele relațiilor dintre ei.

Legende Urbane

Destul de des, când fotografiezi un obiect, este mai mult despre lumina interesantă decât despre obiectul în sine.  De multe ori le povestești celorlalți despre ceea ce ai descoperit în explorările tale.

Această listă caracterizează mulți fotografi de tip explorator:

  • Fotografia de stradă
  • Fotografia de călătorie
  • Natura și peisajele
  • Fotojurnalismul
  • Lumina naturală
  • Situații noi și neașteptate
  • Fotografia stilului de viață
  • Trecerea continuă la lucrurile noi

Prin ce se diferențiază călătorul și exploratorul?

Călătorul își poate aminti de aparatul de fotografiat ocazional și numai în timpul călătoriilor. Exploratul este probabil dedicat utilizării zilnice sau săptămânale a aparatului.

Exploratorul nu se limitează numai la peisaje și locații noi. Explorează de asemenea relațiile dintre oameni. Adesea învață tehnici noi nu pentru că tehnica este necesară ci doar pentru că ritmul vieții îl obligă să învețe lucruri noi. 

Legătura comună între artiști și exploratori

Chiar dacă au obiective diferite, legătura comună între artiști și exploratori este creativitatea. Poate că unul este mai interesat să se documenteze despre natura umană în timp ce celălalt creează piese de artă, însă creativitatea îi unește.

Acum că am parcurs împreună această listă, suntem curioși: tu ce tip de fotograf ești?

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.