Cum scoți un filtru blocat pe obiectiv?

Despre filtrele foto am mai discutat și cu alte ocazii. Cum spuneam și aici ,se recomandă utilizarea filtrelor foto pentru siguranța fizică a suprafeței obiectivului, împiedicând zgârierea acesteia în urma curățărilor repetate, sau a unui impact puternic.

Mai mult decât atât, filtrele foto sunt și o protecție foarte bună împotriva razelor UV, împiedicându-le să ajungă în contact direct cu senzorii foto. Dacă funcția lor anti-UV și-a pierdut din importanță, odată cu trecerea anilor, (cele mai noi modele de senzori și lentile de obiective fiind tratate la rândul lor cu soluții împotriva efectelor UV), siguranța fizică pe care filtrele foto o asigură rămâne și astăzi o caracteristică extrem de importantă a acestora.

Ce altceva mai fac filtrele foto?

În afară de protectia pe care o oferă lentilei de obiectiv, filtrele foto: 

  • Pot îmbunătăți calitatea expunerii (filtrele graduale);
  • Pot intensifica anumite culori din cadru;
  • Pot permite un lucru mai bun cu timpii mari de expunere (filtrele de polarizare);
  • Pot elimina reflexiile din prim-plan (filtrele de polarizare);
  • Pot elimina anumite reflexii (filtrele de polarizare);

Filtru foto blocat pe obiectiv?

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă fotografii, în privința filtrelor foto, este blocarea acestora pe obiectivul aparatului. Imposibilitatea de a îndepărta filtrul blocat pe aparatul foto poate însemna întreruperea unei ședințe foto, deci trebuie să știi ce ai de făcut, în cazul în care filtrul foto pare că nu vrea să se mai desprindă de obiectivul foto. Trebuie să știi că principala cauză a înțepenirii unui filtru cu polarizare pe obiectiv este cauzată de “uitarea” acestuia în acel loc, având astfel timp să se înțepenească. Așa ca în cele ce urmează, îți vom arăta 3 metode testate prin care poți scoate singur filtrul blocat de pe obiectiv, dar și o serie de recomandări, pe care sa le ai în vedere, atunci cand vrei să îți cumperi un filtru foto nou.

Cum scoți un filtru blocat pe obiectiv – Metoda 1

Vei avea avea nevoie de un elastic lat, pe care să îl înfășori în jurul filtrului foto. Ca alternativă, în loc de elastic, poți încerca această metodă chiar și cu o bucată de sfoară groasă. Elasticul sau sfoara se vor înfășura strâns în jurul filtrului blocat pe obiectivul foto. În acest fel, poți obține o priză mai bună a mâinii pe materialul filtrului, fără ca aceasta să mai alunece, atunci când vrei sa îl deșurubezi. 

Modul ideal de lucru presupune prinderea filtrului în cât mai multe puncte, nu doar în două. În caz contrar – priza în doar două puncte pe filtru – șocul produs de acțiunea mecanică poate deforma filtrul foto, riscând astfel să îl blochezi și mai tare pe obiectivul camerei foto. 

Încă o variantă a acestei prime metode presupune utilizarea unei benzi adezive, sau a unui leucoplast clasic, materiale adezive ce se pot lipi foarte bine pe marginile filtrului foto de pe obiectiv.  

Cum scoți un filtru blocat pe obiectiv – Metoda 2

A două metodă pe care o poți încerca implică utilizarea unui material cauciucat, pe care să apeși cu fermitate filtrul foto. Concomitent cu această mișcare de forță aplicată pe materialul din cauciuc, se va efectua o rotație a mâinii cu care ții obiectivul / camera foto, în sensul acelor de ceasornic.

Scopul acestei metode este de a genera o priză între suprafața cauciucată și fltrul obiectivului, pentru a-l deșuruba apoi cu mai multă ușurință. Spre deosebire de prima metoda pe care am prezentat-o mai sus, Metoda 2 permite o apăsare uniformă nu doar punctual, așa cum permite prima alternativă de desfacere.

Cum scoți un filtru blocat pe obiectiv – Metoda 3

Cea de-a treia metodă prin care poți scoate singur filtrul foto de pe obiectivul camerei tale, este și cea mai riscantă.

 Nu îți recomandăm să recurgi la această variantă, decât dacă știi foarte bine ce faci și ai la îndemână instrumentele necesare. 

Metoda 3 presupune scoaterea filtrului prin tăierea inelului adaptor, însă riscurile la care îți expui camera sunt pe măsură: un tremur al mâinii sau o clipă de neatenție pot zgâria sau chiar sparge filtrul foto. 

Este o metodă destul de riscantă, pe care nu o recomandăm celor fără experiență!

Ce trebuie să știi când cumperi un filtru foto?

 

Am început acest articol înșirând o serie de beneficii pe care le oferă filtrele foto, beneficii care țin atât de siguranța lentilei de obiectiv, cât de ajustarea în timp real a imaginilor (o procesare în timp real a cadrelor pe care le surprinzi – expunere, culori, anulare a reflexiilor etc). 

Așadar, dacă vrei să îți cumperi un filtru foto, este important să ții cont de câteva aspecte importante: 

Trebuie să verifici compatibilitatea filtrului cu obiectivul

Este important să ții cont de această primă regulă, atât în cazul filtrelor foto cu filet, cât și în cazul celor de tip “Cokin”. În cazul filtrelor pe filet, compatibilitatea cu obiectivul este simplu de intuit: diametrul acestora trebuie să fie același cu cel suportat de obiectiv și să fie marcate pe partea exterioară a lentilei frontale a obiectivului. 

In cazul fitrelor “Cokin”, se ia în calcul dimensiunea fizică a filtrului foto, deoarece acest sistem este compatibil cu obiective de maxim 77 mm. Pentru utilizarea unor obiective foto profesionale cu diametru mai mare de 77 mm, trebuie să utilizezi un sistem de filtre Cokin X-PRO.

Ține cont de posibilele daune produse de un anumit filtru

Dacă utilizezi un filtru cu sticlă prea groasă, în extremitățile imaginii poate apărea efectul de vignettare (întunecare). Dacă ai un obiectiv wide-angle, îți recomandăm să achiziționezi un filtru cu sticlă mai subțire, pentru a obține o imagine cu extremități mult mai luminoase. 

Află mai multe despre calitatea optică a filtrului

Nu miza pe rezultate uimitoare, dacă ai dat comandă de un filtru foto ieftin, sau produs de un brand obscur. Cei mai buni producători de filtre foto sunt: B + W, Lee, Cokin, Hoya etc.

Filtrele de polarizare și obiectivele super-wide “nu se înțeleg foarte bine”

De aceea, îți recomandăm să nu le folosești împreună. Motivul este unul cât se poate de simplu: obiectivele grand-angulare (sau super-wide, așa cum le mai poți găsi pe Google) au un unghi foarte mare de cuprindere (focală mai scurtă de 17 mm pe full frame). 

În consecință, efectul filtrului de polarizare, utilizat în tandem cu un astfel de obiectiv, nu va fi uniform pe întreaga suprafață a cadrului. Din această cauză, pozele pe care le vei face, utilizand acest mix filtru-obiectiv, vor avea culori șterse și un contrast slab. 

Trebuie să știi cum să alegi filtrele cu densitate neutră ( ND)

Indiferent de tipul filtrelor foto ND – graduale sau full – ține cont de faptul că unele dintre acestea pot adăuga nuanțe nedorite imaginilor pe care le surprinzi. 

Nu trebuie să combini în exces filtrele foto

Chiar dacă acestea pot fi combinate, pentru a obține anumite note de efect, trebuie să stăpânești foarte bine tehnica lucrului cu mai multe filtre foto în același timp. În caz contrar, crește riscul apariției reflexiilor nedorite, reducându-se și calitatea imaginii finale, prin suprapunerea mai multor straturi de sticlă peste lentila obiectivului.

Ține cont de filtrele foto cu tratament anti-reflex

Chiar dacă sunt mai costisitoare, filtrele foto cu tratament anti-reflex multistrat oferă rezultate uimitoare, reducând sau chiar eliminând riscul apariției reflexiilor nedorite. 


Iată 3 metode simple prin care filtrele foto pot fi scoase de pe obiectiv, precum și o serie de sfaturi de care să ții cont, atunci când vrei să îți cumperi un filtru bun pentru camera ta. Nu uita că pe f64.ro o gamă variată de filtre, obiective și camere foto, dedicate atât fotografilor profesioniști, cât și celor amatori. Cumpără online tot ce vrei și fii liber să surprinzi cele mai tari cadre pe care le-ai făcut vreodată!

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.